Ny elanslutning till nytt hushåll

ARTIKEL

06.05.2015 kl. 15:54
Att bygga ett nytt hem tar tid. Flera arbetsskeden ska planeras i god tid för att allt tillslut ska gå rätt till. Att beställa en ny elanslutning hör till en av de saker man måste kunna förutse i tid.

Det här håller Tuomas Tuomi, som håller på att bygga nytt hus, med om. Tanken är att familjen ska kunna flytta in lämpligt till jul.

"Vi hade behov att dra el till tomten ungefär en vecka innan markarbetet satte igång. Det här innebar att vi gjorde vår beställning för en ny elanslutning för sent. Jag tog kontakt med Caruna och vi redde ut vilka saker som skulle ske och i vilken ordning. Jag skrev under ett kontrakt och efter det satte hjulen igång att rulla. Alla saker föll på plats med hjälp av ett enda telefonsamtal och några e-post till och från Caruna”, säger Tuomi belåtet.

Det är viktigt att du på förhand reder ut om en ny elanslutning kan kopplas till det befintliga nätet eller om nätet måste byggas ut eller förstärkas. Det här är också en sak som är mycket enkel att ta reda på genom att ringa upp eldistributionsbolaget på området.

"Jag rekommenderar att byggaren tar kontakt med det egna eldistributionsbolaget redan i det skede då bottenritningarna är klara. Vi reder ut vilka åtgärder som sedan krävs för att saker och ting ska fungera. Anslutningen kan beställas via webben och då du gör det hemma kan du i lugn och ro ta tid på dig att fylla i frågorna på blanketten”, säger Minna Ollila på Caruna.

Kom även ihåg att skaffa ett elavtal

Det är viktigt att beställa en ny elanslutning men det nya hushållet behöver likväl ett eget elavtal.

"Elabonnemanget ger kunden rätt att koppla upp till elnätet enligt ett visst mått som mäts med storleken på elproppar. Elavtalet ger kunden rätt att dra elen fram till tomtgränsen”, förklarar Ollila.

Med elavtalet kommer du överens med elförsäljaren om att köpa el. Eldistributionsbolaget kan inte göra ett elavtal för sina kunder, utan kunden måste göra det själv med elförsäljaren. Elförsäljningsavtalet ska göras senast 14 dagar innan elen ska kopplas på.

Välj din elentreprenör omsorgsfullt

En god elentreprenör sparar byggaren tid och krafter. Då byggaren har gjort upp ett avtal om elabonnemang, bygger elentreprenören en anslutningskabel från anslutningspunkten till anslutningsmätaren. Det här är arbete som kräver speciella tillstånd och man får aldrig på egen hand gå och göra sånt här.

Vill du veta var kablarna finns?

Ifall du utför grävarbeten på din tomt ska du försäkra dig om att du inte gräver på ställen där jordkablar eller annan kommunalteknik är nedgrävd. För att få reda på var kablar finns måste du beställa en så kallad kabelvisning.

Företag som t.ex. Johtotieto Oy erbjuder kabelvisningstjänster. På så sätt får du veta exakt var en kabel börjar. I vissa fall är det staden som har hand om kabelvisningen (t.ex. i Esbo och Joensuu).

KOM-IHÅG-LISTA FÖR ENTREPRENÖRER:

  • Planera och förutsäg behovet av en elanslutning
  • Kom ihåg att knyta ett elavtal!
  • Välj din elentreprenör med omtanke! En professionell entreprenör kan ge rådgivning även direkt på plats på din tomt.
  • Grubbla inte ensam på frågor och svar, utan ta istället alltid direkt kontakt med oss på Caruna.
Dela artikeln
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon