Caruna moderniserar eldistributionen för nästan 50 000 kunder i tätorterna Esbo, Grankulla och Kyrkslätt - samarbetspartner är Netel Oy

PRESSMEDDELANDE

26.10.2020 kl. 08:27
Eldistributören Caruna och dess partners moderniserar eldistributionen i tätorterna Esbo, Grankulla och Kyrkslätt för att bättre motsvara de framtida behoven för elanvändning. Det så kallade Närkabelprojektet börjar redan i höst och som samarbetspartner har vi precis valt Netel Oy. Tillsammans kommer vi under de kommande fyra åren att förnya och förbättra elnäten.

Kommuner som förnyar sina gatubelysningsnätverk och teleoperatörer som bygger fiberoptiska nät söks också aktivt som sambyggnadspartners i det nätförbättringsprojekt som nu startar.

”Elanvändningen kommer oundvikligen att öka de närmaste åren I Esbo, Grankulla och Kyrkslätt, precis som i många andra stora städer. Vi måste nu förbereda oss för denna tillväxt så att både hushåll och företag i alla storlekar i området kan fortsätta att fungera ostört. Även trafiken elektrifieras, vilket ju också är nödvändigt för att uppnå de ambitiösa koldioxidneutralitetsmålen för området, konstaterar Kosti Rautiainen elnätsdirektör vid Caruna.

Avtalsperioden med samarbetspartnern är fyra år under vilka ca 500 kilometer luftledning kommer att bytas ut mot vädersäkrad jordkabel. De gamla elstolparna längs vägen kommer att försvinna och fortsätt sin resa mot återvinning.

”På Netel är vi nöjda över att kunna bygga en effektiv infrastruktur för invånarna i huvudstadsområdet tillsammans med Caruna. Det långsiktiga samarbetet hjälper oss att fortsätta utveckla vår egen verksamhet och garanterar oss en stark arbetsstock under många år framöver, konstaterar Stefan Ljunglin, affärsdirektör för Netel.

Byggarbetet inleds år 2021

Planeringen av Närkabelprojektet för Esbo, Grankulla och Kyrkslätt inleds före årsslutet och de första byggarbetena förväntas påbörjas under hösten 2021.

Dela artikeln
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon