Aurinkopaneelit mökin katolla

Caruna och Solarvoima elektrifierar sommarstugor

Caruna och Solarvoima elektrifierar sommarstugor

Suomessa on noin 400 000 kesämökkiä vailla sähköä. Suurten etäisyyksien maassa kiinteän sähköliittymän hankkiminen on usein kallista. Caruna tarjoaa ensimmäisenä sähkönjakeluyhtiönä kiinteän liittymän vaihtoehdoksi omavaraista Mökkivoimala-tuotetta.

I Finland finns ca 400 000 sommarstugor utan el. I ett land som Finland, där avstånden är långa, är det ofta dyrt att skaffa elanslutning. Caruna är nu med om att, som det första eldistributionsbolaget i Finland, erbjuda ett litet kraftverk till konsumenter utan en fast anslutning.

”För många är det de höga kostnaderna att ansluta sig till elnätet som står i vägen för att skaffa en fast anslutning. I synnerhet i skärgården krävs det att flera sommarstugor ansluts till elnätet så att bygg- och anslutningskostnaderna fås ner på en skälig nivå. Vi vill nu hjälpa folk att elektrifiera sina sommarstugor utan större bekymmer. Med hjälp av det lilla kraftverket Mökkivoimala producerar du tillräckligt med el enkelt och ekologiskt så att du får el till de viktigaste elapparaterna på sommarstugan. Elen produceras på den egna tomten,” berättar Tiia Selonen, servicechef vid Caruna.

Mökkivoimala är en produkt som utvecklats av Solarvoima Oy för fastigheter utan el. Elektrifieringen sker mha. solenergi. Kraftverket skickas till stugan i ett snyggt paket och installationsarbetet har minimerats.

”Elektrifiera sommarstugan med solpaneler på taket! Ofta är nya apparater så tekniska att mången låter bli att skaffa sådana till sommarstugan. Därför har vi satsat på både utseende och användbarhet,” berättar Janne Käpylehto som utvecklat Mökkivoimala. Käpylehto är en prisbelönt uppfinnare och författare av vetenskapliga böcker. Han är känd bl.a. för sin iskarusell och olika projekt som utnyttjar energi på fyndiga sätt.

Du kan välja mellan två alternativ: Mökkivoimala eller Mökkivoimala PRO. Den första är ett kraftverk som lämpar sig för dig som vill ha el till vanliga elapparater, t.ex. kylskåp medan PRO-versionen är till för den som vill elektrifiera apparater och arbetsmaskiner som drar mer el.

Business Finland (tidigare TEKES) har varit med om att utveckla Mökkivoimala-produkten.

Caruna ja Solarvoima sähköistävät kesämökit

Läs mer

24.06.2019
Kraftverk arrow-right