Tietoa työmaista

Tietoa työmaista

Rakennamme sähköverkkoa, joka kestää

Siirrämme sähköverkkoa maan alle, jotta voit luottaa, että arkesi rullaa keskeytyksettä joka päivä. Maakaapeloinnin lisäksi sähköverkon säävarmuutta parannetaan automatiikalla ja erilaisilla huoltotoimenpiteilläTavoitteenamme on, että sään aiheuttamat sähkökatkot vähenevät ja lyhentyvät. 

Caruna käynnisti sähköverkon parannusprojekteja eri puolella verkkoalueitaan vuonna 2012. Tähän mennessä maan alle on siirretty kaikkineen jo 52 % sähköverkostamme (Caruna Oy ja Caruna Espoo Oy). Työ aloitettiin metsissä kulkevista keskijännitteisistä ilmajohdoista sekä haja-asutusalueilta, joilla asukastiheys ja siirrettävän sähkön määrä ovat suurimpia.

Kesällä 2019 aloitamme pienjännitteisen sähköverkon uusimisen taajamissa, lähellä tiheästi asuttuja keskuksia. Voit tarkastella kotisi lähellä olevaa työmaata ja muita kohteita karttapalvelustamme.

Huomioitavaa, kun rakennamme sähköverkkoa asuinalueesi lähellä

Otathan turvallisuuden aina huomioon, kun liikut työmaan läheisyydessä:

  • Maassa roikkuviin sähkölinjoihin koskeminen ei ole turvallista, koska niissä voi kulkea jännite.
  • Ethän koske tai siirrä rakennusmateriaaleja. Mikäli johtokeloja tai muita materiaaleja pitää siirtää, kerrothan siitä meille esimerkiksi viestillä.
  • Joskus on välttämätöntä rakentaa tiellä liikkujille väliaikaisia kulkureittejä.
  • Vanhan sähköverkon purku tai uuden sähköverkon käyttöönotto saattaa aiheuttaa sähkönjakelussa lyhyitä katkoksia, joista tiedotamme etukäteen. Onhan sinullakin jo käytössäsi Carunan Sähkövahti? Saat tekstiviestillä tai sähköpostiisi ilmoituksen, mikäli alueellasi on tiedossa sähkökatkoja.

Rakentamisen vaiheet

Rakentaminen koostuu useammasta vaiheesta, joista vain osa näkyy asukkaiden arjessa. 

  • Caruna tilaa projektin urakoitsijalta. Teemme aina urakoitsijoiden kanssa sopimuksen, jota kummatkin osapuolet noudattavat.
  • Aloitamme sähköverkon suunnittelun, mikä kestää alueesta riippuen noin puoli vuotta.
  • Suunnitelman valmistuttua aloitamme uuden sähköverkon rakentamisen. Se kestää noin vuoden alueesta riippuen. Rakentamisen kestoon vaikuttavat muun muassa maaston olosuhteet ja sää (esimerkiksi kevätaikaan routa).
  • Käyttöönoton jälkeen vanha sähköverkko puretaan ja viimeistelytyöt aloitetaan. Viimeistelytöiden aikana sähköverkkomateriaali viedään alueelta pois, pihat ja kadut siistitään vähintään siihen kuntoon, kun ne ovat olleet projektin alkaessa.
  • Projekti valmistuu 1-2 vuoden kuluessa.
  • Valmistumisen jälkeen teemme vielä asiaan kuuluvat tarkastukset. Tarkastamme esimerkiksi, että uusi sähköverkko on asennettu vähintään standardin mukaiseen syvyyteen (70 cm maan pinnasta).

Tiedottaminen ja asiakaspalvelu

Tiedotamme rakentamisen edistymisestä muun muassa tekstiviestein. Varmistathan, että meillä on oikeat yhteystietosi! Voit tarkastaa ja korjata yhteystietojasi Omilla sivuilla

Vastaamme rakentamiseen liittyviin kysymyksiisi sosiaalisen median kanavissamme arkisin klo 8-16:

Facebook: www.facebook.com/caruna.fi
Twitter: www.twitter.com/CarunaSuomi
Instagram: @carunasuomi

Asiakastilaisuuksissa voit kysyä rakentamisesta Carunalta

Kun alueella suunnitellaan sähköverkon parannushanketta, järjestämme alueen asukkaille asiakastilaisuuden. Tule kysymään hankkeen suunnittelusta Carunalaisilta ja urakoitsijalta. Tarjoamme pullakahvit! Jos et päässyt paikalle, mutta asia kiinnostaa, tästä näet mistä keskustelimme.

Chattaa asiantuntijamme kanssa verkossa

Voit keskustella chatissa palveluasiantuntijamme kanssa. Olemme tavattavissa chatissa arkisin klo 8-16 verkkosivullamme. Chat-ruutu ilmestyy tälle sivulle, kun asiantuntijamme ovat vapaana vastaamaan kysymyksiisi.

Kysymyksiä ja vastauksia sähköverkon rakentamisesta

Tutustu verkkosivullamme meiltä useimmiten kysyttyihin kysymyksiin sähköverkon rakentamisesta. 

Valokuidun yhteisrakentaminen

Rakennamme sähköverkkoa yhdessä muiden toimijoiden kanssa silloin, kun se on mahdollista. Tammikuussa 2019 aloitimme yhteistyön Telian kanssa. Sähköverkkojen yhteisrakentaminen on niin ympäristön kuin kansalaistenkin kannalta järkevä vaihtoehto, sillä parhaimmillaan se säästää alueiden asukkaita arkielämää haittaavilta toistuvilta kaivuutöiltä ja ympäristön kuormitus pienenee.

Moderni yhteiskunta perustuu laadukkaisiin tietoliikenneyhteyksiin, laajaan tietotekniikan hyödyntämiseen ja varmaan sähkönsaantiin

Yhteisrakentamisella pystymme varmistamaan tämän myös yhä useammalle pientaloalueelle ja aiempaa ympäristöystävällisemmin. 

Valokuitu tuo alueelle nopeimman, jopa 1 000 megabitin nopeudella toimivan internetyhteyden, mikä mahdollistaa parhaat mahdolliset digitaaliset palvelut. Valokuidun avulla alueen asukkaat ja yritykset saavat käyttöönsä esimerkiksi kaikki uudenlaiset internet-, televisio-, video-, viestintä- ja terveyspalvelut. 

Oletko kiinnostunut nykyaikaisesta ja luotettavasta nettiyhteydestä?

Caruna rakentaa Lounais-Suomen alueella yhteistyökumppaninsa Telian kanssa valokuitua. Jos asut tällä alueella, sinun on mahdollista hankkia kiinteä nettiyhteys samalla, kun siirrämme sähköverkkoa maan alle.

Carunan rakentaman nopean valokuituyhteyden myynnistä vastaa Telia. He tulevat kertomaan liittymän hankinnasta alueilla, joissa valokuitua rakennetaan. Mikäli valokuitu on saatavillasi, saat Telialta kirjeen tai postikortin, jossa kerrotaan asiasta enemmän.

Valokuituverkon rakentamistyöt suunnittelee Carunan urakoitsija ja urakoitsija vastaa myös valokuituverkon rakentamisesta ja asentamisesta. Asiakkaan pihalla ja kotona tehtävien rakennustöiden suunnittelun toteuttaa Carunan urakoitsija.