Caruna deltar i lantbruksutställningen OKRA i Orispää 3–6.7. – information om solel, terrängplanering och sambygggnad av elnät och fibernät

PRESSMEDDELANDE

03.07.2019 kl. 10:53
I Egentliga Finland finns det redan mer än 1 800 producenter av solel i Carunas nät, och den mängd solel som produceras med panelerna motsvarar ungefär 600 gånger årsförbrukningen för ett eluppvärmt egnahemshus. Vid Carunas monter F263 har du möjlighet att träffa solelsleverantörer, som berättar om anskaffning, installation och användning av solpaneler.

Caruna ordnar dagligen korta informationsinslag om terrängplanering för elnät och byggande nära privata vägar, arbetssäkerhet, nya elektroniska kundservicekanaler, byggande av elnät på gårdsplaner och om byggande av optiskt fibernät samtidigt med elnät.

Caruna och Telia startar sambyggandet av optisk fiber och elnät i Rusko och Reso i sommar.

"Sambyggande av elnät och optiskt fibernät har inte tidigare gjorts i den här omfattningen i Finland. Arbetena har nu startat i Egentliga Finland, och målet är att utvidga samarbetet så att kunderna i framtiden i samband med alla Carunas jordkabelprojekt i tätorter skulle ha möjlighet att skaffa fiberförbindelse med hög hastighet. Nästa år strävar vi efter att starta projekt också i Satakunta och efter det igen i Nyland", berättar Ville Karttunen, direktör för nya tjänster i Carunas elnät.

Pålitliga solpanelspartner finns i Markkinapaikka

I Markkinapaikka kan kunden bekanta sig med serviceproducenter, jämföra produkt- och prisuppgifter och välja den solpanelsleverantör som passar kunden bäst.

På Caruna Markkinapaikka finns 20 solelspartner. För serviceproducenterna erbjuder Markkinapaikka färdiga kontaktkanaler på Carunas nätområden. Dessutom är målet att laddningslösningar för elbilar blir en del av tjänsten under år 2019.

De vanligaste installationsobjekten i Egentliga Finland är egnahemshus (73 %), fritidsbostäder (12 %) och lantbruk (5 %). I år har det installerats 391 nya solkraftverk i Egentliga Finland. Jämfört med samma tidpunkt ifjol har antalet installationer ökat med 58 procent. År 2018 gjordes totalt 625 installationer.

Välkommen till Carunas monter F263 och diskutera med experterna!

Dela artikeln
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon