Varför sågar vi skog med hjälp av en helikopter och andra svar till allmänna frågor

NYHETER

18.03.2019 kl. 08:56
Caruna sågar vid behov grenar som är belägna nära el linjen med hjälp av helikoptrar. På denna sida kan du finna svar till de mest allmänna frågorna gällande helikoptersågningar.

Varför är det viktigt att såga träd nära el linjen?
Sågning av träd är en viktig del av elnätets upprätthållning. Trädens grenar kan orsaka kortslutningar eller elavbrott när de träffar el linjen. I värsta fall kan trädet falla över linjen och orsaka stora skador.

Genom att såga träd så förbättrar vi kvaliteten på eldistributionen.

Varför gör man sågningar med hjälp av en helikopter?
Helikoptersågning är ett tryggt och naturvänligt sätt att röja växtligheten i närheten av el linjer. Helikoptern garanterar tillgång till svårt tillgängliga platser och den skadar inte annan växtlighet på grund av att jobbet görs från luften. Helikoptern garanterar även ett tryggare sätt för sågningen av grenar som är belägna högre upp i träden.

Dessutom sker asågningen med helikoptern snabbt, så den möjliga bullerstörningen blir kort.

Hur skall jag förbereda mig för ankomsten av helikoptern?
Vi ber er att undvika onödig gång i närheten av sågningsområdet för er egen trygghets skull.

Vid närheten av vilka linjer sågar ni träd?
Sågningen koncentrerar sig på medelspänningslinjen, vilken har en spänning på 20 kilovolt. Du kan identifiera dessa linjer enkelt från de tre elektriska ledarna.

Vid närheten av vilka linjer sågar ni träd?
Sågningen koncentrerar sig på medelspänningslinjen, vilken har en spänning på 20 kilovolt. Du kan identifiera dessa linjer enkelt från de tre elektriska ledarna.

När görs sågningarna?
Vi sågar träden huvudsakligen mellan klockan 8-16 men t.ex. vid huvudlederna strävar vi efter att sköta sågningarna utanför rusningstiden. Sågningarna övervakas av minst två elektriker, som strävar efter att upprätthålla säkerheten och informera kunderna i förväg om sågningen före den börjar.

Helikoptersågning i Esbo 2018. Bild: Caruna

Jag har husdjur. 

Det lönar sig att hålla husdjuren inomhus under sågningen.

Jag har även hästar!
Hästar kan skrämmas av helikoptern så vi strävar efter att undvika kontakt med dem. Ifall du har hästar på området, så ber vi dig att informera om detta omedelbart till vår samarbetspartner Heliwest: jan-erik.luther(a)heliwest.fi.

Varför finns det kvistar på min gård?
Kvistar, grenar och andra rester, som uppkommit av jobbet, tillhör fastighetsägaren. På gårdsområden samt på allmänna platser som t.ex. parker, så strävar vi efter att samla resterna i högar. På andra områden lämnas de i naturen för fastighetsägarens tillgång.

Vi lämnar inte rester på vägar, banor, åkrar, diken eller dikenas kanter, staket eller hängande i träden.

Varför sågar ni träd med helikopter på ett område där det kommer att jordkablas?
Ett säkert elnät och en felfri distribution av el kräver åtgärder även om nedgrävning av kablarna är på väg Ifall området skall saneras inom kort, så kommer vi att iaktta detta i mängden av sågade träd.

Kan jag filma helikoptern med en drönare?
Nej. På grund av din egen säkerhet samt säkerheten på de som jobbar på området så är luftutrymmet reserverat för helikoptern.

Du kan filma händelsen från marken men minst från 90m avstånd. Vi rekommenderar användning av skyddsglasögon och hörselskydd ifall du vill följa med sågningen från distans.

Får jag flyga drake bredvid helikoptern?
Du får inte flyga draken bredvid helikoptern.

Tillägsfrågor?
Vår samarbetspartner Heliwest svarar gärna på frågor relaterande till helikoptersågningar. Du kan ringa utvecklingsledaren Jan-Erik Luther 040 716 9692 eller skicka e-mail till jan-erik.luther(a)heliwest.fi

Andra frågor relaterade till eldistributionen besvarar vi gärna i vår kundtjänst.

Dela artikeln
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon