Nytt liv åt en gammal mast - Caruna säljer telemasten i Kurikka till Digita

PRESSMEDDELANDE

11.08.2020 kl. 08:07
Caruna säljer telemasten i Kurikka centrum till Digita. Masten på brandstationens gård i Kurikka användes tidigare till kommunikation mellan nätstationerna. Den har blivit onödig för Caruna, då kommunikationsanslutningarna har ersatts med fiberoptiska och mobila anslutningar.

Masten tas över av Digita. Samtidigt kan räddningsverkets antenner och telebolagets basstation för mobiltelefonnätet på masten fortsätta användas, även om Carunas utrustning nedmonteras från masten.

"Det här är den bästa typen av cirkulär ekonomi, då man hittade ny användning för masten och undslapp att nedmontera den", säger Ville Karttunen, direktör för nya tjänster i Carunas elnät.  Kurikka stad har också spelat en viktig roll för att möjliggöra cirkulär ekonomi, då masten ligger på en tomt som ägs av stadens fastighetsbolag. Trots att masten försvårar brandstationsfastighetens verksamhet, så har även Kurikan Toimilat Oy föredragit att hitta en ny användning för masten snarare än att nedmontera den.

Digita är en mycket bra ägare för masten, eftersom företaget specialiserar på säkert underhåll och användning av master. Digita har lång erfarenhet av olika master och företaget driver också stora radio-och TV-master. Kurikka-masten kommer att bli en del av Digitas omfattande och tillförlitliga IoT-nätverk, som gör det möjligt för företaget att skapa framtidens smarta städer tillsammans med sina partners.

"Digita satsar i sin strategi allt mer på sin telekomverksamhet och vi är mycket nöjda med vårt samarbete med Caruna. På det här sättet kan vi betjäna våra operatörskunder mer heltäckande och hjälpa till att utveckla elnäten i Finland till den delen. Vi utnyttjar mastinfrastrukturen också för att komplettera våra egna radio-, tv- och IoT-nät", säger Digitas operativa direktör Markus Ala-Hautala. "Digitaliseringen av vattenförsörjning och jordbruk, såväl som fastighetsunderhåll är exempel på hur vårt IoT-nätverk och smarta sensorer redan används i stor utsträckning," beskriver Ala-Hautala de möjligheter som det nationella IoT-nätverket erbjuder för olika branscher.

Dela artikeln
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon