Solelkampanj

Sommarkampanj: Jag som producent av solel!

Sommarkampanj: Jag som producent av solel!

Lade du märke till att grannen lade upp solpaneler på sitt tak förra sommaren? I dagens läge är det vardag att producera solel för eget bruk eftersom det är både enkelt och ekonomiskt lönsamt. Då solelsystemet är uppmätt på rätt sätt betalar det sig tillbaka även tre gånger under dess tekniska livslängd. Om solen lyser på just ditt tak och du funderar på att skaffa solpaneler hjälper vi dig gärna att komma igång.

Caruna samarbetar med en solelentreprenör som sköter om att du får ditt solelsystem som ett komplett och färdigt paket. Vår samarbetspartner planerar tillsammans med dig vilket system som skulle vara det mest lönsamma och installerar det, ger dig rådgivning i hur man tar i bruk systemet och sköter om alla tillstånd med en gång!

Fyll i en kontaktbegäran

Ta kontakt med Carunas pålitliga samarbetspartner och be om en offert. Du får en rabatt om 300 euro på ditt solelsystem då du skickar in din offertbegäran mha. blanketten för kontaktbegäran på vår webbplats före 31.10.2018. Rabatten förutsätter att ditt solelsystem installeras på antingen Caruna Ab:s eller Caruna Esbo Ab:s distributionsområde.

En presentation över våra samarbetspartners

Carunas samarbetspartners i ärende som berör solel

Koillismaa, Österbotten, Satakunta, Joensuu: Finnwind

Finnwind installerar solpaneler med flera års erfarenhet.
Finnwind installerar solpaneler med flera års erfarenhet.

Finnwind Oy är ett företag från Lempäälä som specialiserat sig på splittrad energiproduktion och installationer av solelsystem.

Vår långa erfarenhet och volymen av vår verksamhet garanterar att våra kunder får högklassiga produkter och konkurrenskraftiga priser av oss. Ett solkraftverk ska hålla i flera tiotals år. Vårt företag grundades 25 år sedan och därmed har vi möjlighet att ge våra kunder en garanti med täckning.

Vårt produktsortiment är mycket mångsidigt. Bland mycket annat har vi ett skärmtak med solpaneler som du kan täcka ett bilgarage, cykelställ eller ett förrådsområde.

- Matti Kantonen, Finnwind

Finnwind utför installeringar på följande områden Kuusamo, Posio, Pudasjärvi, Ranua, Taivalkoski, Uleåborg, Joensuu, Kontiolax, Alavo, Bötom, Ilmola, Kaskö, Kauhajoki, Kristinestad, Kuortane, Kurikka, Närpes, Seinäjoki, Storkyro, Storå, Östermark, Vörå, Björneborg, Euraåminne, Harjavalta, Ikalis, Kumo, Nakkila, Sastamala, Sastmola, Tammerfors, Ulvsby, Vittis och Ylöjärvi.

Egentliga Finland: Areva Solar

VD Anu Areva, Areva Solar
VD Anu Areva, Areva Solar

Areva Solar har sedan år 1978 främjat kunskap om solenergi i Finland.

Vi är ett familjeföretag vars verksamhet baserar sig på inhemskt arbete av hög kvalitet. Våra solpaneler som tillverkas i vår egen fabrik i Salo har beviljats Nyckelflaggan-märket.

Vi använder oss av installationsinställningar som formgivits i Finland samt kunniga montörer som installerar våra solpaneler.

- Anu Areva, Areva Solar

Areva Solar utför installeringar på följande områden Aura, Eura, Gustavs, Kimitoön, Koskis, Letala, Loimaa, Lundo, Masko, Nousis, Nystad, Nådendal, Oripää, Pargas, Pemar, Pöytis, Reso, Rusko, Sagu, Salo, Somero, Säkylä, S:t Karins, S:t Mårtens, Tammela, Tövsala, Vemo, Virmo, Ypäjä och Åbo.

Mellersta Nyland: Suomen Aurinkotekniikka

VD Ville Tiainen, Suomen Aurinkotekniikka
VD Ville Tiainen, Suomen Aurinkotekniikka

Suomen Aurinkotekniikka Oy från Riihimäki är specialist på solkraftverk för fristående hus.

Vi har utvecklat ett eget koncept som på finska går under namnet ”Meidän Tapa-konsepti”, vilket garanterar att kunden får ett kraftverk som är rätt uppmätt och planerat. Kunden får hela paketet som en komplett tjänst. Våra egna montörer som vi själva utbildat enligt vårt eget koncept, ansvarar för installationsarbetena. Detta garanterar att kunden får ett tryggt solkraftverk som fyller alla kvalitetskriterier.

Alla våra solkraftverk inkluderar ett GEF VISION™ -program som utvecklats i Villmanstrand och en intelligent styrningsenhet som höjt systemets egenskaper till en enastående hög nivå. Med hjälp av en enkel mobilapp kan du följa med din elproduktion i realtid och ladda ner rapporter vilket gör det möjligt att tillämpa en intelligent produktion och anpassa den egna förbrukningen enligt aktuella uppgifter.

- Ville Tiainen, Suomen Aurinkotekniikka

Suomen Aurinkotekniikka utför installeringar på följande områden Hausjärvi, Hyvinge, Högfors, Janakkala, Kervo, Kärkölä, Loppis, Mäntsälä, Riihimäki, Träskända, Tuusby och Vanda.

Västra Nyland: Playgreen Finland

Stefan Henkola och Jouni Penttinen från Playgreen.
Stefan Henkola och Jouni Penttinen från Playgreen.

Playgreen Finland är specialist på solel och lagring av energi i huvudstadsregionen.

Vi garanterar att vi kan installera solel till både industrier och sommarstugor på ett högkvalitativt och omsorgsfullt sätt! Våra kunniga försäljare, planerare och Finlands mest erfarna montörer och en vänlig kundbetjäning bidrar till att kunden får rätt hjälp under projektets gång.

Vårt sortiment inkluderar solel men även energilager, laddningspunkter för elbilar och värmepumpar.

- Jouni Penttinen, Playgreen Finland

Playgreen Finland utför installeringar på följande områden Espoo, Hanko, Inkoo, Kauniainen, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio ja Vihti.

Sommarstugor utan el på Carunas område: Solarvoima

Lauri, Janne och Mökkivoimala från Solarvoima.
Lauri, Janne och Mökkivoimala från Solarvoima.

Solarvoimas färdiga kraftverk för sommarstugor ger el till sommarstugan lätt och enkelt!

Du kan fästa dina solpaneler på husväggen, bryggan, på en klippa eller taket till din sommarstuga genom att göra fogarna av snabbkopplingar varmed du har el till din sommarstuga! Det har aldrig varit så här enkelt att ta i bruk ett solkraftverk.

Med hjälp av ditt kraftverk på sommarstugan får du el till att koppla på ett kylskåp, belysning, tv, vattenpump och handredskap som drar upp till 1500 watt. Mökkivoimala PRO är ett solkraftverk till sommarstugor som möjliggör användningen av vilken som helst elapparat med ett schuko-uttag - invertern har en toppeffekt om 7000 watt. Det här betyder att du kan även koppla på en mikrovågsugn, cirkel eller svetsmaskin hur enkelt som helst!

Solarvoima Oy är ett specialistföretag som specialiserat sig på solpanelsystem. Företaget planlägger, planerar och installerar högklassiga solpanelsystem till fristående hus, flervåningshus, radhus, sommarstugor och affärslokaler. Sedan år 2014 har Solarvoima installerar fungerande solelsystem till över trehundra mål!

- Janne Käpylehto, Solarvoima

Solarvoimas solkraftverk kan installeras till objekt utanför elnätet, t.ex. sommarstugor på Caruna Ab:s eller Caruna Esbo Ab:s distributionsområden.

Solenergi i Carunas elnät

Produktion av solel i Caruna
Flest installerade solpaneler
Småhus, företag och lantbruk

Ska jag ha solpaneler på mitt tak?

Finns det tillräckligt med sol här i Norden?
- Ett solkraftverk i södra delen av Finland producerar lika mycket energi som ett i norra Tyskland. Även på andra håll i Finland producerar solkraftverk så gott som lika mycket.

Under hur lång tid betalar solpanelerna sig tillbaka?
- I medeltal betalar solpanelerna sig tillbaka på ca 10-15 år. Panelerna har en garanti om 25 år men deras egentliga livslängd är flera år längre; sammanlagt blir det ca 10 år då användningen av solpanelerna är gratis. Investeringen är med andra ord minst lika lönsam som en köksrenovering eller en bil!

Hur vet jag hur många paneler jag behöver?
- Med tanke på lönsamheten är det viktigt att solpanelernas produktion och elförbrukningen i ditt hem är anpassat till varandra så noggrant som möjligt. En expert på solenergi mäter upp rätt antal solpaneler åt dig på nolltid.

Lönar det sig att beställa paneler även om jag kanske flyttar?
- Ett solelsystem kan mycket väl höja värdet på din fastighet då du säljer. Solel har ett gott rykte.

Är du inte ännu övertygad?

Mitt tak är inte riktat mot söder - och det är ju därifrån solen lyser. Därtill skymmer en del träd mitt tak.
- Om ditt tak inte står mot söder kan hälften av panelerna installeras på den östra sidan och andra hälften på den västra. Även din elförbrukning kan tänkas toppa under morgonens första och eftermiddagens sista solstrålar. Solelproduktionen rasar dock markant vid minsta lilla skugga som skymmer panelerna. Kanske du vill hugga träden som skymmer panelerna och använda dem som virke i stället?

Hur är det med vintermånaderna? Under förra vintern hade vi en halv meter snö på taket.
- Under årets mörkaste månader hinner solpanelerna producera el endast stundvis, varmed ett snötäcke inte är till skada. Panelerna tål snölast utmärkt, ingen fara. Solpanelerna producerar som mest vid köldgrader!

Vad kan man använda solel till?
- Den solel du producerar styrs automatiskt till eget bruk. Beroende på hur ditt hem är utrustat kan du använda solel för att värma upp bruksvatten och rum, nedkylning, kylskåp och belysning. I framtiden kommer du även att kunna ladda elbilar mha. din solel. Den solel som blir över matas automatiskt till Carunas distributionsnät och du kan sälja den vidare till ditt elhandelsbolag.

Kräver installering av solpaneler tillstånd?
- En del kommuner kan tänkas kräva åtgärdstillstånd för solpaneler. Du kan säkert kolla läget i din egen kommun genom att kontakta byggkontrollen. Caruna beviljar i en handvändning tillstånd att ta i bruk dina solpaneler, så länge din elmontör har skickat oss alla nödvändiga uppgifter. Din elmontör vet precis vad det gäller.

Kan solpanelerna producera el om det blir strömavbrott?
- Med tanke på elsäkerheten kopplas ditt solelsystem (utan laddare) automatiskt bort vid strömavbrott och på igen så fort det är över. Som tur brukar strömavbrott för det mesta infalla under regn, blåst och mörker då solen inte lyser.

Jag är övertygad! Hur kan jag bli producent av solel?
- Det går mycket enkelt! Fyll i kontaktbegäran och Carunas samarbetspartner står i kontakt med dig inom kort.