Felen i elnätet som orsakades av stormen Toini har i huvudsak reparerats – reparationen av högspänningsnätet i Rimito kommer att ta månader

PRESSMEDDELANDE

19.01.2021 kl. 15:22
Carunas nätområden i sydvästra Finland drabbades värst av stormen Toini. Som mest var samtidigt cirka 7 700 kunder utan el under stormen. Situationen var svårast i Rimito, där flera stolpar i högspänningsnätet föll under tisdagsnatten 12.1.

Caruna har i snabb takt förnyat sitt elnät till att vara vädertåligt, vilket avsevärt minskat antalet fel och deras varaktighet i stormsituationer. Under Toini föll tre stolpar i högspänningsnätet i Rimito, och ledningarna mellan stolparna föll i havet, vilket resulterade i att farleden vid Kotkanaukko stängdes. Nu har dessa ledningar redan tagits upp ur havet. Farleden kommer troligen att öppnas på nytt ikväll fredag ​​15.1.

Stolparna som föll i Rimito påverkar eldistributionen för cirka 3 500 av våra kunder.

"Alla kunder i området fick snabbt el via reservsystem, vilket är viktigt eftersom kylan nu verkar strama åt åtminstone för tillfället. Våra kunder har informerats om situationen och vi har hela tiden samarbetat med både myndigheterna och Nådendals stad”, berättar Carunas regiondirektör Kalle Liuhala.

Reparationsarbetet har inletts och de fallna stolparna och det skadade nätet repareras under de närmsta månaderna. Det är säkert att röra sig i området, men det finns ändå orsak att undvika att röra sig i området under byggarbetena.

”Vi kan ännu inte ge en exakt prognos om när reparationsarbetet kommer att slutföras. Vi undersöker också varför stolparna föll. Byggarbetet kan föranleda korta avbrott i eldistributionen, och naturligtvis kommer vi att informera våra kunder om dessa i förväg. Eldistributionen kan skötas med hjälp av reservsystem tills nätet har reparerats", fortsätter Liuhala.

Dela artikeln
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon