Reflexflaggor på elledningar i Salo skyddar fåglar

ARTIKEL

29.08.2018 kl. 15:15
Carunas elnät består av en hel del luftledningar och i synnerhet i närhet av vattendrag eller öppna fält finns det en risk att fåglar flyger in i elledningarna. I värsta fall dör fågeln och krocken orsakar ett elavbrott.

I Kruusila invid Valkjärvi i Salo hade en orolig kund lagt märke till att en ensamstående svan med fyra fågelungar flugit in i medelspänningsnätets luftledningar och dött som en följd av stöten. Händelsen hade upprört invånarna på området som även framförde en önskan om fågelskrämmor i luftledningarna så att man i framtiden kunde undvika liknande olyckor. En upplyst kund kontaktade Caruna.

“Efter detta gick vi och se på området tillsammans med en montör från Eltel Networks. Efter besöket gjorde vi en plan och beslöt att installera sk. firefly-reflexer i medelspänningspänningsnätet där ellinjerna gick genom öppna landskap. Installeringen gick snabbt undan,” berättar Tuomas Lahti som sommararbetat hos Caruna med underhåll av elnätet.

Caruna får regelbundet bud om att det behövs bollar eller reflexflaggor som fungerar som fågelskrämmor. På basis av kundernas observationer strävar Caruna till att installera bollar eller reflexer där de behövs.

“Vi är tacksamma då folk meddelar oss om fåglar som flugit in i vårt elnät, eftersom vi då kan skydda öppna luftlinjer där det behövs. Man kan skicka in tips till oss t.ex. med en kontaktbegäran på vår webbplats,” säger Petteri Palmumaa som ansvarar för underhållsarbetena.

Genom att hänga upp bollar som fungerar som fågelskrämmor strävar Caruna efter att undvika att fåglar flyger in i ellinjerna. Utöver bollar använder man mer moderna firefly-reflexer som fågelskrämmor. Reflexflaggorna vajar i vinden vilket gör det lättare för flygande fåglar att lägga märke till ellinjerna och se upp för dem. Med tanke på ekorrar har vi ofta gått in för att installera ekorrskydd på locket till våra transformatorer.

Dela artikeln
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon