Vakiokorvaus yli 12 tunnin sähkökatkosta

Maksamme yli 12 tunnin yhtäjaksoisesta sähkökatkosta vakiokorvauksen laskullasi. Maksamme korvauksen automaattisesti eikä sinun tarvitse tehdä asian eteen mitään.

Korvaus näkyy seuraavalla tai sitä seuraavalla laskulla sähkökatkon päättymisestä. Automaattinen vakiokorvaus ei siis välttämättä näy heti sähkökatkon jälkeen saapuvassa laskussa.

Vakiokorvaus määräytyy sähkökatkon yhtäjaksoisen keston perusteella

Sopimusehtojen mukaan sähkökatkon katsotaan alkavan siitä, kun keskeytys on tullut tietoomme joko järjestelmästämme tai asiakkaan ilmoituksesta. Jos sähkökatkoja on ollut useita peräkkäin, ne katsotaan erillisiksi, jos niiden välillä on kulunut aikaa yli kaksi tuntia.

Asiakkaanamme saat meiltä lainsäädännön vaatimuksia paremman vakiokorvauksen. Korvaus lasketaan vuosittaisesta verkkopalvelumaksustasi.

Vakiokorvaukset määräytyvät seuraavasti:

Keskeytyksen kesto Lain asettama korvausprosentti Carunan korvausprosentti
12–24 tuntia 10  12 
24–72 tuntia 25  30 
72–120 tuntia 50  60 
120–192 tuntia 100  120 
192–288 tuntia 150  180
Yli 288 tuntia 200 240

Yksittäisen keskeytyksen osalta vakiokorvaus on enintään 240 prosenttia sähkökatkon tapahtumavuoden arvioiduista yhteenlasketuista verkkopalvelumaksuista (perusmaksut + siirtomaksut + sähkövero + alv). 

Korvausprosentti perustuu sähkökatkon pituuteen (katso edellä oleva taulukko). Enintään korvausta maksetaan 2 400 euroon saakka.

Vuosikulutusarviosi näet viimeisimmältä sähkölaskultasi. Sähkölaskut löydät Caruna Plussan mobiiliversiosta tai nettipalvelusta. Caruna Plussan energiaseurannasta näet sähkönsiirtomaksusi euroissa.

Kalenterivuoden kuluessa maksettavien vakiokorvausten määrä on enintään 240 % vuotuisesta verkkopalvelumaksusta tai enintään 2 400 euroa.

Korvauskäytäntömme perustuvat sähkömarkkinalakiin, siihen pohjautuviin yleisiin sopimusehtoihin, kuten verkkopalvelu-, sähköntoimitus- tai liittymisehtoihin, asiakkaiden kanssa tehtyihin sopimuksiin sekä toimialasuosituksiin.

Tutustu sopimusehtoihin

Esimerkkilaskelma:

1.5.2021 Maijalta oli sähköt pois yhtäjaksoisesti 13 tuntia. Carunan korvausperusteiden mukaan hän on oikeutettu 12 prosentin vakiokorvaukseen, koska sähkökatko kesti yli 12, mutta alle 24 tuntia.

Maija näkee sähkölaskustaan, että hänen vuosikulutusarvionsa on 14 000 kWh. Caruna Plussasta Maija tarkastaa, että hänen sähkönsiirtomaksunsa (perusmaksut + siirtomaksut + sähkövero + alv) on 1 070 euroa vuodessa.

Vakiokorvaus 1 070 eurosta on 12 prosenttia, joten Maija näkee sähkönsiirtolaskullaan vakiokorvauksen summan, joka on noin 110 euroa.

Tarkasta vakiokorvauksesi

Voit tehdä vakiokorvauksen tarkastuspyynnön, jos vakiokorvausta ei näy sähkökatkon päättymisen jälkeen kahdella seuraavalla laskulla tai saamasi korvaus ei vastaa käsitystäsi sähkökatkon pituudesta.

Huomioithan, että vakiokorvauksen tarkastuspyynnöllä ei voida käsitellä vahingonkorvaustapauksia. Rikkoutuneista laitteista tai pilaantuneista elintarvikkeista voit hakea vahingonkorvauksia erillisellä lomakkeella jos vahingon on aiheuttanut sähkönlaatua tai toimitustapaa koskeva virhe.

Lue lisää vahingonkorvauksista​