Suuri Propellihattukisa - finalistit

Ville Ilkkala, Valaa Techologies Oy – Aseroid - voittaja

Aseroid on ohjelmistorobotiikkaa hyödyntävä IoT-laite, joka mahdollistaa äärimmäisen kustannustehokkaat, kaksisuuntaiset pilvi-integraatiot vanhoihin rakennusautomaatiojärjestelmiin. Pilvi-integraatio mahdollistaa esimerkiksi kustannustehokkaat kysyntäjoustopalvelut ja energiaoptimoinnin ilman kalliita automaatiosaneerauksia.

Tommi Eronen, Polar Night Energy Oy – Hiekkalämpövarasto - voittaja

Hiekkalämpövarastoon voidaan varata lämpöä, kun uusiutuvaa sähköntuotantoa on liikaa joko kohteen omalla tontilla tai sähköverkossa, tai kun osallistutaan sähkön reservimarkkinoille. Varasto mahdollistaa tuuli- ja aurinkovoiman ylöspäin skaalaamisen huomattavasti tehokkaammin kuin ilman sitä. Varastoitua lämpöä voidaan käyttää kausimittakaavassa esimerkiksi kaukolämpöverkossa ja teollisuudessa.

Markus Anttila – Aurinkosähköä kodin vesivaraajaan - kunniamaininta

Aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö syötetään päiväaikana lämminvesivaraajaan, joka yöllä kuitenkin lämmitetään verkkosähköllä. Aurinkosähkö vähentää ostettavaa sähköenergiamäärää, mutta samalla lämmintä vettä tuotetaan enemmän.

Jacob Pichna & William Brach – SmarterGrid AI

SmarterGrid AI on tekoälyohjelmisto, joka tekee energiayhteisöistä taloudellisesti kannattavampia optimoimalla tuotetun ylijäämäenergian käytön.

Anne Ryynänen, LudoCraft – EnergySeeker

EnergySeeker on peli, joka muuttaa energiankäyttödatan rajapinnan kautta pelielementeiksi. Kyseessä on sisustusaiheinen mobiilipeli, jossa sohvat ja tapetit hankitaan oikean maailman energiansäästöllä.

Anna Pohjola, Solar Water Solutions - ANVS®

Tehokkain tapa puhdistaa merivettä juomavedeksi on käänteisosmoosi-prosessi. Menetelmä vaatii tasaista painetta, joka vaatii tasaista sähkövirtaa. Aurinkoenergian käytön ongelma tässä tarkoituksessa on ollut sen vaihteleva luonne – välillä paistaa ja välillä on pilvistä. Uniikki ANVS-teknologiamme pitää puhdistusprosessiin tarvittavan paineen tasaisena, mikä mahdollistaa aurinkoenergian käytön.