Carunas sommarkampanj vill uppmuntra dig till att producera solel: den som köper ett nytt solelsystem får ett avdrag om 300 euro.

Carunas sommarkampanj vill uppmuntra dig till att producera solel: den som köper ett nytt solelsystem får ett avdrag om 300 euro.

Idag lanseras sommarkampanjen “Jag som producent av solel!”. Därmed får Carunas alla kunder en rabatt om 300 euro på solelsystem som skaffas en av Carunas samarbetsparter och installeras på Carunas nätområde. Carunas mål är att höja antalet producenter av solel i sitt elnät till 20 000 fram till år 2020.

Intresset för solel ökar ständigt. Antalet solelsystem i Carunas elnät har fördubblats årligen och takten ökar alltjämt. För tillfället producerar 3 000 kunder hos Caruna sin egen solel.

”Ofta vill kunderna minska sin elräkning och samtidigt göra en god miljögärning. Nu finns det inte längre någon orsak att skjuta upp köpet eftersom priserna på solelsystem sjunkit avsevärt”, säger Tiia Selonen, servicechef vid Caruna.

Jag som producent av solel! är en sommarkampanj som vill erbjuda dig ett lätt och enkelt sätt att skaffa solpaneler till ditt eget tak. Genom att fylla i blanketten för kontaktbegäran på Carunas webbplats www.caruna.fi/sol får du en rabatt om 300 euro på ett nytt solelsystem. Du ska själv avtala om beställningen och installeringsarbeten med en av Carunas samarbetspartners. På webbsidan kan du läsa mer om villkoren för erbjudandet.

”Småskalig produktion av el kommer att öka avsevärt i Finland under de närmaste åren. Vi vid Caruna vill vara med om att främja denna utveckling och göra det så enkelt som möjligt att välja rätt energilösningar. Våra samarbetspartners är pålitliga, de har gott rykte och agerar professionellt,” berättar Selonen.

Inom ramarna for kampanjen samarbetar Caruna med Finnwind (Koillismaa, Österbotten, Satakunta och Joensuu), Areva Solar (Egentliga Finland), Suomen Aurinkotekniikka (Mellersta Nyland) och Playgreen Finland (Västra Finland) samt Solarvoima som säljer kraftverk till stugor som finns belägna på Carunas nätområde men utanför elnätets räckvidd.

Så här enkelt är det att bli producent

1. Här kommer du vidare till Carunas webbsida för själva kampanjen www.caruna.fi/sol.
2. Fyll i blanketten för en kontaktbegäran så tar Carunas samarbetspartner på ditt område kontakt med dig.
3. Gör ett avtal med försäljaren av solelsystemet och kom överens om leveransen. Så enkelt är det att bli producent av solel!

Tre fakta om solel

I Esbo är folk mest ivriga på att producera solel; i maj 2018 fanns det 263 solelsystem inom Carunas nätområde i Esbo. På andra plats har vi Salo, och Lojo på den tredje.

Finland är trots sitt nordliga läge ett utmärkt ställe att producera solel på. Under de mörka månaderna producerar panelerna självklart bara en bråkdel av den energi de producerar under sommaren men de tål snölast och producerar som effektivast i kallt väder.

Om återbetalningstiden får dig fundersam kan du jämföra investeringen med en köksrenovering eller en ny bil. När har de betalat sig själva tillbaka? Om ditt solelsystem är rätt uppmätt betalar det sig tillbaka på ca 10–15 år, trots att de vanligtvis har en produktionsgaranti om 25 år medan den verkliga livslängden är ännu längre. Ett solelsystem höjer även värdet på din fastighet.

Läs mer

24.06.2019
Kraftverk arrow-right