Usein kysyttyä

Olemme koonneet avuksesi vastauksia meiltä usein kysyttyihin kysymyksiin. Jos et löydä vastausta kysymykseesi, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme.

Caruna yrityksenä

Sähkön jakelusta tuottajalta sähkön käyttäjälle huolehtii aina paikallinen sähkönjakeluyhtiö kuten Caruna. Sähkönjakelun lisäksi vastaamme alueemme sähköverkoston kunnossapidosta ja rakentamisesta, kehittämisestä, vikapäivystyksestä sekä sähkönkulutuksen mittauksesta.

Sähkönjakelun hinnoittelu on yhtiökohtainen, ja hintoihin vaikuttavat muun muassa paikallisen verkon olosuhteet. Hinnoittelua valvoo Energiavirasto.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalveluumme voi ottaa yhteyttä chatissä ja puhelimitse. Verkkosivumme chat-ikkuna aukeaa, kun asiakasneuvoja on vapaa palvelemaan sinua.

Katso asiakaspalvelun yhteystiedot ja palveluajat.

Jos yhteystietosi muuttuvat, sinun kannattaa ilmoittaa uudet yhteystietosi Caruna Plussassa mahdollisimman pikaisesti, kirjaudu sisään verkkosivun oikeasta yläkulmasta.

Voit myös ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme

Laskutus, hinnoittelu ja tuotteet

Näet omat laskusi ja sopimuksesi Caruna Plussasta. Voit käyttää sitä sekä selaimella tai mobiilisovelluksena kellon ympäri. Kirjaudu sisään verkkosivumme oikeasta ylälaidasta!

Voimme antaa maksuaikaa enintään 30 päivää alkuperäisestä eräpäivästä. Maksuajalta perimme viivästyskorkoa 7 prosenttia. Voimme myös jakaa laskun osiin, jolloin teemme kanssasi maksusopimuksen. Maksusopimuksesta veloitamme viisi (5) euroa.

Siirrä maksupäivää Caruna Plussassa ennen kuin laskun eräpäivä on mennyt. Kirjaudu sisään verkkosivun oikeasta yläkulmasta.

Olet vaihtanut sähköenergian myyjää, et sähkönjakeluyhtiötä. Sähkön jakelee ja laskuttaa aina paikallinen sähkönjakeluyhtiö kuten Caruna. Sähkönjakelu on tarkoin seuratun ja valvotun monopolitoiminnan alaista, eikä sitä voi täten kilpailuttaa.

Sähköenergian voi sen sijaan kilpailuttaa ja hintoja voi vertailla esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämässä palvelussa.

Hinnoittelumme perustuu sähköverkon ylläpitoon ja kehittämiseen, korjaamiseen ja asiakaspalveluun tarvittaviin kustannuksiin. Verkkopalvelun hintataso määräytyy kunkin sähköverkon oman kustannustason perusteella. 

Sähkön jakeluhinta muodostuu kulutukseen perustuvasta siirtomaksusta (c/kWh) ja kiinteästä perusmaksusta (€/kk) sekä tehoasiakkailla lisäksi teho- ja loistehomaksuista. Sähkönjakelun laskutuksen yhteydessä Suomen valtio perii myös sähköveroa.

Energiavirasto valvoo sähkönjakelun hinnoittelua ja sen kohtuullisuutta neljän vuoden valvontajaksoissa. Yhtiöiden jakeluhinnat löytyvät aakkosjärjestyksessä Energiaviraston sivulta.

Mistä maksan sähkönjakelussa? Lue lisää!

Energiavirasto valvoo kaikkia suomalaisia sähkönjakeluyhtiöitä ja varmistaa sähkönkäyttäjille kohtuulliset hinnat ja hyvälaatuisen energiantoimituksen.

Sähköverkko muodostaa niin kutsutun luonnollisen monopolin, koska rinnakkaisten verkkojen rakentaminen ja ylläpitäminen ei ole taloudellisesti järkevää. Tämän vuoksi asiakkaat eivät voi kilpailuttaa sähkönjakeluyhtiötä.

Energiamaksun voit sen sijaan kilpailuttaa, ja hintoja voit vertailla esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämällä Sähkönhinta.fi-sivulla.

Suosittelemme ottamaan yhteyttä sähköurakoitsijaan, joka auttaa sinua siirtotuotteen valinnassa. Myös asiakaspalvelumme voi auttaa sinua valitsemaan tarkoitukseesi sopivan siirtotuotteen.

Voit valita omiin tarpeisiisi sopivan tuotteen ja halutessasi vaihtaa sitä kerran vuodessa. Vaihtamisesta ei tule sinulle lisäkustannuksia. Tuotevertailua voit tehdä energiaseurannassa, jonne pääset Caruna Plussasta.

Suomessa Energiavirasto valvoo Carunan toimintaa, kehittämistyötä ja sähkönhinnoittelua. Yksi valvontajakso kestää neljä vuotta, jonka ajalle sähkönsiirrosta saatavalle tuotolle määritellään tietty raja. Jos jakson aikana kertynyt tuotto ylittää valvontamenetelmien salliman määrän, puhutaan silloin ylijäämästä eli tuottoa on käytössä odotettua enemmän. Jos puolestaan nelivuotisen jakson toteutunut tuotto jää alle, on kyse alijäämästä.

Vaikka pyrimme välttämään huomattavaa ali- tai ylijäämää, sähkösiirtoyhtiöiden vuosittaisten kulujen ennustaminen etukäteen on hankalaa. Kuluihin vaikuttavia tekijöitä on paljon kuten sääolot. Ali- ja ylijäämän syntyminen on valvontamallissa normaalia, ja huomioimme ne seuraavan valvontajakson hinnoittelussa.

Energiavirasto valvoo kaikkia suomalaisia sähkönsiirtoyhtiöitä ja varmistaa käyttäjille kohtuulliset hinnat ja hyvälaatuisen energiantoimituksen.

Katso video, millä selvennämme ali- ja ylijäämää. Videolla kerromme, kuinka Energiavirasto varmistaa sähkönjakelun hinnan kohtuullisuuden ja Carunan tuottojen tasaamisen nelivuotisilla valvontajaksoilla.

Sähkökatkot ja korvaukset

Tarkista häiriökartta aina ennen vikailmoituksen tekemistä. Kartta päivittyy muutaman minuutin välein. Jos sähkökatko näkyy kartalla, tee vikailmoitus vain, jos sinulla on tarkempaa tietoa vian aiheuttajasta. Se voi olla esimerkiksi sähkölinjalle kaatunut puu, kipinöivä muuntamo, kaatunut pylväs tai vinossa oleva jakokaappi.

Jos sähköt on pois eikä vika näy häiriökartalla etkä ole saanut meiltä vielä viestiä sähkökatkosta, soita meille. Maksuton vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri numerossa 0800 195 011. Myös häiriökartan chat-palvelu auttaa sinua kellon ympäri.

Sähköt katkeavat jakeluverkosta yleensä vikatilanteen vuoksi. Vikoja aiheuttavat esimerkiksi myrskyt, ukkonen ja puihin kerääntyneet lumikuormat. Myös eläimet, kuten linnut ja oravat, voivat aiheuttaa sähkökatkon. Sähköt voidaan joutua katkaisemaan myös suunnitellusti huolto- ja korjaustöiden ajaksi. 

Lyhyet sähkökatkot eli räpsyt johtuvat yleensä sähköverkon suojausautomatiikasta, joka keskeyttää sähkönjakelun hetkeksi tulipalon ja hengenvaaran välttämiseksi. Suojausautomatiikka pyrkii palauttamaan sähköt saman tien ja mikäli vika ei poistu, järjestelmä kokeilee palautusta uudelleen muutaman minuutin kuluttua. Jos vika ei tämän jälkeen ole poistunut, sähkönjakelu keskeytyy pidemmäksi aikaa. 

Laajoissa korjaustöissä voidaan vikaa selvitettäessä ja korjatessa joutua katkaisemaan ja kytkemään uudelleen vian piirissä olevien asiakkaiden sähkön saanti useitakin kertoja.

Paljon virtaa tarvitsevien laitteiden käynnistys samanaikaisesti muun sähkönkäytön kanssa voi aiheuttaa sähköverkolle liian suuren kuormituksen, mikä saa valot välkkymään. Välkyntä ja jännitekuopat eivät kuitenkaan riko standardin mukaisia laitteita. 

Asiakkaan sähköverkko on rakennettu sovitun liittymäkoon mukaisesti. Joskus laitteen käynnistysvirta ylittää sovitun liittymäkoon. 

Jakeluverkon vahvistaminen yksittäisen häiriötä aiheuttavan laitteen vuoksi ei ole järkevää. Jos sähköverkkoa vahvistetaan, korjaamisen kustannukset ovat häiriön aiheuttajan vastuulla.

Sähkökatkoon kannattaa ehdottomasti varautua. Se on tärkeää erityisesti, jos taloudessasi on vanhuksia tai pieniä lapsia.

Varautumisvinkkejä löydät verkkosivultamme.

Kyllä vain! Caruna Sähkövahti lähettää viestin keskijänniteverkon työ- ja vikakeskeytyksistä tekstiviestillä tai sähköpostitse. Emme lähetä ennakkoilmoituksia postise, kun olet tilannut Sähkövahti-ilmoitukset. 

Tilaa ilmoitukset sähkökatkoista.

Yli 20 asteen pakkasella emme pääsääntöisesti tee huoltotöitä, joiden vuoksi sähkönjakelu keskeytyy. Haluamme pitää kodit lämpiminä kovilla pakkasilla. Sähköverkon käyttövarmuuden ja turvallisuuden säilyttämiseksi yksittäiset keskeytykset voivat kuitenkin olla välttämättömiä lämpötilasta riippumatta. 

Lähetämme tiedon suunniteltujen työkeskeytysten perumisesta, ja kätevimmin saat tiedon Caruna Sähkövahdin kautta joko tekstiviestitse tai sähköpostina. 

Nykyaikaisten laitteiden tulee kestää normaalit sähkön pois- ja päällekytkennät, joten emme maksa korvauksia niistä aiheutuneista vahingoista. Jos laite rikkoutuu tavanomaisessa jännitteen pois- tai päällekytkennässä, on laite suojaustasoltaan riittämätön tai se on muutoin vaurioitunut.

Lue lisää sähkökatkojen ja vahinkojen korvauksesta.

Sähköverkkoon liittyminen, sähköliittymät

Tarvitset sähköliittymän, kun rakennat uutta kotia tai muuta kiinteistöä. Sähköliittymä on pääsylippusi sähköverkkoon. Saat sillä sähköt tonttisi rajalle saakka sekä perustan sähkösopimuksen tekemiseen. Lisäksi tarvitset sähköurakoitsijan, joka asentaa tontillesi sähköpääkeskuksen ja liittymisjohdon, jolla talosi sähköt kytketään Carunan jakeluverkkoon.

Ota meihin yhteyttä heti rakentamisen aloitusvaiheessa, jotta saat sähköt tontillesi hyvissä ajoin.

Lisää tietoa sähköliittymistä löydät verkkosivultamme.

Kun kiinteistön ja sähköliittymän omistaja vaihtuu, voit ilmoittaa muutoksesta asiakaspalveluumme esimerkiksi chatin kautta. Tarvittaessa pyydämme sinua toimittamaan meille dokumentin, jolla omistajanmuutoksen voi todentaa.

Sähköverkon rakentaminen ja uudistaminen

Suomalainen sähköverkko on rakennettu pääosin laajan maaseudun sähköistämisen aikana 1960-70 -luvuilla. Nyt se alkaa monilta osin olla teknisen käyttöikänsä päässä. Ilmastonmuutos lisää vanhojen ilmajohtojen myrsky- ja lumituhojen riskiä. Sähköverkkoa saneerataan monen asian vuoksi.

Säävarmuuden turvaamisen lisäksi Caruna saneeraa sähköverkkoaan siten, että sen älykkyys lisääntyy ja se mahdollistaa asiakkaillemme muun muassa aurinkopaneelit ja sähköautot. Älykkään sähköverkon kautta asiakas saa myös tietoa omasta sähkönkulutuksestaan ja ehdotuksia toimenpiteistä, joilla sähkön käyttö on entistä ympäristöystävällisempää. 

Vuonna 2028 asiakkaillamme on sähköverkko, joka toimii myös kaikkein haasteellisimmissa sääolosuhteissa. 

Verkonparannustoimet (kaapelointi ja sähköverkon huoltaminen esimeriksi raivauksilla) alkavat näkyä. Yhä useampi asiakkaamme on säänkestävän sähkönjakelun piirissä, ja sähkökatkot ovat vähentyneet ja kestävät aiempaa lyhyemmän ajan.

Vuosittaisiin sähkökatkojen määriin vaikuttavat myrskyjen ja luonnonilmiöiden alueellisuus sekä niiden voimakkuus.

Emme tarkastele tätä kaapelointiasteen näkökulmasta, vaan siitä näkökulmasta, että saneeraamme verkkoa toimitusvarmaksi (sähkökatkot taajamissa eivät saa kestää yli 6 h, eikä haja-asutusalueilla yli 36 h). Koko verkon toimitusvarmuus koostuu muistakin toimenpiteistä kuin maakaapeloinnista.

Sähkömarkkinalain toimitusvarmuusvaatimukset eivät missään nimessä vaadi verkon täyskaapelointia. Toimitusvarmuus saavutetaan maakaapeloinnilla, viankorjausresursseilla ja tehokkuudella, automaation hyödyntämisellä, erilaisilla verkonrakenneratkaisuilla kuten mm. rengasyhteyksillä sekä kunnossapidolla, kuten raivauksilla. Toimenpiteet ja tekniset ratkaisut ovat sähkönjakeluyhtiöiden päätettävissä, mutta niitä seurataan Energiavirastolle toimitettavien kehittämissuunnitelmien kautta.

Sähkönjakelun luotettavuutta parannetaan useilla eri toimenpiteillä kuten kaapeloinnilla, lisäämällä automaatiota ja rengasyhteyksiä. Sen lisäksi pidämme johtokadut ja sähkölinjojen viereiset alueet siisteinä, jotta esimerkiksi tuuli tai lumi ei kaada puita linjoille.

Sähköverkon kunnossapidosta voi lukea lisää verkkosivultamme.

Haluamme rakentaa sähköverkkoa kustannustehokkaasti ja samalla varmistaa, että asiakkaamme saavat sähkönsä kestävällä tavalla, pitkälle tulevaisuuteen katsoen ja paikalliset tarpeet huomioiden. Joissakin kohteissa ilmajohto on yhä maakaapelia parempi vaihtoehto.

Pylväiden vaihtoa käytetään silloin, kun johdon kapasiteetin on analysoitu riittävän myös asiakkaiden tulevien tarpeiden täyttämiseen tai niissä tilanteissa, kun maaperä on kaivamisen kannalta vaikeaa.

Rakennamme ja uudistamme sähköverkkoamme niin, että se palvelee asiakkaitamme luotettavasti nyt ja tulevaisuudessa. Teemme sähköverkon saneerausta  asiakasvaikutuksen mukaan järjestyksessä, josta asiakkaamme hyötyvät eniten. Työt aloitetaan alueista, joilla asiakastiheys ja siirrettävän sähkön määrä ovat suurimpia. 

Tavoitteenamme on, että asiakas hyötyy verkon uusimisesta niin, että keskeytykset ja katkot vähenevät ja lyhentyvät ja vastaavat sähkömarkkinalain tavoitetasoja.

Tiedotamme käynnistyvistä projekteista paikallisissa ja alueellisissa medioissa. Työmaan yhteystiedot ja aikataulun näet karttapalvelustamme.

Tällä hetkellä koko verkosta noin 45 prosenttia, ja säävarman sähköverkon piirissä on noin  75 prosenttia asiakkaistamme.

Suomalainen sähköverkko on rakennettu pitkälti useita vuosikymmeniä sitten, joten se  on monin paikoin käyttöikänsä päässä. Haluamme taata, että saat maksamallesi sähkönjakelumaksulle vastinetta: nykyaikaisen sähköverkon, joka toimii luotettavasti. Uudistettu sähköverkko vähentää sähkökatkoja ja mahdollistaa ripeämmät korjaustyöt jos sähköt katkeavat. 

Lisää tietoa verkkosivultamme.

Edellytämme kaikilta urakoitsijoiltamme, että he toimittavat vanhan materiaalin Kuusakoski Oy:lle kierrätettäväksi.

Katso lisää videolta ja lue lisää kierrätyksestä.

Kuluttaja ei voi ostaa Carunan pylväitä, mutta niitä voidaan luovuttaa uudelleen käytettäväksi ammattimaiseen tai teollisuuskäyttöön. Tämä edellyttää vastaanottajalta voimassa olevaa ja toimivaa Y- tai LY-tunnusta soveltuvalta alalta.

Verkosta puretut pylväät menevät Carunan kierrätyskumppanin toimesta kierrätyslaitokseen energiahyötykäyttöön. 

Tekniset asiat

Kyllä! Uuden palvelumme, sähkökuorman ohjauksen avulla ajastat sähkökäyttöisiä varaavia lämmityslaitteita, kuten lämminvesivaraajaa tai varaavaa lämmitystä, käynnistymään yö- tai päiväaikaan. Kuormanohjauksen avulla voit hallita omaa sähkönkulutustasi. Palvelu on maksuton eikä se vaikuta siirtotuotteeseen tai hinnoitteluun.

Lue lisää sähkökuorman ohjauksesta.

Valokuidun yhteisrakentaminen

Päätät itse, haluatko investoida valokuituliittymään. Jos valokuituliittymää ei haluta tilata tämä ei tietenkään maksa yhtään mitään. Jos valokuituliittymä hankitaan eri aikaan, kun Caruna päivittää sähköverkkoaan, operaattori rakentaa kuituverkon yksin ja silloin valokuituverkkoon liittymisen kustannukset muodostuvat korkeammiksi.

Kuitu rakennetaan silloin, kun se on taloudellisesti järkevää. Toimintamalli perustuu sähköverkon ja valokuidun yhteisrakentamiseen. Jokainen alue arvioidaan yhdessä operaattorin kanssa erikseen. Esimerkiksi jos alueella jo on valokuitu, toista päällekkäistä valokuituverkkoa ei kannata rakentaa. Valokuidun rakentaminen riippuu myös alueen asukkaiden kiinnostuksesta: kokonaista uutta kuituverkkoa ei kannata rakentaa, jos siihen haluaa liittyä vain muutama kotitalous.

Jos sähköverkko on jo valmiiksi maakaapeloitu, niin yhteisrakentamisen hyötyjä ei tällöin voida saavuttaa. Kuitenkin myös tällaisille alueille operaattori voi tarjota valokuidun rakentamista, jos alueelta löytyy riittävä määrä kuituliittymistä kiinnostuneita asiakkaita.

Sähkömarkkinalaki vaatii säävarman sähköverkon rakentamisen kaikkialle Suomeen. Tällöin osa sähköverkon maakaapelointiprojekteista saattaa sijaita niin kaukana valokuituverkon solmupisteistä, ettei niihin ole mahdollista rakentaa valokuituyhteyttä.

Valokuidusta maksavat vain ne kotitaloudet, jotka päättävät kuituyhteyden hankkia. Kotitaloudet maksavat valokuituyhteydestään heti liittymän valmistuttua liittymismaksun, joka kattaa osan rakentamiskuluista, ja operaattori investoi loput.

Kuituverkon rakentamiskustannukset eivät vaikuta sähkönjakelun hintoihin ja eivät siten tule sähkönjakeluasiakkaiden maksettavaksi.

Operaattori tiedottaa alueen asukkaille hinnasta tarkemmin aina siinä vaiheessa, kun alamme rakentaa uutta sähköverkkoa alueella. Suurin etu lisääntyvästä yhteisrakentamisesta on, että kuitua tulee tätä kautta tarjolle yhä useammalle alueelle ja asukkaalle.

Valokuidun liittymismaksu peritään vain niiltä kotitalouksilta, jotka päättävät liittyä verkkoon. Liittymismaksu kattaa vain osan liittymän todellisista rakentamiskuluista ja operaattorin tarvitsemista laiteinvestoinneista.

Operaattorit vastaavat mielellään lisäkysymyksiin valokuidun hinnoittelusta.

Carunan ja operaattoreiden yhdessä tekemä maakaapelointi parantaa resurssitehokkuutta ja vähentää jätteiden muodostumista.

Yhteisrakentamisen seurauksena tarvitaan vähemmän työkoneita, työvaiheita ja materiaaleja. Maakaapelointi ja uuden verkon lisääntyvä automaatio vähentävät sähkönjakelun häiriöitä ja kenttätyön tarvetta tulevaisuudessa (mukaan lukien viankorjaus). Tämä kaikki minimoi rakentamisenaikaisia ilmastovaikutuksia 

Suorana ympäristövaikutuksena maakaapeloinnissa vapautuu maata muuhun käyttöön. Vapautuvia maa-alueita on mahdollista mm. metsittää tai käyttää peltomaana, jolloin ne toimivat tehokkaampina hiilinieluina.

Hinnanmuodostukseen sekä niin sanottuun sallittuun liikevaihtoon vaikuttavat monet tekijät, kuten investointimäärät sekä viraston valvontakausille määrittämät yksikköhinnat, korkotaso ja toiminnan operatiiviset kustannukset. Edellisestä johtuen yhteisrakentamisen seurauksena tuleva kustannustehokkuuden parantuminen vaikuttaa sähkön jakelun hintoihin pitkällä aikavälillä. Lisäksi valokuidun rakentaminen toteutetaan erillisenä Carunan sähkönjakeluliiketoiminnasta.

Sähkönjakelun kohtuullista tuottoa valvoo Energiavirasto.