Sambyggnadsgärningstävlingen har avgjorts

PRESSMEDDELANDE

04.11.2019 kl. 07:57
Caruna och Telia gratulerar vinnarna i sambyggnadstävlingen som ordnades av Traficom. Vinnaren i kommunkategorin var S:t Michels stad med sina samarbetspartner och vinnaren i företagskategorin var Netplaza Oy med sina partner.

"Det är fint att sambyggande uppmärksammas och att det finns en stark uppmuntran till det. Alla parter som deltagit kan säkert lära sig nya bästa praxisar, så egentligen vinner alla. Grattis till vinnarna!" säger Kosti Rautiainen, elnätsdirektör vid Caruna.

I tävlingen deltog även Carunas och Telias nya sambyggnadsmodell för elnät och optisk fiber, som publicerades i början av 2019. I den nya modellen planerar och bygger Caruna elnät och optisk fibernät samtidigt som Telia ansvarar för försäljningen av optisk fiberanslutning och leveransen av tjänsterna.

"Vårt nära samarbete sedan början av 2019 har lärt oss att det inte finns några genvägar eller snabba lösningar för att öka sambyggande. Arbetet måste skötas tillsammans från början till slut, vilket kräver tid, resurser och gemensam vilja" säger Sanna Mutka, affärsdirektör för Telias Öppen Fiber.

Grävmaskinerna arbetar redan

Byggandet av elnät och optisk fibernät har nu inletts på de första samarbetsområdena i Reso och Rusko. För invånarna innebär kombinationen av två byggarbeten färre störningar orsakade av vägarbete, men även miljöeffekterna orsakade av byggandet är mindre än tidigare.

Av de fasta bredbandsanslutningarna i finländska småhus är endast 7 procent byggda med optisk fiber ända till hemmet. Det samarbete som Caruna och Telia har inlett påskyndar byggandet av optisk fibernät och förbättrar tillgången till optisk fiber särskilt i småhusområden.

caruna.sharing.message_new
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon