Mitä tehdä sähkökatkon aikana?

Tarkista häiriökartta

Jos sähköt katkeavat laajemmalta alueelta, häiriö on yleensä jo tiedossamme ja korjaustoimenpiteet aloitettu. Häiriökartaltamme näet tiedossamme olevat runkoverkon viat ja suunnitellut keskeytykset.

Tarkista sähkölaitteet ja sulakkeet

Joskus sähkökatko saattaa johtua oman asuntosi tai asuinkiinteistösi sähkölaitteen viasta. Tällöin kiinteistön omistaja on vastuussa viankorjauksesta ja kustannuksista. Jos vain osa taloudesta on sähköttä, tarkista ensin pää- ja ryhmäsulakkeet sekä mahdolliset vikavirtasuojakytkimet. Vaihda tarvittaessa palanut sulake uuteen. Tarkista myös onko naapurillasi sähköt.

Ilmoita viasta

Jos sähkökatko koskee vain rajattua aluetta, eli omaa kiinteistöäsi ja mahdollisesti naapuriasi, vika voi olla pienjänniteverkossa. Pienjänniteverkon vioista saamme tiedon ensisijaisesti asiakkailtamme.

Epäillessäsi pienjänniteverkon vikaa tai jos sinulla on tiedossa tarkka vikapaikka (esimerkiksi puu sähkölinjalla), voit soittaa Carunan vikailmoitusnumeroon 0800 195 011 (24/7). Numeroon voit ilmoittaa myös havaintosi ja huomiosi vian aiheuttajasta.

Neuvoja sähkökatkojen varalle

  • Älä käytä hissiä.
  • Sulje kaikki päälle jääneet sähkölaitteet, kuten liesi, uuni ja sähkökiuas, joiden et halua kytkeytyvän jälleen päälle sähkökatkon jälkeen.
  • Älä turhaan avaa jääkaapin ja pakastimen ovea. Talvipakkasella pakasteet voi viedä myös kylmään tilaan säilöön.
  • Kylmänä aikana sulje ovet ja ikkunat hukkalämmön estämiseksi.
  • Pysy rauhallisena - korjaamme viat mahdollisimman nopeasti.
  • Muista turvallisuus! Maahan pudonneet sähköjohdot ovat vaarallisia ja niistä pitää pysyä vähintään 20 metrin päässä.

Tunnista nollavika - se voi aiheuttaa hengenvaaran

Vaurioituneissa sähköverkoissa saattaa esiintyä niin sanottu nollavika, joka voi aiheuttaa hengenvaaran. Tämän vuoksi nollavikaan tulee suhtautua vakavasti.

Nollaviassa nollajohdin katkeaa ja voi pahimmillaan aiheuttaa jännitteen nousun 230 voltista 400 volttiin. Jännitteen nousu voi rikkoa kodin sähkölaitteita ja saattaa aiheuttaa sähköiskun vaaran. Vika voi aiheuttaa myös tulipalovaaran, jos sähkövirta yrittää hakea purkautumistietä rakennuksen rakenteista. Sähköverkon nollavika aiheutuu yleensä siitä, kun puu kaatuu sähkölinjalle ja katkaisee pienjänniteverkon riippukierrekaapelien kannatusköyden eli PEN-johtimen. PEN-johdin on metallinen kaapeli, jonka varassa vaihejohtimet riippuvat pylväiden välillä.

Jos nollavika on sähköverkon puolella, vaarallista kosketusjännitettä rakennuksessa pienentää hyvä maadoitus. Mikäli haluat tarkistaa rakennuksesi maadoituksen, ole yhteydessä sähköurakoijaasi.

Nollavian tunnistat näistä merkeistä

  • Jotkut valot palavat poikkeuksellisen kirkkaasti tai jotkut normaalia himmeämmin. Valon voimakkuus vaihtelee varsinkin muiden sähkölaitteiden käynnistyessä tai sammuessa.
  • Sähkölaitteet toimivat oudosti, lamppuja saattaa rikkoutua.
  • Sähkökeskuksesta kuuluu särinää ja pauketta, ja saatat haistaa palaneen käryä. 
  • Varo! Voit saada sähköiskun metallikuorisesta laitteesta.

Mitä teen, jos epäilen nollavikaa?

Ota yhteyttä ilmaiseen numeroomme 0800 195 011 (24 h). Otathan huomioon, että myrskytilanteissa vikapäivystysnumeromme voi ruuhkautua. Ennen puhelua sähköt kannattaa turvallisuussyistä katkaista sähköpääkytkimestä. Ole varovainen ja käytä esimerkiksi kuivia nahka- tai kumihanskoja sähköjen katkaisussa, sillä sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen.

Laajat sähkökatkot

Suurhäiriötilanteissa, kun sähkökatkoja on laajoilla alueilla, korjaustyöt saattavat kestää kauan.

Tällaisissa tilanteissa kannattaa harkita siirtymistä esimerkiksi sukulaisten tai tuttavien luokse odottelemaan sähköjen palautumista, etenkin jos taloudessasi on vanhuksia tai pieniä lapsia.

Lue lisää laajoihin sähkönjakeluhäiriöihin varautumisesta sivun alareunasta löytyvästä esitteestä "Pahasti poikki".