Caruna och Telia inleder samarbete – målet är fiberoptiskt nät med hög hastighet för allt fler i Finland

PRESSMEDDELANDE

23.01.2019 kl. 10:54
Caruna och Telia Finland har kommit överens om ett sambyggnadsprojekt av ett helt nytt slag och med unik omfattning. Under projektet byggs effektivt och miljövänligt både elnät och fiberoptiskt nät.

Sommaren 2019 börjar grävmaskinerna gräva schakt, i vilka det samtidigt placeras både elkabel och teleoperatörens optiska fiber. Sambyggande av elnät och optiskt fibernät har aldrig tidigare gjorts i den här omfattningen i Finland. Tidigare har energibolag och teleoperatörer byggt tillsammans bara 10–20 procent av projekten, eftersom det inte har funnits en kontinuerlig och fungerande samarbetsmodell.

När samarbetet inleds byts ungefär tusen kilometer existerande luftledning ut mot väderbeständig jordkabel. På det sättet får 30 000 kunder i sydvästra Finland bättre eldistribution t.o.m. 2022.

När den optiska fibern byggs i samarbete och samtidigt som jordkablarna för elnätet dras, kan kunderna också skaffa den mest moderna och tillförlitliga internetuppkopplingen.

Av de fasta bredbandsanslutningarna i småhus är endast 7 procent byggda med optisk fiber ända till hemmet. Det samarbete som Caruna och Telia har inlett förbättrar tillgången till optisk fiber på småhusområden.

Sambyggandet har stor betydelse för digitaliseringen av Finland

Det är viktigt för både Caruna och Telia att trygga högklassiga nätverksförbindelser. För de kommuner som finns på byggområdet är ett fungerande optiskt fibernät en konkurrensfaktor, som kan locka ny affärsverksamhet och nya investeringar till kommunen. För invånarna innebär det bättre elektroniska tjänster både på jobbet och på fritiden.

"Både för kunderna, markägarna och samhällets funktion i stort är det vettigt att på en gång sätta i skick de förbindelser som ett modernt samhälle kräver. Med andra ord öppnas en gata eller en väg bara en gång, vilket minskar de olägenheter som byggandet orsakar omgivningen", berättar Kosti Rautiainen, elnätsdirektör vid Caruna, om bakgrunden till projektet.

Målet för kommunikationsministeriets strategi för digital infrastruktur är lyfta Finland till ett toppland när det gäller digitalisering – år 2025 borde alla hushåll ha möjlighet till en snabb nätförbindelse på minst 100 Mbit/s.

"Finland ligger efter övriga Norden i byggandet av optisk fiber. Utan samhälleligt stöd har optisk fiber främst byggts i våningshus i de större städerna och i centrumområden. Vi är mycket entusiastiska över att vi i och med sambyggnadsprojektet kan erbjuda allt fler familjer också på byggda småhusområden optisk fiber med vår öppna modell", säger affärsdirektören för Telia Finlands Öppen Fiber (Avoin Kuitu) Sanna Mutka .

Dela artikeln
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon