Elvärmare: gör din plånbok och klimatet en tjänst med hjälp av elbelastningsstyrning!

NYHETER

12.01.2021 kl. 09:00
Carunas kunder fick en utmärkt möjlighet att styra påkopplingsscheman för elektriska apparater, såsom varmvattenberedare. Detta medför lättnader på elfakturan när apparaterna kan kopplas på under de billigaste timmarna för el. Samtidigt gör kunden obemärkt en tjänst för klimatet.
Den avgiftsfria styrningstjänsten för elbelastning utvecklades utifrån våra kunders önskemål om att mer effektivt kunna utnyttja nattens timmar för elförbrukande apparater, eftersom både överföringspriset och börsel vanligtvis är mer förmånliga då.
 
- Om till exempel din varmvattenberedare behöver fyra timmars uppvärmningstid om dygnet så lönar det sig att ställa in uppvärmningen till att kopplas på först efter midnatt, berättar projektchef Ossi Juujärvi från Caruna.
 
Att använda nattimmar för uppvärmning är också en liten ekogärning. Nattetid används nämligen mindre koldioxidintensiva bränslen för elproduktion, vilket minskar belastningen på klimatet från uppvärmning.
 

Styrningstjänsten för elbelastning är ett sätt att påverka din egen elfaktura

 
Tjänsten är förmånlig särskilt för kunder som använder natt- eller säsongsöverföring och köper börsel. Solelsproducenter kommer också att ha möjlighet att utnyttja sin egen produktion bättre.
 
- Vi vill ge våra kunder möjlighet att påverka sin egen elfaktura, och styrningstjänsten för elbelastning är ett sätt att göra det. Jag tror också att solelsproducenter gläds över möjligheten att använda elen som produceras under soliga dagar för att till exempel värma upp hushållsvattnet redan dagtid.
 
Belastningsstyrning är inget nytt för våra kunder som har en elöverföringsprodukt med två tidsperioder eller apparater som redan är kopplade till elmätaren. Dessa kunder har hört ett "klick" från elskåpet som ett tecken på att elbelastningen har kopplats på. 
 
- Ibland antas det felaktigt att klicket betyder att nattelen börjar. Nattel för våra kunder börjar alltid klockan 22 och slutar klockan 7.
 

Kunden i förarsätet för att själv styra sina inställningar

 
Hittills har elbelastningen kopplats på enligt det schema som Caruna ställt in från kl. 22–24. Här sker nu en emotsedd förändring.
 
- Kunden kan välja schema för belastningsstyrning från ett större intervall än det nuvarande och utnyttja de billiga nattimmarna mer effektivt. Valet görs i Caruna+-applikationen.
 
Det finns flera alternativ för olika användargrupper. Du kan läsa mer om alternativen och användargrupperna på vår webbplats.
 

Beställ en elmontör för att hjälpa till om belastningsstyrningskablarna inte har anslutits

 
Kontakta din elentreprenör om du är intresserad av styrning, men din elmätare inte har anslutna belastningsstyrningskablar. 
 
Din elmontör gör nödvändiga installationer från apparaten till elmätaren och meddelar Caruna när installationen är klar. Efter detta kopplar Carunas entreprenör på belastningsstyrningen. Vi fakturerar en avgift för ändringen enligt prislistan.

Så här gör du ändringar i schemat för belastningsstyrning

  1. Se till att belastningsstyrningskablarna är anslutna.
  2. Välj den lämpligaste belastningsstyrningsgruppen för dig i Caruna+-applikationen. Om du ännu inte har Caruna+ i din telefon kan du ladda ned den från appbutiken.
  3. Följ förbrukningsändringen i energiuppföljningstjänsten.
  4. Byt belastningsstyrningsgrupp vid behov.
 
I parhus och radhus kan belastningsstyrning ske centraliserat från en mätare. De boende måste då gemensamt komma överens om ändringar i styrtiderna.
Dela artikeln
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon