"Tack för att ni finns!"

ARTIKEL

28.06.2021 kl. 08:45
Det är en varm lördag i juni i Ekenäs Gästhamn och premiärspänning i luften. Sjöräddarnas personal lotsar inbjudna gäster och andra som har kommit för att följa händelsen. I hamnens milda bris gungar sjöräddarnas sprillans nya räddningsbåt. Idag ska hon få sitt namn.
Tammisaaren meripelastajien uusi alus - Corinne Rescue

Sjöräddarna hälsar med glädje den nya båten välkommen till föreningen.

"Det har varit en lång och spännande väg till att nu fira det nya räddningsfartygets dop. Detta hade inte varit möjligt utan donatorer och andra som har gett sitt understöd − tack till er!", säger sjöräddarnas ordförande Tove Werner i sitt öppningstal.

Ekenäs sjöräddare har redan under lång tid önskat sig och haft som mål att skaffa en ny räddningsbåt. Under de två senaste åren har föreningen utfört sjöräddningsuppdrag i en öppen båt. Detta är emellertid inte lämpligt för alla sjöräddningsuppdrag. Anskaffningen av en mer mångsidig båt blev allt mer aktuell, eftersom sjöräddarnas verksamhet har blivit allt viktigare i takt med att båtlivet har ökat.

Eftersom sjöräddarna arbetar helt med frivilliga krafter, hade föreningen inga egna medel för en båt. Medlen samlades in som donationer av privatpersoner. Föreningen kontaktade också enskilda företag, och Caruna var ett av dem.

"Sjöräddarnas arbete är livsviktigt hela tiden, men i synnerhet i nöd. Liksom för sjöräddarna är det även viktigt för oss att trygga såväl kundernas som de anställdas säkerhet. Det var självklart att vi skulle understöda anskaffningen av båten", säger Carunas kommunikations- och samhällsrelationsdirektör Anne Pirilä.

Välkommen till familjen, Corinne Rescue!

Atmosfären i gästhamnen tätnar när fartygets gudmor Ann-Sofie Nylund och Tove samt Mikael Bäckman från sjöräddarnas sida stiger ombord på båten. Det är dags att avslöja namnet.

"Jag döper dig till CORINNE RESCUE", deklarerar båtens gudmor Ann-Sofie Nylund högtidligt och krossar en champagneflaska mot båtens skrov som tecken på dopet.

Corinne Rescue fick sitt namn efter dottern till projektets huvudsponsor Nylunds Boathouse Ab:s verkställande direktör Michael Nylund och hans hustru Ann-Sofie.

Hjälpen kommer fram tryggt med 38 knop i timmen

Corinne Rescue är 10 meter lång och utrustad med såväl sjöräddnings- som första hjälpen-utrustning, stora ledljus, mörker- och värmekameror samt en radar. Höga sidor ökar säkerheten.

Corinne Rescue har en hytt och är Ekenäs sjöräddares andra båt. Den har också en bogport som öppnas hydrauliskt och som gör det lättare att gå i land i naturliga hamnar och flytta patienter till båten. 

Med Corinne kan man utföra 99 procent av alla räddningsuppdrag som de frivilliga sjöräddarna åtar sig. Båten tar sig till räddningsuppdragen med en hastighet på som mest 38 knop i timmen.

Meripelastajien Mikael Bäckman Corinne Rescuen kannella

I nöd är det en tröst att veta att man kan kalla på hjälp

"Sjöräddarnas verksamhet kan inte underskattas och vi ska vara tacksamma för att de finns. Till exempel i fjol hade sjöräddarna 33 räddnings- eller handräckningsuppdrag och i år är uppdragen troligen lika många, om inte fler", sade stadsdirektör Ragnar Lundqvist.

"Staden är tacksam för er verksamhet och vi vet att ni kommer att ha stor nytta av den nya båten. Grattis och lycka till, sjöräddarna"

Till havs går det inte alltid som man tänkt sig. I sådana situationer är det bra att veta att det finns någon man kan kalla på och att komma ihåg att vi inte är ensamma. 

"När man väntar på hjälp är det livsviktigt att veta att någon kommer. Väntetiden kan bli lång, men hoppet om räddning håller oss samman", sade Jori Nordström, verkställande direktör för Finlands Sjöräddningssällskap.

Suomen meripelastusseuran toimitusjohtaja Jori Nordström

"Det är er människorna kallar på då de är i nöd. Er frivilliga hjälp är det som människorna förlitar sig på i en nödsituation. Ni möter människor som inte skulle kunna vara mer tacksamma för hjälpen som ni har gett dem."

Vi önskar Corinne Rescue och hennes besättning en trygg resa!

FSRS Ekenäs Sjöräddare rf – SMPS Tammisaaren Meripelastajat ry
 
Föreningen grundades 1965. Dess syfte är att 
 
  • aktivt delta i sjöräddningsarbete på vårt verksamhetsområde i samarbete med myndigheter och andra aktörer
  • främja intresset för sjöräddning och förbättra sjöräddningskunskaperna
  • stödja andra föreningars sjöräddningsarbete

Sjöräddningsföreningens huvudsakliga verksamhetsområde är Raseborg. Området sträcker sig från Ingå till Hangö och från Skuru till mitten av Finska viken.

Såväl utbildning och förebyggande verksamhet som operativ verksamhet sker med frivilliga krafter. Det finns ett tjugotal aktiva medlemmar, medan det totala antalet medlemmar är cirka 380.
 
Sjöräddarna har jour dygnet runt. Föreningen har i genomsnitt ett trettiotal räddningsuppdrag per år − från stora olyckor till mindre handräckningar. 
 
Sjöräddningens nödnummer på havsområdet: 0294 1000
Trossen-assistansbegäran i ickebrådskande fall: 0800 30 22 30
 
Dela artikeln
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon