Tarvitsen sähköä

Uusi sähköliittymä

Tilaa uusi sähköliittymä >

Tarvitsetko uuden sähköliittymän?

Saadaksesi sähköä käyttöösi tarvitset sähköliittymän. Saat oikeuden liittyä sähköverkkoon, sähköt tonttisi rajalle ja perustan sähkösopimuksen tekemiseen. Lisäksi tarvitset mittauskeskuksen ja liittymiskaapelin, jotka tilaat valitsemaltasi sähköurakoitsijalta.

Ennen kuin tilaat liittymän, selvitä sähköistettävän kohteen tehontarve ja arvioi tulevia kulutustottumuksiasi oikean mittaustavan valitsemiseksi.

Näin tilaat sähköliittymän

Sivun oikean reunan linkin 'Tilaa uusi sähköliittymä' kautta avautuu tilauslomake, jolla voit pyytää tarjousta sähköliittymästä tai tilata sähköliittymän tontillesi.

Tilauksen käsittelyn nopeuttamiseksi liitä mukaan asemapiirros tai muu karttakuva, josta näkyy tonttisi rajat ja sähkökeskuksen tuleva sijainti. Täytä tiedot huolellisesti ja lähetä lomake meille.

Vastaanotettuamme lomakkeen lähetämme sinulle liittymissopimuksen ja -ehdot. Liittymissopimus tulee voimaan kun olet allekirjoittanut ja palauttanut sen meille.

Voit allekirjoittaa sopimuksen käsin tai sähköisesti. Jos valitset sähköisen allekirjoituksen, kirjoita lisätietoihin sähköpostiosoitteesi niin saat meiltä linkin, joka ohjaa sinut sopimukseesi. Allekirjoita sopimus henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi. Jos allekirjoitat sopimuksen sähköisesti, saat liittymissopimuksen ja ehdot sähköpostiisi.

 

Muista sopimukset

Kun tilaat uuden sähköliittymän, teet liittymissopimuksen paikallisen sähkönsiirtoyhtiön kanssa. Liittymissopimuksen lisäksi tarvitset sopimukset sähkön siirrosta (sähköverkkosopimus) ja sähkön myynnistä. Sähköverkkosopimus tehdään aina paikallisen sähkönsiirtoyhtiön kanssa, sähkön myyjän voit valita itse.

Muistathan tehdä ajoissa myös sähkön myyntisopimuksen haluamasi sähkön myyjän kanssa, jotta tilauksesi etenee ilman viiveitä ja uusi liittymäsi voidaan kytkeä. Sähkön myyjä toimittaa tiedon myyntisopimuksesta meille ja me teemme kanssasi sähköverkkosopimuksen. Sähkön myyjää voit halutessasi vaihtaa myöhemmin, jos haluat kilpailuttaa sähkösopimuksesi.

Ohjeita rakentajalle

Osaavien ja ammattitaitoisten asiantuntijoiden apu on hyvä varmistaa jo rakentamisen tai remontoinnin suunnitteluvaiheessa. Huolehdi hyvissä ajoin kuntoon myös liittymä- ja sähkösopimusasiat.

Sähköverkon rakentaminen vaatii aikaa keskimäärin yhdestä kolmeen kuukautta. Huomioithan että toimitusaika voi olla pidempikin riippuen siitä, millaista sähköverkon rakentamista liittymän liittäminen edellyttää. Siksi onkin tärkeää, että otat yhteyttä asiakaspalveluumme heti rakentamisen alkuvaiheessa.

Rakentajan vastuut

 

Mieti etukäteen sähköistettävän kohteen tarpeet

 • Asiakaspalvelumme tarvitsee tietoja muun muassa sähköliittymän paikasta, pääsulakkeen koosta ja alustavasta sähköistysaikataulusta. Näiden pohjalta saat lisätietoja sinulle parhaiten sopivista sähkötuotteista ja niiden hinnoista. Kuulet myös, mitä asioita rakentamisen eri vaiheessa kannattaa ottaa huomioon, jotta pääset aikataulussa toiveidesi mukaiseen lopputulokseen.

Valitse sähkösuunnittelija ja sähköurakoitsija

 • Käytä ammattitaitoista sähkösuunnittelijaa. Suunnittelun perustaksi mieti etukäteen, millaisia sähkölaitteita olet ajatellut käyttää kodissasi. Sähkösuunnittelijaa varten tarvitset asemapiirroksen ja rakennuksen pohjapiirustukset.
 • Suunnittelijan lisäksi tarvitset Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) hyväksymän sähköurakoitsijan. Urakoitsija varmistaa, että sähköistys toteutetaan turvallisesti ja vaadittavien standardien sekä verkkoyhtiön suositusten mukaisesti.
 • Tee urakkasopimus aina kirjallisena ja laadi jo tässä vaiheessa alustava aikataulu sähkö- ja rakennustöiden yhteensovittamiseksi.
 • Jos tontillasi on sähköjohtoja jotka haluaisit siirrettävän, ota yhteyttä asiakaspalveluumme saadaksesi lisätietoa kaapelien siirrosta.

Tee liittymissopimus ja sähkösopimus

 • Kiinteistön liittäminen sähköverkkoon edellyttää kirjallista liittymissopimusta rakentajan ja sähkönsiirtoyhtiön välillä. Liittymissopimuksen teet helposti täyttämällä sivun alalaidasta löytyvän tilauslomakkeen.
 • Kun olemme käsitelleet tilauksesi, lähetämme sinulle liittymissopimuksen ja ehdot. Sopimus tulee voimaan kun olemme vastaanottaneet sen sinulta allekirjoitettuna. Tämän jälkeen aloitamme verkoston suunnittelun ja rakennustyöt.
 • Liittymissopimuksen lisäksi tarvitset sopimukset sähkön siirrosta (sähköverkkosopimus) ja sähkön myynnistä.
 • Sähköverkkousopimus tehdään aina paikallisen sähkönsiirtoyhtiön kanssa, sähkön myyjän voit valita itse.
 • Käytännössä voit hoitaa molemmat sopimukset sähkön myyjän kautta: kun olet tehnyt sähkön myyntisopimuksen, sähkön myyjä välittää siitä tiedon paikalliseen sähkönsiirtoyhtiöön, joka toimittaa sinulle sähköverkkosopimuksen.
   

Urakoitsijan tehtävät

Pyydä valitsemaasi sähköurakoitsijaa tutustumaan huolellisesti urakoitsijaohjeisiimme. Niistä löytyy tietoa muun muassa asennustarkastuksista, sähkön toimittamisesta sekä energiamittauksesta.

Urakoitsijasi huolehtii seuraavista asioista:

 • liittymisjohdolle tarvittavan kaapeliojan kaivaminen, liittymiskaapelin asennus sekä kaapeliojan peittäminen
 • yhteydenotto verkkoalueesta riippuen joko kaivulupa.fi:hin, Espoon kaupunkimittausyksikköön tai Joensuun alueen kaapelinäyttöhin, jos urakoitsija haluaa varmistua ettei tontilla ole Carunan maakaapelia
 • mittauskeskuksen hankkiminen
 • sähköturvallisuuslain edellyttämä maadoittaminen
 • tarvittavien sähköasennustöiden tekeminen ja niiden turvallisuusmääräyksistä huolehtiminen
 • sähköturvallisuusmääräysten mukainen käyttöönottotarkistus
 • tilaus sähköverkkoon liittymisestä ja rakennuksen liittäminen sähköverkkoon, kun lakisääteinen käyttöönottotarkistus on tehty

Urakoitsijasi on tilattava sähköverkkoon kytkeminen hyvissä ajoin, vähintään kaksi viikkoa ennen toivottua kytkemisajankohtaa. Tilaus tehdään yleistietolomakkeella, joka löytyy urakoitsijasivultamme.

Caruna kytkee sähköverkkoon

Asiakaspalvelumme neuvoo sinua jo rakennusprojektin alkuvaiheessa sähköliittymä- ja työmaasähköasioissa. Saat lisätietoa sinulle parhaiten soveltuvista sähkötuotteista ja esimerkiksi sähkölämmityksestä tai yösähkön erilaisista käyttömahdollisuuksista.

Aloitamme verkoston suunnittelun ja tarvittavat rakennustyöt tonttisi rajalle sen jälkeen, kun olemme vastaanottaneet allekirjoittamasi liittymissopimuksen.

Urakoitsijan suorittaman lakisääteisen käyttöönottotarkistuksen ja yleistietolomakkeen toimittamisen jälkeen asennamme kohteeseen sähkömittarin ja kytkemme lopuksi liittymiskaapeliin jännitteen.

 

Näin saat sähköliittymän käyttöösi