Så värmer du smart och sparar i elkostnader

ARTIKEL

22.01.2019 kl. 13:45
Det finns flera sätt du kan påverka din energiförbrukning och dina elkostnader. Energieffektiviteten för ett småhus baserar sig på hur huset är byggt, vilka tekniska system som finns i bruk samt hur energin används. Redan med små ändringar kan du spara betydligt i elkostnaderna hemma och på stugan.

En grad billigare uppvärmning

Omkring hälften av hemmets energiförbrukning går åt till uppvärmning och under kallare årstider lönar det sig att ta en titt på temperaturen i bostaden. En lämplig inomhustemperatur är kring 21–22 grader. För många kommer det som en överraskning att en sänkning av inomhustemperaturen kan spara dem tio- eller till och med hundratals euro i elkostnader. Till hemmet kan man skaffa till exempel ett automationssystem för att underlätta värmeregleringen.

I vår energiuppföljningstjänst kan du följa med din energiförbrukning. Vårt mål är att bygga ett smart elnät som skulle skicka data om hemmets elförbrukning och rekommendera hur elförbrukningen kunde ändras.

Värm smart hemma:

  • Prova sänka inomhustemperaturen med en grad – så kan du lätt minska uppvärmningskostnaderna med fem procent.
  • I utrymmen där man sällan vistas kan temperaturen vara ännu lägre. För förråd och rum som inte används räcker det med 7–12 grader.
  • Stäng av värmepumpen då utomhustemperaturen sjunker under -15 grader. I minusgrader varierar luftvärmepumpens effektivitet, men det lönar sig att komma ihåg den här tumregeln på vintern.
  • Dra för persiennerna och gardinerna under natten eftersom de minskar värmeförlusten lika mycket som ett extra fönsterglas.

En stuga med effektiv eldstad och underhållsvärme på vintern

Fastän stugan skulle användas endast på sommaren lönar det sig inte att koppla av elen under vintern. Grundavgifterna under vintern blir billigare än kostnaderna som orsakas av från- och påkoppling av el. Dessutom lönar det sig att behålla möjligheten att använda el också under vintern ifall det skulle uppstå ett plötsligt behov.

Med grundavgiften tar vi hand om elnätet för din fritidsbostad och övervakar elnätet för eventuella strömavbrott dygnet runt 365 dagar om året.  I sommarstugsbruk behöver elmätaren ändå inte stå på om ingen vistas i förbrukningsstället. Här kan du läsa hur du kan försäkra att elapparaterna är avstängda under längre frånvaron.

Om din stuga har en öppen eldstad och du gillar att bo där också på vintern, lönar det sig att utnyttja eldstaden i uppvärmningen genom att installera en spiskassett. På så sätt förvandlas eldstaden till en uppvärmningsspis med luftcirkulation som värmer upp effektivt också med liten trämängd. I en värmelagrande spis kan brännande av virke producera upp till hälften av energin som behövs för att värma upp huset eller stugan. Eldstaden har alltså stor inverkan på elfakturan.

Värm smart på stugan: 

  • Håll stugans inomhustemperatur alltid några grader högre än utomhustemperaturen. Med tanke på elkostnaderna och stugans välmående är underhållsvärme ett bättre alternativ än kallställning.
  • Temperaturen i stugan borde alltid vara 3–5 grader varmare än temperaturen utomhus. Då inomhustemperaturen är 3–5 grader varmare sjunker den relativa luftfuktigheten till 60–70 procent, vilket hjälper dig att undgå mögelskador.
  • Om du tänder en värmelagrande spis eller en stenugn redan innan temperaturen går på minus, sjunker behovet av elvärme.
  • Kontrollera isoleringen i fönster och dörrar och lägg till väggisolering vid behov.
Dela artikeln
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon