Aurinkoyhteisöt pienentävät taloyhtiöiden sähkölaskua

Aiemmin taloyhtiöiden tuottamaa aurinkosähköä on voitu hyödyntää lähinnä vain taloyhtiön yhteisiin tarpeisiin, kuten yleisten tilojen valaistukseen. Alkuvuodesta 2021 taloyhtiöille tulee mahdollisuus säästää niin sähkö- kuin siirtolaskussa tuottamalla aurinkopaneeleilla sähköä myös asuntojen tarpeisiin.

Taloyhtiön sähkönkulutus koostuu sekä asuntojen kuluttamasta sähköstä että taloyhtiön kiinteistösähköstä. Kiinteistösähköön sisältyy esimerkiksi taloyhtiön pihavalaistuksen, porraskäytävien, hissien, pyykkituvan, varaston sekä lämmitystolppien sähkönkulutus.

Aurinkoyhteisössä aurinkopaneelien tuotanto jyvitetään kiinteistösähkön kulutuksen jälkeen asukkaiden käyttöön. Taloyhtiö voi myös myydä asukkailta käyttämättä jäävän tuotannon takaisin sähkömarkkinoille.

Kun aiemmin aurinkosähköä on voitu hyödyntää vain taloyhtiön yhteisessä käytössä oleviin tiloihin, ei paneeleita ole kannattanut asentaa runsaasti. Lakimuutoksen myötä käyttömahdollisuuksia on enemmän, jolloin myös tarvittavien paneelien määrä kasvaa. Suuremman aurinkopaneelijärjestelmän asentaminen tuleekin suhteessa edullisemmaksi ja investoinnin takaisinmaksuaika on paneelien takuuaikaa merkittävästi lyhyempi.

Aurinkopaneelien tuoma säästö sähkönkulutuksessa on merkittävä

Ympäristöystävällinen aurinkoenergia säästää luonnon lisäksi myös lompakkoa. Uusi yhteisöllinen malli tuo selviä kustannussäästöjä kaikille asukkaille.

Esimerkiksi Carunan verkkoalueella eräässä kerrostalossa, jossa on 10 kW aurinkopaneelit, kiinteistö ja sen 40 huoneistoa ostivat kesäkuussa sähköä yhteensä 4 000 kWh. Aurinkoyhteisöllä he säästäisivät ostosähköstä 1 000 kWh. Itse tuotetulla aurinkosähköllä säästyy sähkön hinnan lisäksi siirtohinta, sähkövero ja arvonlisävero.

Carunan verkkoalueella on yli 20 000 taloyhtiötä. Se on valtava määrä joutilasta kattopintaa, jossa voi alkaa lisäämään suomalaista aurinkoenergian tuotantoa.

Uskommekin, että aurinkoenergian tuotanto taloyhtiöissä on tulevaisuudessa hyvin yleistä ja tavanomaista. Siksi Aurinkoyhteisö-palvelu on toteutettu alusta asti niin, ettei sen käytöstä peritä erillistä maksua.

Perusta oma aurinkoyhteisö Virtane.fissä!
Perusta oma aurinkoyhteisö Virtane.fissä!