12 timmar utan el – fakta eller fiktion?

ARTIKEL

28.01.2019 kl. 09:45
El behövs för att hålla i gång vardagen, och i synnerhet i städerna har vi vant oss vid en livsstil där det alltid finns tillgång till el och det inte förekommer särskilt många avbrott. Vad skulle du göra om du skulle vara tolv timmar utan el?

Klockan 7.00 - Telefonens batteri: 54 %

Telefonen väcker mig till en mörk vintermorgon. Jag försöker knäppa på lampan. Oj nej, det verkar vara elavbrott. Jag börjar koka kaffe, men kaffebryggaren startar inte. Min enda ljuskälla är i telefonen, och i den är batteriet snart tomt.

Klockan 8.00 - Telefonens batteri: 25 %

Jag bestämmer mig för att sticka in mig i butiken. Bränslemätarens visare rör ännu lite på sig, men jag vill tanka för säkerhets skull. Men visst! Hur kan jag få pengarna att röra på sig, om kortbetalningarna har stoppats? Jag har inte haft med mig kontanter på evigheter. I butiken berättar man att alla frysvaror redan är förstörda, och för att göra inköp borde man ha kontanter.

Jag börjar köra mot jobbet. Morgonen gryr, men trafikljusen sover fortfarande.

Klockan 9.00 - Telefonens batteri: 10 %

Den elektroniska nyckeln till jobbet fungerar inte, så jag kommer inte in genom dörren. Receptionen öppnar dörren och berättar att ingenting fungerar. De meddelar när avbrottet är förbi, så jag åker tillbaka hem.

Klockan 10.00 - Telefonen slocknar

På något sätt borde man försöka förbereda sig för den mörka kvällen. Jag hittar kontanter och går till närbutiken för att köpa tändstickor och ljus. Hyllan i fråga töms i snabb takt. Tillbaka hemma klär jag mig varmt, eftersom det inte längre är mer än 10 grader varmt inomhus. 

Klockan 14.00 - Elen fungerar!

Jag hör ett bekant ljud: elementen. Elen är äntligen tillbaka! Jag sätter telefonen på laddning. Ett ögonblick ännu, och sen är världen åter hos mig.

Målet är ett bombsäkert nät

Så här förbereder du dig för ett elavbrott

  • Skaffa dig en batteridriven ficklampa
  • Skaffa dig en batteridriven radio
  • Se till att du har bränsle i bilen
  • Ha alltid kontanter hemma

Ovan beskrivna berättelse är fiktion, men fullt möjlig i dagens elektrifierade värld. Vi jobbar för att en situation som den ovan beskrivna inte skulle uppstå.  I första hand har vi förbundit oss till att uppfylla målen i elmarknadslagen till 2028 så att vi kan återställa elen åt våra kunder inom sex timmar i tätorter och inom 36 timmar på glesbygden från att elavbrottet börjat.

Vårt mål är att göra elnätet så smart och hållbart att det inte uppstår några elavbrott, även om vi använder allt mer el och extrema väderförhållanden blir allt vanligare.

Dela artikeln
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon