Usein kysyttyä

Olemme koonneet avuksesi vastauksia meiltä usein kysyttyihin kysymyksiin. Jos et löydä vastausta kysymykseesi, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme.

Caruna yrityksenä

Sähkön jakelusta tuottajalta sähkön käyttäjälle huolehtii aina paikallinen sähkönjakeluyhtiö kuten Caruna. Sähkönjakelun lisäksi vastaamme alueemme sähköverkoston kunnossapidosta ja rakentamisesta, kehittämisestä, vikapäivystyksestä sekä sähkönkulutuksen mittauksesta.

Sähkönjakelun hinnoittelu on yhtiökohtainen, ja hintoihin vaikuttavat muun muassa paikallisen verkon olosuhteet. Hinnoittelua valvoo Energiavirasto.

Sähkönsiirto lyhyesti:

Asiakaspalvelu

Asiakaspalveluumme voi ottaa yhteyttä chatissä, Facebookissa, Twitterissä, puhelimitse ja viestillä. Chat-ikkuna aukeaa verkkosivullamme, kun asiakasneuvojamme on vapaa palvelemaan sinua. Katso asiakaspalvelun yhteystiedot.

Jos yhteystietosi muuttuvat, sinun kannattaa ilmoittaa uudet yhteystietosi sähköisen asiointikanavamme Caruna Plussan kautta mahdollisimman pikaisesti. Voit myös ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme

Laskutus, hinnoittelu ja tuotteet

Olet vaihtanut sähköenergian myyjää, et sähkönjakeluyhtiötä. Sähkön jakelee ja laskuttaa aina paikallinen sähkönjakeluyhtiö kuten Caruna. Sähkönjakelu on tarkoin seuratun ja valvotun monopolitoiminnan alaista, eikä sitä voi täten kilpailuttaa.

Sähköenergian voi sen sijaan kilpailuttaa ja hintoja voi vertailla esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämässä palvelussa.

Sähköverkko muodostaa niin kutsutun luonnollisen monopolin, koska rinnakkaisten verkkojen rakentaminen ja ylläpitäminen ei ole taloudellisesti järkevää. Tämän vuoksi asiakkaat eivät voi kilpailuttaa sähkönjakeluyhtiötä.

Jakelumaksuilla huolehdimme sähkön jakelemisesta tuottajalta kuluttajalle, sähköverkon rakentamisesta, kunnossapidosta, kehittämisestä, sähkön mittauksesta ja ympärivuorokautisesta vikapäivystyksestä.

Sähkönjakelun hinnoittelun valvonnasta vastaa Energiavirasto. Sähkönjakeluyhtiöiltä edellytetään asiakkaiden tasapuolista kohtelua, ja tästä syystä hinnat ovat kaikille asiakkaillemme hinnastomme mukaisia. Katso hinnastomme ja hintojen muodostumisen perusteet.

Hinnoittelumme perustuu sähköverkon ylläpitoon ja kehittämiseen, korjaamiseen ja asiakaspalveluun tarvittaviin kustannuksiin. Verkkopalvelun hintataso määräytyy kunkin sähköverkon oman kustannustason perusteella. 

Sähkön jakeluhinta muodostuu kulutukseen perustuvasta siirtomaksusta (c/kWh) ja kiinteästä perusmaksusta (€/kk) sekä tehoasiakkailla lisäksi teho- ja loistehomaksuista. Sähkönjakelun laskutuksen yhteydessä Suomen valtio perii myös sähköveroa.

Energiavirasto valvoo sähkönjakelun hinnoittelua ja sen kohtuullisuutta neljän vuoden valvontajaksoissa. Yhtiöiden jakeluhinnat löytyvät aakkosjärjestyksessä Energiaviraston sivulta.

Omat laskusi ja sopimuksesi näet Caruna Plussasta. Voit käyttää sitä sekä selaimella osoitteessa caruna.fi/carunaplus tai mobiilisovelluksena Caruna+ milloin vain. Voit ladata sovelluksen Googlen Play-kaupasta tai AppStoresta.

Voit pyytää laskulle lisää maksuaikaa kätevästi Caruna Plussassa ennen kuin laskun eräpäivä on mennyt. Voimme antaa maksuaikaa enintään 30 päivää alkuperäisestä eräpäivästä. Maksuajalta perimme viivästyskorkoa 7 prosenttia.

Voimme myös jakaa laskun osiin, jolloin teemme kanssasi maksusopimuksen. Maksusopimuksesta veloitamme viisi (5) euroa.

Energiavirasto valvoo kaikkia suomalaisia sähkönjakeluyhtiöitä ja varmistaa sähkönkäyttäjille kohtuulliset hinnat ja hyvälaatuisen energiantoimituksen.

Suosittelemme ottamaan yhteyttä sähköurakoitsijaan, joka auttaa sinua siirtotuotteen valinnassa. Myös asiakaspalvelumme voi auttaa sinua valitsemaan tarkoitukseesi sopivan siirtotuotteen.

Voit valita omiin tarpeisiisi sopivan tuotteen ja halutessasi vaihtaa sitä kerran vuodessa. Vaihtamisesta ei tule sinulle lisäkustannuksia. Tuotevertailua voit tehdä energiaseurannassa, jonne pääset Caruna Plussasta.

Suomessa Energiavirasto valvoo Carunan toimintaa, kehittämistyötä ja sähkönhinnoittelua. Yksi valvontajakso kestää neljä vuotta, jonka ajalle sähkönsiirrosta saatavalle tuotolle määritellään tietty raja. Jos jakson aikana kertynyt tuotto ylittää valvontamenetelmien salliman määrän, puhutaan silloin ylijäämästä eli tuottoa on käytössä odotettua enemmän. Jos puolestaan nelivuotisen jakson toteutunut tuotto jää alle, on kyse alijäämästä.

Vaikka pyrimme välttämään huomattavaa ali- tai ylijäämää, sähkösiirtoyhtiöiden vuosittaisten kulujen ennustaminen etukäteen on hankalaa. Kuluihin vaikuttavia tekijöitä on paljon kuten sääolot. Ali- ja ylijäämän syntyminen on valvontamallissa normaalia, ja huomioimme ne seuraavan valvontajakson hinnoittelussa.

Energiavirasto valvoo kaikkia suomalaisia sähkönsiirtoyhtiöitä ja varmistaa käyttäjille kohtuulliset hinnat ja hyvälaatuisen energiantoimituksen.

Katso video, millä selvennämme ali- ja ylijäämää. Videolla kerromme, kuinka Energiavirasto varmistaa sähkönjakelun hinnan kohtuullisuuden ja Carunan tuottojen tasaamisen nelivuotisilla valvontajaksoilla.

Sähkökatkot ja korvaukset

Jos asia on kiireellinen, soita maksuttomaan vikapalvelunumeroomme 0800 195011 (24 h).

Kiireettömän ilmoituksen voit tehdä täyttämällä vikailmoituslomakkeen.

Sähköt katkeavat jakeluverkosta yleensä vikatilanteen vuoksi. Vikoja aiheuttavat esimerkiksi myrskyt, ukkonen ja puihin kerääntyneet lumikuormat. Myös eläimet, kuten linnut ja oravat, voivat aiheuttaa sähkökatkon. Sähköt voidaan joutua katkaisemaan myös suunnitellusti huolto- ja korjaustöiden ajaksi. 

Lyhyet sähkökatkot eli räpsyt johtuvat yleensä sähköverkon suojausautomatiikasta, joka keskeyttää sähkönjakelun hetkeksi tulipalon ja hengenvaaran välttämiseksi. Suojausautomatiikka pyrkii palauttamaan sähköt saman tien ja mikäli vika ei poistu, järjestelmä kokeilee palautusta uudelleen muutaman minuutin kuluttua. Jos vika ei tämän jälkeen ole poistunut, sähkönjakelu keskeytyy pidemmäksi aikaa. 

Laajoissa korjaustöissä voidaan vikaa selvitettäessä ja korjatessa joutua katkaisemaan ja kytkemään uudelleen vian piirissä olevien asiakkaiden sähkön saanti useitakin kertoja.

Paljon virtaa tarvitsevien laitteiden käynnistys samanaikaisesti muun sähkönkäytön kanssa voi aiheuttaa sähköverkolle liian suuren kuormituksen, mikä saa valot välkkymään. Välkyntä ja jännitekuopat eivät kuitenkaan riko standardin mukaisia laitteita. 

Asiakkaan sähköverkko on rakennettu sovitun liittymäkoon mukaisesti. Joskus laitteen käynnistysvirta ylittää sovitun liittymäkoon. 

Jakeluverkon vahvistaminen yksittäisen häiriötä aiheuttavan laitteen vuoksi ei ole järkevää. Jos sähköverkkoa vahvistetaan, korjaamisen kustannukset ovat häiriön aiheuttajan vastuulla.

Sähkökatkoon kannattaa ehdottomasti varautua. Se on tärkeää erityisesti, jos taloudessasi on vanhuksia tai pieniä lapsia.

Varautumisvinkkejä löydät verkkosivultamme.

Kyllä. Caruna Sähkövahti lähettää viestin keskijänniteverkon työ- ja vikakeskeytyksistä tekstiviestillä tai sähköpostitse. Emme lähetä ennakkoilmoituksia postise, kun olet tilannut Sähkövahti-ilmoitukset. 

Tutustu Sähkövahtiin ja ota se käyttöösi.

Yli 20 asteen pakkasella emme pääsääntöisesti toteuta etukäteen suunniteltuja työkeskeytyksiä, jotta kodit pysyvät lämpiminä. Sähköverkon käyttövarmuuden ja turvallisuuden säilyttämiseksi yksittäiset keskeytykset voivat kuitenkin olla välttämättömiä lämpötilasta riippumatta.

Lähetämme tiedon suunniteltujen työkeskeytysten perumisesta samalla tavalla kuin ilmoitamme työkeskeytyksistä. Kätevimmin saat tiedon peruutuksista Caruna Sähkövahdin kautta joko tekstiviestitse tai sähköpostina. Caruna Plus -mobiilisovelluksen käyttäjänä saat ilmoitukset kätevästi push-viesteinä.

Nykyaikaisten laitteiden tulee kestää normaalit sähkön pois- ja päällekytkennät, joten emme maksa korvauksia niistä aiheutuneista vahingoista. Jos laite rikkoutuu tavanomaisessa jännitteen pois- tai päällekytkennässä, on laite suojaustasoltaan riittämätön tai se on muutoin vaurioitunut.

Lue lisää sähkökatkojen ja vahinkojen korvauksesta.

Sähköverkkoon liittyminen, sähköliittymät

Tarvitset sähköliittymän, kun rakennat. Sähköliittymällä saat oikeuden liittyä sähköverkkoon, sähköt tonttisi rajalle saakka sekä perustan sähkösopimuksen tekemiseen. Lisäksi tarvitset sähköurakoitsijan, joka asentaa tontillesi sähköpääkeskuksen ja liittymisjohdon, jolla talosi sähköt kytketään Carunan jakeluverkkoon.

Ota meihin yhteyttä heti rakentamisen aloitusvaiheessa, jotta saat sähköt tontillesi hyvissä ajoin.

Lisää tietoa sähköliittymistä löydät verkkosivultamme.

Kun kiinteistön ja sähköliittymän omistaja vaihtuu, voit ilmoittaa meille muutoksesta verkkosivujemme lomakkeella. Tarvittaessa pyydämme sinua toimittamaan meille dokumentin, jolla omistajanmuutoksen voi todentaa.

Mikäli tarvitset apua, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme.

Sähköverkon rakentaminen ja uudistaminen

Vuoden 2020 useat myrskyt ovat osoittaneet, että verkonparannustoimet (kaapelointi ja raivaustoimentoimenpiteet) alkavat näkyä. Yhä useampi asiakkaamme on säänkestävän sähkönjakelun piirissä. Taajamissa katkot vähenevät ja kestävät aiempaa lyhyemmän ajan. Vuosittaisiin vikamääriin vaikuttavat myrskyjen ja luonnonilmiöiden alueellisuus ja voimakkuus.

Emme tarkastele tätä kaapelointiasteen näkökulmasta, vaan siitä näkökulmasta, että saneeraamme verkkoa toimitusvarmaksi (sähkökatkot taajamissa eivät saa kestää yli 6 h, eikä haja-asutusalueilla yli 36 h). Koko verkon toimitusvarmuus koostuu muistakin toimenpiteistä kuin maakaapeloinnista.

Sähkömarkkinalain toimitusvarmuusvaatimukset eivät missään nimessä vaadi verkon täyskaapelointia. Toimitusvarmuus saavutetaan maakaapeloinnilla, viankorjausresursseilla ja tehokkuudella, automaation hyödyntämisellä, erilaisilla verkonrakenneratkaisuilla kuten mm. rengasyhteyksillä sekä kunnossapidolla, kuten raivauksilla. Toimenpiteet ja tekniset ratkaisut ovat sähkönjakeluyhtiöiden päätettävissä, mutta niitä seurataan Energiavirastolle toimitettavien kehittämissuunnitelmien kautta.

Sähkönjakelun luotettavuutta parannetaan useilla eri toimenpiteillä kuten kaapeloinnilla, lisäämällä automaatiota ja rengasyhteyksiä. Sen lisäksi pidämme johtokadut ja sähkölinjojen viereiset alueet siisteinä, jotta esimerkiksi tuuli tai lumi ei kaada puita linjoille.

Sähköverkon kunnossapidosta voi lukea lisää verkkosivultamme.

Rakennamme ja uudistamme sähköverkkoamme niin, että se palvelee asiakkaitamme luotettavasti nyt ja tulevaisuudessa. Teemme sähköverkon saneerausta  asiakasvaikutuksen mukaan järjestyksessä, josta asiakkaamme hyötyvät eniten. Työt aloitetaan alueista, joilla asiakastiheys ja siirrettävän sähkön määrä ovat suurimpia. 

Tavoitteenamme on, että asiakas hyötyy verkon uusimisesta niin, että keskeytykset ja katkot vähenevät ja lyhentyvät ja vastaavat sähkömarkkinalain tavoitetasoja.

Tällä hetkellä koko verkosta noin 45% ja säänkestävän sähkönjakelun pirissä on 71% prosenttia asiakkaistamme.

Edellytämme kaikilta urakoitsijoiltamme, että he toimittavat vanhan materiaalin Kuusakoski Oy:lle kierrätettäväksi.

Katso lisää videolta ja lue lisää kierrätyksestä.

Kuluttaja ei voi ostaa Carunan pylväitä, mutta niitä voidaan luovuttaa udelleen käytettäväksi ammattimaiseen tai teollisuuskäyttöön. Tämä edellyttää vastaanottajalta voimassa olevaa ja toimivaa Y- tai LY-tunnusta soveltuvalta alalta.

Valtaosa purettavasta vanhasta sähköverkosta päätyy kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön materiaalina tai hyötykäyttöön energiana. Energiahyötykäyttöön päätyvät pylväät sisältävät puunkyllästeaineita, kuten CCA:ta ja kreosoottia. Normaalissa sähköverkkokäytössä nämä kyllästetyt puupylväät eivät aiheuta ympäristöhaittaa. Purkutilanteissa pylväiden käsittely on lakisääteisesti rajoitettu, jotta puunkyllästeaineet eivät aiheuta vahinkoa ympäristölle tai ihmisille.

Verkosta puretut pylväät menevät Carunan kierrätyskumppanin toimesta kierrätyslaitokseen energiahyötykäyttöön. 

Suomalainen sähköverkko on rakennettu pitkälti useita vuosikymmeniä sitten. Se on palvellut pitkään ja hyvin, mutta nyt se alkaa monilta osin olla käyttöikänsä päässä. Haluamme taata, että asiakas saa vastinetta rahoilleen; nykyaikaisen sähköverkon, joka toimii luotettavasti. Näin pystymme takaamaan aiempaa vähemmän sähkökatkoja ja ripeämmät korjaustyöt. Siirtoyhtiön on katettava jakelumaksuilla kaikki toimintonsa (kuten sähköverkon kunnossapidon ja ympärivuorokautisen vikapalvelun).

Sähköverkon uudistaminen aloitettiin ja kohdistettiin ensisijaisesti metsissä oleviin ja taajamia palveleviin ilmajohtoihin keskijänniteverkossa. Nyt teemme töitä avomaastossa oleviin ilmajohtoihin ja asuinalueiden pienjänniteverkkoihin.

Työmaan edistymistä voi seurata verkkosivultamme.

Tiedotamme käynnistyvistä projekteista paikallisissa ja alueellisissa medioissa. Projektin edistymistä voit seurata karttapalvelustamme. 

Suomalainen sähköverkko on rakennettu pääosin laajan maaseudun sähköistämisen aikana 1960-70 -luvuilla. Se on jatkuvasti ylläpidetty, palvellut pitkään ja hyvin, mutta nyt se alkaa monilta osin olla teknisen käyttöikänsä päässä. Ilmastonmuutos lisää vanhojen ilmajohtojen myrsky- ja lumituhojen riskiä. 

Vuonna 2028 asiakkaillamme on sähköverkko, joka toimii myös kaikkein haasteellisimmissa sääolosuhteissa. 

Säävarmuuden turvaamisen lisäksi Caruna saneeraa sähköverkkoaan siten, että siinä huomioidaan mahdollisuus tarjota asiakkaillemme älykäs sähköverkko aurinkopaneeleineen ja sähköautoineen. Älykkään sähköverkon kautta asiakas saa myös tietoa omasta sähkönkulutuksestaan ja ehdotuksia toimenpiteistä, joilla sähkön käyttö on entistä ympäristöystävällisempää. 

Tammikuussa 2019 Aapeli-myrsky osoitti, että verkonparannustoimet alkavat näkyä. Yhä useampi asiakkaamme on säävarman verkon piirissä. Taajamissa katkot vähenevät ja kestävät aiempaa lyhyemmän ajan.

Tekniset asiat

Yhtenäistimme Yö-, Kausi- ja Tehotuotteidemme aikajaottelua 1.3.2016. Muutoksesta johtuen päivitimme kuormanohjauksen aikoja. Kuormanohjausryhmien muutos koski Caruna Espoo Oy:n aluetta. Caruna Espoo Oy toimii Espoossa, Kauniaisissa, Kirkkonummella ja Joensuussa. Tästä taulukosta näet kuormanohjauksen ajat.

Valokuidun yhteisrakentaminen

Kotitaloudet päättävät itse, haluavatko he investoida valokuituliittymään. Jos valokuituliittymää ei haluta tilata tämä ei tietenkään maksa kotitaloudelle yhtään mitään. Valokuitunen tarjoaa tämän sopimuksen puitteissa tehdyt liittymät edullisemmin kuin ne, jotka Valokuitunen toteuttaa yksin, koska Valokuitunen asentaa valokuidun samaan aikaan, kun Caruna päivittää sähköverkkoaan. Jos kuituliittymän hankkii myöhemmin, Valokuitunen rakentaa kuituverkon yksin ja silloin valokuituverkkoon liittymisen kustannukset muodostuvat korkeammiksi.

Tämä on tavoite, edellyttäen, että se on taloudellisesti järkevää. Valokuitunen ja Caruna arvioivat jokaisen alueen erikseen. Esimerkiksi jos alueella jo on valokuitu, toista päällekkäistä valokuituverkkoa ei kannata rakentaa.

Valokuidun rakentaminen riippuu myös alueen asukkaiden kiinnostuksesta: kokonaista uutta kuituverkkoa ei kannata rakentaa, jos siihen haluaa liittyä vain muutama kotitalous.

Valokuidusta maksavat vain ne kotitaloudet, jotka päättävät kuituyhteyden hankkia. Kotitaloudet maksavat valokuituyhteydestään heti liittymän valmistuttua liittymismaksun, joka kattaa osan rakentamiskuluista, ja Valokuitunen investoi loput.

Kuituverkon rakentamiskustannukset eivät vaikuta sähkönjakelun hintoihin ja eivät siten tule sähkönjakeluasiakkaiden maksettavaksi.

Valokuitunen tiedottaa alueen asukkaille hinnasta tarkemmin aina siinä vaiheessa, kun alamme rakentaa uutta sähköverkkoa alueella. Suurin etu lisääntyvästä yhteisrakentamisesta on, että kuitua tulee tätä kautta tarjolle yhä useammalle alueelle ja asukkaalle.

Yhteistyökumppanimme Valokuitunen vastaa mielellään lisäkysymyksiin valokuidun hinnoittelusta. Yhteystiedot löydät Valokuitusen verkkosivulta.

Valokuidun liittymismaksu peritään vain niiltä kotitalouksilta, jotka päättävät liittyä verkkoon. Liittymismaksu kattaa vain osan liittymän todellisista rakentamiskuluista ja operaattorin tarvitsemista laiteinvestoinneista. Sähköverkkoyhtiö perii sähköverkon kehittämisen kustannukset jakelumaksuina. Energiavirasto valvoo sähkömarkkinalaissa säädetysti sähköverkkoyhtiöiden kohtuullisen tuoton määrää.

Carunan ja Valokuitusen yhdessä tekemä maakaapelointi parantaa resurssitehokkuutta ja vähentää jätteiden muodostumista. Yhteisrakentamisen seurauksena tarvitaan vähemmän työkoneita, työvaiheita ja materiaaleja. Maakaapelointi ja uuden verkon lisääntyvä automaatio vähentävät sähkönjakelun häiriöitä ja kenttätyön tarvetta tulevaisuudessa (mukaan lukien viankorjaus). Tämä kaikki minimoi rakentamisenaikaisia ilmastovaikutuksia 

Suorana ympäristövaikutuksena maakaapeloinnissa vapautuu maata muuhun käyttöön. Vapautuvia maa-alueita on mahdollista mm. metsittää tai käyttää peltomaana, jolloin ne toimivat tehokkaampina hiilinieluina.

Hinnanmuodostukseen sekä niin sanottuun sallittuun liikevaihtoon vaikuttavat monet tekijät, kuten esimerkiksi investointimäärät sekä viraston valvontakausille määrittämät yksikköhinnat, korkotaso ja toiminnan operatiiviset kustannukset. Edellisestä johtuen yhteisrakentamisen seurauksena tuleva kustannustehokkuuden parantuminen vaikuttaa sähkön jakelun hintoihin pitkällä aikavälillä. Lisäksi valokuidun rakentaminen toteutetaan erillisenä Carunan sähkönjakeluliiketoiminnasta. 

Sähkönjakelun kohtuullista tuottoa valvoo Energiavirasto.

Kuitu rakennetaan silloin, kun se on taloudellisesti järkevää. Esitetty uusi toimintamalli perustuu sähköverkon ja valokuidun yhteisrakentamiseen. Jos sähköverkko on jo valmiiksi maakaapeloitu, niin yhteisrakentamisen hyötyjä ei tällöin voida saavuttaa. Kuitenkin myös tällaisille alueille Valokuitunen tarjoaa valokuidun rakentamista, mikäli alueelta löytyy riittävä määrä kuituliittymistä kiinnostuneita asiakkaita.

Sähkömarkkinalaki vaatii säävarman sähköverkon rakentamisen kaikkialle Suomeen. Tällöin osa sähköverkon maakaapelointiprojekteista saattaa sijaita niin kaukana valokuituverkon solmupisteistä, ettei niihin ole mahdollista rakentaa valokuituyhteyttä.