Jag vill beställa el

Information till dig som flyttar

Information till dig som flyttar – så här gör du ett elavtal

Då du flyttar behöver du ett nytt elavtal. Utan det får du ingen el till din nya bostad. 

För att få elektricitet till din nya bostad behöver du två avtal: ett avtal om elöverföring (nättjänstavtal) och ett annat om elförsäljning. 

Gör ett elavtal till din nya bostad minst två veckor innan flyttningsdagen. Du kan själv välja vem du vill köpa din el av. Även om din elräkning inte är särskilt stor, lönar det sig att välja och vraka bland elförsäljare, dvs. be om en offert av flera olika elbolag. Till exempel på Energimyndighetens webbplats sähkönhinta.fi kan du själv jämföra priser.

Då du flyttar till Carunas nätområde skickar din elförsäljare oss automatiskt alla dina uppgifter som behövs för ett elöverföringsavtal. Därmed behöver du inte göra en anmälan direkt till oss. Då ett elöverföringsavtal är gjort skickar vi dig en bekräftan.

Det lönar sig även att avsluta elavtalet till den gamla bostaden samtidigt som du flyttar in i din nya bostad. Även i detta fall ska du göra en flyttanmälan först till din elförsäljare. Ditt avtal med Caruna avslutas automatiskt på basis av denna anmälan till elförsäljaren. 

Du får två olika räkningar för din el. Din elförsäljare skickar dig en räkning för den el du köper och vi skickar dig en annan räkning för elöverföringen. En del elförsäljare har möjlighet att fakturera både för el och elöverföring med en enda räkning och då ingår även elöverföringen. Ditt elförsäljningsbolag kan berätta mer om detta faktureringsalternativ.

Här hittar du elöverföringspriserna på Carunas nätområde.

Anslutningsavtal

Ifall du nyligen köpt en fastighet såsom ett fristående hus eller en fritidsbostad ska du kolla om fastighetsaffären även innehållit en överföring av fastighetens elanslutning. Vanligtvis fungerar det så. En elanslutning är lösöre som bör vara tecknat i köpebrevet. Med denna blankett kan du lätt och enkelt göra en anmälan om byte av elanslutningens ägare. Vid behov ber vi dig bifoga ett dokument där det framgår att du köpt fastigheten och att du är den nya ägaren.

Bygger du nytt?

Ifall du behöver en helt ny elanslutning lönar det sig att vara ute i tid – i synnerhet om våren då det är säsong för nybygge. Innan du beställer en ny elanslutning behöver du en del uppgifter och fakta – bekanta dig närmare med dessa på vår webbplats caruna.fi/sv/elanslutning. Du kan även beställa en elanslutning till din tomt med hjälp av denna elektroniska blankett.