Caruna moderniserar eldistributionen för nästan 50000 kunder i tätorterna Esbo, Grankulla och Kyrkslätt – byggarbetet inleds veckan 41

PRESSMEDDELANDE

19.10.2021 kl. 13:42
Eldistributören Caruna och dess partners moderniserar eldistributionen med sina partner i tätorterna Esbo, Grankulla och Kyrkslätt för att bättre motsvara de framtida behoven för elanvändning. Huvudentreprenören i det så kallade Närkabelprojektet är Netel Oy. Tillsammans kommer vi att förnya och förbättra elnätet under de kommande fyra åren.

Under projektet vädersäkras alla detaljplansområden i Esbo, Kyrkslätt och Grankulla. Detta förbättrar elnätets förutsättningar för att klara av energiomställningen, som Caruna Esbos kunder drabbas av, i och med ökningen av elbilar, decentraliserad energiproduktion och elektrifiering av uppvärmning.

Hackan slogs i marken i Gobbacka i Esbo 14.10., så byggarbetet i projektet har inletts. 

”Detta år börjar byggarbetet även i Korpilampi i Esbo och i Grankulla. Under de kommande fyra åren kommer bl.a. 400 kilometer luftledning att bytas ut mot vädersäkrad jordkabel. Projektet omfattar sammanlagt 40 separata projekt och ett flertal byggplatsområden”, berättar Jere Mättö, projektchef vid Caruna. 

I Grankulla startar arbetet år 2022, och planeringen av t.ex. tätortsområdet Veikkola pågår.

Kommuner som förnyar sina gatubelysningsnätverk och teleoperatörer som bygger fiberoptiska nät söktes även aktivt som sambyggnadspartner i nätförbättringsprojektet. Vi är nöjda att vi från första början i projektet hittade sambyggnadspartner till projektområdena i Grankulla och Kalajärvi. 

”Vårt mål är att slutföra kabelarbetena i området i samband med nedgrävning av ledningar tillsammans med kommuner och teleoperatörer. För våra kunder innebär detta att byggandet orsakar mindre olägenheter eftersom de närliggande gatorna endast grävs upp en gång”, säger Mättö.

 

Dela artikeln
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon