Förbered dig i sommar inför elavbrott som orsakats av åska

ARTIKEL

08.07.2016 kl. 11:00
Under sommaren åskar det och då är det värt att förbereda sig inför eventuella fel som åskväder kan orsaka. Stormigt åskväder kan söndra apparater som är kopplade till el- och telefonnätet, i synnerhet på glesbygden. Det billigaste sättet att skydda sin dator, hemelektronik och sina telefonapparater är att dra ut väggkontakten så länge åskan varar. Även antenn-, telefon- och internetkablar ska lösgöras från stickkontakter.

Ifall du bor på glesbygden eller i ett egnahemshus lönar det sig att skaffa en åskledare och ett överspänningsskydd till stickkontakterna i hemmet.

Ifall du vill försäkra dig om att det inte blir uppbrott i elöverföringen kan du skaffa ett UPS-skydd till exempel till din dator eller annan känslig apparatur. Således filtreras eventuella störningar bort och data kan lagras och apparaturen knäppas av på ett tryggt sätt.  Ifall det är absolut nödvändigt med en kontinuerlig elöverföring utan avbrott rekommenderar vi att du skaffar ett reservkraftsystem, till exempel ett aggregat eller en traktordriven generator.

Vanligtvis är felen som uppstår under åskväder orsakade av stormig vind som fäller träd över ellinjerna. Blixtar som förekommer under stormigt åskväder söndrar även lätt transformatorer med vilka växelspänningen kan justeras till större eller mindre. Åska orsakar med andra ord vanligtvis både lång- och kortvariga elavbrott.

Caruna har förberett sig väl inför åskväder och följer natt och dag noggrant med alla väderprognoser.

Om du bor på Carunas distributionsområde kan du beställa information om elavbrott direkt till din mobil. Det här gör du med hjälp av vår gratis Caruna Sähkövahti -tjänst. Instruktioner för hur du ska ta i bruk tjänsten hittar du på Mina sidor tjänsten

På Carunas webbplats kan du följa med felsituationer. 

Mer information:

Carunas strömavbrottskarta
Information om felavbrott på mobilen eller e-post
Anmäl ett fel per tfn: 0800 195011 (24h)
Kundrådgivning: Mån–fre kl. 8-16 tfn 0200 23222 (lna/lnb)
Felanmälningsblankett på webben
Caruna på Twitter: https://twitter.com/CarunaSuomi
Caruna på Facebook: https://www.facebook.com/caruna.fi

Dela artikeln
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon