Jotta arkesi sujuisi mutkattomasti, me varmistamme, että saat sähköä käyttöösi joka päivä ilman keskeytyksiä. Rakennamme säänkestävää sähköverkkoa.

Joskus esimerkiksi sää yllättää meidätkin ja sähköt katkeavat. Näitä yllättäviä tilanteita pyrimme vähentämään uusimalla sähköverkkoa. Parannamme sähkönjakelua muun muassa siirtämällä sähköverkkoa maan alle. Siellä verkko on säältä suojassa, joten sähkökatkojenkin määrä vähenee. 

Jo yli 56 % sähköverkostamme (Caruna Oy ja Caruna Espoo Oy) on siirretty maan alle ja työtä jatketaan. Työ aloitettiin metsissä kulkevista keskijännitteisistä ilmajohdoista sekä haja-asutusalueilta, joilla asukastiheys ja siirrettävän sähkön määrä ovat suurimpia. Nyt uusimme sähköverkkoa myös taajamissa lähellä tiheästi asuttuja keskuksia. Voit tarkastella kotisi lähellä olevaa työmaata karttapalvelustamme.

Pidämme sähköverkostamme huolta myös muilla tavoin. Sahaamme säännöllisesti sähkölinjojen läheisyydessä kasvavien puiden latvoja ja oksia, jotta ne eivät tuulisella säällä kaatuisi linjojen päälle katkomaan sähköjä.

Lue sähköverkon huoltamisesta

Sähköverkon rakentaminen kestää noin 1-2 vuotta ja se koostuu useammasta vaiheesta, joista vain osa näkyy asukkaiden arjessa.

  • Tilaamme projektin omalta urakoitsijaltaltamme
  • Aloitamme sähköverkon suunnittelun, mikä kestää alueesta riippuen noin puoli vuotta
  • Suunnitelman valmistuttua aloitamme uuden sähköverkon rakentamisen. Rakentamisen etenemiseen vaikuttavat muun muassa maaston olosuhteet ja sää.
  • Uuden sähköverkon käyttöönoton jälkeen vanha sähköverkko puretaan ja viimeistelytyöt aloitetaan. Viimeistelytöiden aikana sähköverkkomateriaali viedään alueelta pois ja alue siistitään vähintään siihen kuntoon, kun ne ovat olleet työmaan alkaessa.
  • Viimeiseksi tarkastamme, että kaikki on kunnossa ja varmistamme, että uusi sähköverkko on asennettu vähintään 70 cm syvyyteen

  • Ethän koske maassa roikkuviin sähkölinjoihin - niissä voi olla jännitettä
  • Ethän siirrä rakennusmateriaaleja tai kaivureittejä osoittavia keppejä
  • Mikäli johtokeloja tai muita materiaaleja pitää siirtää, kerrothan siitä meille ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun
  • Väliaikaiset kulkureitit tai kiertotiet tuovat lisää turvallisuutta

Tiedotamme rakentamisen edistymisestä muun muassa tekstiviestein.

Vanhan sähköverkon purku tai uuden sähköverkon käyttöönotto saattaa aiheuttaa sähkönjakelussa lyhyitä katkoja, joista tiedotamme etukäteen. Varmistathan, että meillä on oikeat yhteystietosi - voit tarkastaa ja päivittää yhteystietojasi Caruna Plussassa. 

Voit seurata rakentamisen edistymistä ja aikatauluja karttapalvelussamme, josta voit tilata myös alueesi työmaata koskevat viestit itsellesi.

Vastaamme kysymyksiisi sosiaalisen median kanavissamme arkisin klo 8-16:

Facebook: www.facebook.com/caruna.fi 
Twitter: www.twitter.com/CarunaSuomi

Kysy asiantuntijaltamme chatissa

Verkkosivujemme chatissä voit keskustella palveluasiantuntijamme kanssa arkisin klo 8-16. Chat-ruutu ilmestyy oikeaan alalaitaan, kun olemme vapaana vastaamaan kysymyksiisi.

Asiakastilaisuuksissa voit kysyä rakentamisesta

Kun suunnittelemme sähköverkon parannushanketta, järjestämme alueen asukkaille asiakastilaisuuden. Tule kysymään hankkeen suunnittelusta Carunalaisilta ja urakoitsijalta. Tarjoamme pullakahvit! Jos et päässyt paikalle, mutta asia kiinnostaa, tästä näet tilaisuuksien ohjelman.

Usein kysytyt kysymykset

Tutustu verkkosivullamme meiltä useimmiten kysyttyihin kysymyksiin muun muassa sähköverkon rakentamisesta.

Carunan asukaspalvelu kiertää verkkoalueidemme taajamissa tiedottamassa työmaista, kuuntelemassa asukkaita ja myös opastamassa sähkönjakeluun liittyvissä asioissa. Asukaspalvelumme varmistaa, että asiakkaamme ovat tyytyväisiä rakentamiseemme kaikkien työvaiheiden aikana. Asukaspalvelu opastaa myös palveluidemme käyttöönotossa. 

Jos haluat keskustella kanssamme jostakin tietystä hankkeesta tai muuten vain, tule tapaamaan asukaspalvelua.

Rakentamisen aikana vaikutukset otetaan huomioon niin, että ne ovat mahdollisimman lieviä tai jopa myönteisiä ympäristölle, maanomistajille ja muille sidosryhmille.

Kierrätämme 95 % sähköverkosta puretusta materiaalista. Vuosien 2016-2019 aikana poistimme noin 1 150 pylväsmuuntamoa pohjavesialueilta. Saneerausohjelmassa jäljellä olevat pylväsmuuntamot puretaan kevättalvella 2020. 

Vastuullisuuteen kuuluu myös työntekijävastuu, ja panostamme aliurakoitsijoidemme työturvallisuuden kehittämiseen. Lanseerasimme vuodenvaihteessa ei-sähköammattilaisille suunnatun sähkö- ja työturvallisuuskoulutuksen. Caruna-korttikoulutuksen on saanut jo yli 1 100 aliurakoitsijaa.

Valokuidun yhteisrakentaminen

Rakennamme sähköverkkoa yhdessä muiden toimijoiden kanssa aina, kun se on mahdollista. Sähköverkkojen yhteisrakentaminen on niin ympäristön kuin kansalaistenkin kannalta järkevä vaihtoehto, sillä parhaimmillaan se säästää alueiden asukkaita arkielämää haittaavilta toistuvilta kaivutöiltä ja ympäristön kuormitus pienenee.

Yhteisrakentamisella pystymme varmistamaan tämän myös yhä useammalle pientaloalueelle ja aiempaa ympäristöystävällisemmin. Valokuitu tuo alueelle nopeimman, jopa 1 000 megabitin nopeudella toimivan internetyhteyden, mikä mahdollistaa parhaat mahdolliset digitaaliset palvelut.

Valokuidun avulla alueen asukkaat ja yritykset saavat käyttöönsä esimerkiksi kaikki uudenlaiset internet-, televisio-, video-, viestintä- ja terveyspalvelut.

Caruna rakentaa Lounais-Suomen alueella yhteistyökumppaninsa Valokuitusen kanssa valokuitua. Jos asut tällä alueella, sinun on mahdollista hankkia kiinteä nettiyhteys samalla, kun siirrämme sähköverkkoa maan alle.

Valokuituverkon kaivureitin suunnittelusta, rakentamisesta ja asentamisesta vastaa Carunan urakoitsija. Asiakkaan pihalla ja kotona tehtävien rakennustöiden suunnittelun toteuttaa Carunan urakoitsija.

Carunan rakentaman nopean valokuituyhteyden myynnistä vastaa Valokuitunen. He tulevat kertomaan liittymän hankinnasta alueilla, joissa valokuitua rakennetaan. Mikäli valokuitu on saatavillasi, saat Valokuituselta kirjeen tai postikortin, jossa kerrotaan asiasta enemmän.