Hemmabagaren Elina rustade upp en gammal transformator till ett sommarcafé i Sastmola

ARTIKEL

02.11.2018 kl. 11:15
I mars fick den gamla transformatorstationen i Sastmola nytt liv när den renoverades till direktförsäljningsställe åt hemmabagaren Elina. Den soliga sommaren förde med sig så många kunder att kön ibland ringlade lång och sittplatserna tog slut.

Vägen till företagare

För några år sedan flyttade Elina och hennes man från Björneborg till Sastmola. Elina hade jobbat länge inom social- och hälsovårdsbranschen och som vuxen studerat till närvårdare och socionom. Förändringarna inom branschen fick henne ändå att fundera över om hon kunde göra något annat.

Efter att ha gått en företagarkurs fick Elina idén om att grunda ett eget café i Sastmola, men det var svårt att hitta en lämplig affärslokal. Affärsverksamheten startade med små steg, och hemmabagaren transporterade sina produkter på mjölkkärra till torget i Sastmola. När affärerna började löpa, byggde Elinas man en ordentlig försäljningsvagn.

Roligt sammanträffande

Ungefär vid samma tid började förändringsarbetena vid Kauppatie i Sastmola och den gamla transformatorstationen blev synlig bakom träden. Sastmola kommun var intresserad av att bevara Carunas transformatorbyggnad, som hade tagits ur bruk, och ge ett lokalt företag möjlighet att använda den för egna behov. Caruna tyckte att det var en utmärkt idé och gav den sitt fulla stöd.

Elina och hennes man tänkte att produkterna kunde säljas också under andra dagar än torgdagar och att den gamla transformatorstationen kunde fungera bra som försäljningsställe. Elinas man diskuterade med kommunens ledning och frågade om det var möjligt att hyra den gamla transformatorstationen vid röjningsplatsen.

Till bådas stora glädje var Sastmola kommun mycket positivt inställd till tanken. Elina gjorde ett preliminärt utkast till hyresavtal till kommunen och hyresavtalet för området ingicks för två år utan hyra, men på Elinas ansvar blev underhåll av området. 

"Sastmola kommun vill stöda lokala företagare på många sätt och uppmuntrar dem att förverkliga sina drömmar. Kotileipurin kioski (Hemmabagarens kiosk), som öppnades i den gamla transformatorbyggnaden i våras, är ett bra exempel på målinriktat företagarskap", konstaterar Sastmolas kommundirektör Kimmo Puolitaival.

Renovering och elektrifiering av transformatorstationen

I april 2018 började Elina och hennes man röjningen av området kring transformatorstationen genom att röja bort träd, kvistar och skrot från gården. I det skedet var det redan klart att förutom direktförsäljning skulle produkterna också säljas för att avnjutas på plats med en kopp kaffe och därför meddelades också hälsomyndigheterna om planerna.

Inne i transformatorstationen byggdes ett plankgolv, försäljningsdisk och dessutom installerades en kallvitrin. Kommunen levererade elen till transformatorbyggnaden och Elina fortsatte med resten. Dessutom gjordes en trygg gångrutt för kaffegästerna och givetvis också en uteservering.

Hemmabagarens kiosk är öppen sommartid tor–sön kl. 10–15.

Hemmabagarens Kiosk

Vanha Muuntaja, Kauppatie 1
Korsningen av Merikarviantie och Kauppatie
Sastmola
www.kotileipurielina.fi

Kunderna förälskade i det nya caféet

Elina hade inte några större mål för caféverksamheten: det skulle vara roligt om ens någon skulle komma på besök. Tack vare de läckra bakverken och det soliga vädret stod kunderna i kö och ibland var också det berg som röjts fram bland buskarna fullt av mänskor som drack kaffe och åt bulle.

Tack vare goda kundupplevelser uppstod också nya stamkundsförhållanden. Till hösten minskade besökarantalet när sommargästerna igen åkte hem. Trots det har Elinas motivation inte minskat, utan när kiosksäsongen är slut är det dags för renoverings- och förändringsarbeten. Det skapades bland annat ett område beklätt med plattor för personer med funktionsnedsättning, så att alla kan njuta av stämningen på kiosken.

På det sättet fick den gamla transformatorstationen nytt liv och företagaren en stämningsfylld kiosk.

Hoppas att nästa sommar är lika solig som den förra – för Carunas del önskar vi den flitiga företagaren framgång!

Dela artikeln
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon