Spara el i vinter

ARTIKEL

03.11.2016 kl. 13:48
Då vinterns köld sätter in går det åt mycket energi till uppvärmning, vilket höjer dina boendekostnader. Med hjälp av några enkel åtgärder kan du göra besparingar.

Värm enbart rum där du vistas

 • Genom att sänka den normala rumstemperaturen inomhus med en grad sparar du fem procent energi. I synnerhet under hård frost kan du göra besparingar genom att sänka temperaturen med hjälp av termostaten i de rum där du inte vistas konstant. I sovrum kan man gott ha en lägre temperatur än i andra rum eftersom sängen där man sover värmer den sovande under natten.
 • Under kalla årstider drar golvvärme i badrum och på toaletten speciellt mycket energi. Ifall ditt hem står tomt under arbetstid, lönar det sig att sänka golvvärmen på dagen och natten. 
 • Ifall du reser bort ska du sänka temperaturen i hela bostaden.

Öppen spis, tilläggsvärmare och värmepump

 • Om du har en öppen spis, bakugn eller vedspis, lönar det sig att elda flitigt under kalla vinterdagar. Även om eldstaden inte är lagrande, är det nyttigt att elda i den. 
 • Tilläggsvärmare drar el, så fundera noggrant på om de är nödvändiga eller inte. Ifall du trots allt är tvungen att använda en tilläggsvärmare därför att din grundvärmekälla inte räcker till i köldväder, ska du placera värmaren på en öppen plats så att värmen kommer åt att sprida sig jämnt i hela lägenheten.
 • Ifall du har en värmepump hemma, ska du läsa bruksanvisningarna till den noggrant. Finska värmepumpföreningen Sulpu säger att värmepumpar inte ens under hård köld slukar mer energi än de producerar.
 • Kom ihåg att det inte är bra att värma för mycket – inte heller med hjälp av olika värmeapparater. Enligt Social- och hälsovårdsministeriets Anvisning om boendehälsa borde man aldrig låta värmen överskrida 23–24 grader. Ifall det blir riktigt varmt inomhus pga. att du använder olika värmeapparater kan du ställa in värmen på +21 grader i din huvudanläggning för uppvärmning.

Dörrar, fönster, termostater och värmeelement

 • Då det blir riktigt kallt ute och kölden sätter in, lönar det sig att kontrollera att tätningarna till dörrar och fönster är i skick. Inne i bostaden lönar det sig att hålla dörrarna öppna till alla rum så att den varma luften cirkulerar jämnt mellan olika värmekällor och rum i hela lägenheten. 
 • Fönster avger kyla och därför sparar du energi och kostnader om du drar för gardiner och persienner till natten. Man ska trots allt vara noggrann med att inte täcka värmeelement under fönster med gardiner. 
 • Kontrollera att termostaterna fungerar. Håll inte tjocka gardiner eller möbler placerade tätt till termostaten som ska mäta rumstemperaturen. 
 • För att värmen ska kunna cirkulera fritt ska du se till att det finns utrymme runtom värmeelementen. Ifall värmeelementet är placerat under ett fönster kan du flytta bort möbler som står framför det. 

 

Text: Tarja Sinervo
Källor: Motiva, Finska värmepumpföreningen Sulpu, tidningen Meidän Mökki

Dela artikeln
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon