Omavarainen sähkön pientuotanto

Pientuotannolla tarkoitetaan tuotantolaitteistoa, jonka sähköntuotantokapasiteetti on enintään 2 MW. Pientuotantolaitteisto, kuten aurinkopaneelit tai pientuulivoimala, liitetään yleensä olemassa olevaan sähkönkäyttöpaikkaan. 

Pientuotannolle on tyypillistä, että kulutat tuottamasi sähkön pääsääntöisesti itse. Sähkön, jota et käytä itse, voit myydä eteenpäin sähkönmyyntiyhtiölle.

Tuotantolaitteiston liittäminen sähköverkkoon

Laitetoimittajat ja sähköurakoitsijat osaavat neuvoa tuotantolaitteistosi liitettävyydestä sähköverkkoon. Varmistathan kuitenkin yli 10 kW tuotantolaitteiston liitettävyyden etukäteen asiakaspalvelustamme.

Tuotantolaitteiston saa kytkeä sähköverkkoon Carunan luvalla.

Toimi näin:

  • Pyydä sähköurakoitsijaasi lähettämään tuotantolaitteiston tiedot Carunalle yleistietolomakkeella.
  • Kun olemme varmistaneet laitteistosi liitettävyyden sähköverkkoon, annamme laitteistolle kytkentäluvan ja käynnistämme sähkömittarillasi kaksisuuntaisen mittauksen kiinteistösi sähköverkon ja jakeluverkon välillä.
  • Ota yhteyttä valitsemaasi sähkönmyyntiyhtiöön ja tee sopimus ylijäämäsähkön myymisestä. Löydät pientuotettua sähköä ostavat yhtiöt Energiaviraston www.sahkonhinta.fi -palvelusta.
  • Lähetämme sinulle tuotannon sähköverkkosopimuksen. Kun sopimus sähkönmyyntiyhtiön ja Carunan kanssa on voimassa, pääset seuraamaan jakeluverkkoon siirtämäsi ylijäämäsähkön määrää Caruna Plussan energiaseurannasta.

​Näin helposti sinustakin tulee aurinkosähkön tuottaja - katso video.


Aurinkosähköjärjestelmä

Aurinkopaneelit ovat suosituin tapa tuottaa sähköä pienimuotoisesti. Kun liität aurinkosähköjärjestelmän verkkoon, muista huomioida sähköturvallisuus. Tutustu aurinkosähköjärjestelmän turvallisuustekijöihin alla olevan kuvan avulla.

Aurinkosähköjärjestelmä

  1. Vaihtosuuntaaja eli invertteri muuttaa aurinkopaneelien tuottaman tasavirran vaihtovirraksi sekä huolehtii suojauksesta.
  2. Invertterin ja sähköpääkeskuksen välissä sijaitsevalla vaihtovirtapiirin turvakytkimellä aurinkosähköjärjestelmä voidaan tarvittaessa erottaa sähköverkosta. Turvakytkin asennetaan yleensä kiinteistön ulkoseinälle, vapaasti sähköverkkoyhtiön saataville.
  3. Sähköpääkeskukselta (tai ryhmäkeskukselta) aurinkosähkötuotanto jakautuu kiinteistön käyttöön. Varoituskyltit kiinteistöllä ilmoittavat tuotantolaitteistosta ja sisältävät ohjeen aurinkosähköjärjestelmän irtikytkemiseen.
  4. Kiinteistön sähkömittarilla mitataan jakeluverkkoon syötetyn ylijäämäsähkön määrä, kun aurinkosähkötuotanto ylittää hetkellisesti kiinteistön sähkönkulutuksen.