Sähköä ilmassa -podcast

Sähköä ilmassa on Carunan podcast-sarja, joka käsittelee sähköverkkoja, energia-alan tulevaisuutta ja sähkönjakelun ympärillä vellovaa yleistä keskustelua. Jaksoissa vierailee carunalaisten lisäksi muita asiantuntijoita.

Koko energia-ala käy läpi uusiutuvien energialähteiden mukanaan tuomaa murrosta, jonka seurauksena kysynnän ja tarjonnan logiikka muuttuu, yhteistyökuviot menevät uusiksi ja valta siirtyy raaka-aineiden tuottajilta sähkön käyttäjille.  

Jaksot on nauhoitettu keväällä 2021. Podcastit ovat kuunneltavissa Spotifyssa, SoundCloudissa ja Apple Podcastissa. Kuuntelet kaikki jaksot!

Jakso 1: Voiko sähköverkkoyhtiö hidastaa ilmastonmuutosta?

Miksi puhutaan siitä, että kuluttaja on pian kuningas? Minkälaisia ilmastotavoitteita energia-alalle on asetettu? Mitä energiamurros tarkoittaa käytännössä? Mikä on sähköyhtiön rooli energiamurroksessa ja ilmastotavoitteiden täyttämisessä? Missä tilanteessa Suomi on verrattuna muuhun Eurooppaan? Haastateltavana Carunan toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny.

Kuuntele jakso SoundCloudista

 

Jakso 2: Miksi sähköverkkoihin investoidaan ulkomaisella rahalla?

Mihin investointirahaa käytetään? Mistä lähteistä raha kerätään? Miksi työeläkeyhtiö Elo on investoinut Carunaan? Mikä sähköverkkoyhtiöissä kiinnostaa ulkomaalaisia sijoittajia?

Onko ulkomaalainen sijoittaja hyvis vai pahis? Podcastissa vieraana Elon pääomasijoitusjohtaja Karita Meling ja Carunan talousjohtaja Jyrki Tammivuori.

Kuuntele jakso SoundCloudista

 

Jakso 3: Mikä sähkönjakelussa oikein maksaa?

Mistä sähkönjakelun hinta koostuu? Mihin asiakkailta kerättävät rahat käytetään? Miten puutarhayrittäjä Tero Juntin kaltaiset toimijat parantavat sähköverkkojen toimintaa? Millä tavoilla käyttäjät voivat  vaikuttaa sähkönjakelun hintaan? Vieraana Carunan regulaatio- ja strategiajohtaja Noora Neilimo-Kontio ja Carunan asiakas, puutarhayrittäjä Tero Juntti.

Kuuntele jakso SoundCloudista

 

Jakso 4: Mikä on sähkön käyttäjän rooli nyt ja tulevaisuudessa?

Mikä on sähkön käyttäjän rooli käynnissä olevan energiamurroksen keskellä? Minkälaisia sähkönkuluttajia olemme nyt ja tulevaisuudessa? Podcastissa ovat puhumassa Carunan asiakkuusjohtaja Katriina Kalavainen ja Third Rockin toimitusjohtaja, vastuullisuuskonsultti Leo Stranius.

Energia-alalla on käynnissä murros, kun uusiutumattomista energialähteistä siirrytään uusiutuviin, ja  yhteiskunta muuttuu entistä sähköriippuvaisemmaksi. Kun sähköntuotannon logiikka muuttuu, sähkön käyttäjät haluavat ymmärtää, miten he voivat vaikuttaa omaan kulutukseensa. Miltä näyttää sähkön käyttäjien arki vuoden 2035 jälkeen? Kuinka paljon omaan sähkölaskuun voi vaikuttaa?  

Kuuntele jakso SoundCloudista

 

Jakso 5: Miten energia-ala selviää läpi suuren murroksen innovoimalla?

Sähköä ilmassa -podcastin viidennessä osassa pureudutaan energiatoimialan kehitystarpeisiin ja innovaatioihin. Miten koko sektoria ravistelevan energiamurroksen läpi kuljetaan hallitusti?

Yhteiskunnan muuttuminen sähköriippuvaisemmaksi ja uusiutumattomien energialähteiden korvaaminen uusiutuvilla pakottaa koko energiasektorin tarkastelemaan omaa toimintaansa uusin silmin.

Mitä kaikkea alalla tapahtuu vuoteen 2035 mennessä, ja mullistuuko sähkönkäyttäjän arki? Aiheesta keskustelemassa Carunan kehitys- ja innovaatiojohtaja Elina Lehtomäki ja ABB:n digitalisaatiojohtaja Simo Säynevirta.

Kuuntele jakso SoundCloudista