Miten voin säästää energiaa?

Sähkönkulutus kotona

Miten säästän sähköä?

Sähkölaitteen kulutus on helppo laskea itse, kun laitteen teho on tiedossa. Ennen kulutuksen laskemista on laitteen ilmoitettu teho aina muutettava kilowateiksi (1000 wattia = 1 kilowatti) ja laitteen käyttöaika tunneiksi (30 minuuttia = 0,5 tuntia). Sähkölaitteen energiankulutus (kWh) lasketaan kertomalla laitteen teho (kW) sen käyttöajalla (h).

Esimerkki:

Viikkosiivouksessa imuroimiseen menee aikaa 1,5 tuntia. Pölynimurin teho on  1 kW. Kulutus on 1,5 kWh.

Säästä lämmityksessä ja ilmanvaihdossa

Voit säästää energiaa alentamalla huoneiden lämpötiloja, tiivistämällä ikkunat ja ovet ja tuulettamalla oikein. Yhden asteen lämpötilan alentamisella voit säästää lämmityskuluissa jopa 5 %!

Säästövinkkejä eri lämmitysmuodoille:

Suora sähkölämmitys

Tarkasta termostaattien toimivuus. Vanha mekaaninen termostaatti voi hidastua ja reagoida hitaasti lämpötilan muutoksiin, jolloin huoneen lämpötila voi vaihdella paljon ja sähkönkulutus kasvaa.

Öljy-, pelletti-, hake- ja puulämmitys

Kun polttoaine loppuu, lämmitys siirtyy yleensä sähkövastuksille. Myös poltinvika tai tukokset lämmittimessä saattavat käynnistää sähkövastukset. Huolehdi, että polttoainetta on riittävästi sekä huolla lämmitin säännöllisin väliajoin, ettei sen teho heikkene.

Lämpöpumput

Voit säästää energiaa lämpöpumpulla, jos valitset oikean tehoisen lämpöpumpun ja sijoitat sen sopivaan paikkaan. Lisäksi on tärkeää muistaa säännöllinen huolto ja suodattimien vaihto sekä oikeanlaiset asetukset. Esimerkiksi ilmalämpöpumpun automaattiasetus voi aiheuttaa sen, että pumppu jäähdyttää toisen lämmitysmuodon tuottamaa lämpöä.

Jotta maalämpöpumppu toimisi energiatehokkaasti, on sen oikeanlainen mitoitus tärkeää. Osamitoitetussa maalämpöpumpussa osa lämmöstä tuotetaan jollain muulla lämmitysmuodolla (esim. sähkövastus). Täysmitoitetussa maalämpöpumpussa lämpö tuotetaan kokonaisuudessaan maalämmöllä, mutta on mahdollista, että kovimmilla pakkasilla varalämmitys kytkeytyy päälle.

Erilaisista lämpöpumpuista lisätietoa löytyy esimerkiksi Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen sivuilta ja Motivan sivuilta.

Lattialämmitys

Sopiva lattialämmityksen lämpötila on 20-24 astetta. Lattialämmityksen tarkoituksena ei ole lämmittää koko kylpyhuonetta vaan saada lattian pinta hieman lämpimäksi. Jos lattian pinta tuntuu lämpimältä tai kuumalta, kannattaa lattialämmitystä säätää pienemmälle. Lattian pinnan lämpötilan voi tarkastaa esim. pintalämpömittarilla.

Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto

Kesällä koneellisen tulo- ja poistoilmanvaihdon jälki- ja esilämmitys kannattaa kääntää pois päältä. Energiatehokkaan toiminnan kannalta on hyvä huoltaa ilmanvaihtokone säännöllisin väliajoin.

Energiansäästön lyhyt oppimäärä

Kodin sähkönkulutusta on helppo pienentää muuttamalla omia toimintatapojaan. Pienetkin muutokset tuovat hyvin säästöjä. Nappaa säästövinkit alta!

Jääkaappi ja pakastin

Kylmälaitteet ovat keittiön suurimpia energiasyöppöjä, mutta yksinkertaisten toimenpiteiden avulla niidenkin kulutusta voi vähentää jopa kolmanneksella.

  • Sijoita kylmälaitteet erilleen lämmönlähteistä, kuten patterista ja hellasta.
  • Sulata pakastin säännöllisesti ja tarkasta samalla tiivisteiden kunto.
  • Vanhan kylmälaitteen tilalle kannattaa harkita uuden energiatehokkaamman kylmälaitteen hankintaa.

Sauna

Perinteisessä sähkökiukaassa noin puolet saunan lämmitykseen kuluvasta sähköstä kuluu esilämmittämiseen. Saunomiset kannattaa siis ajoittaa niin, että mahdollisimman moni saunoo samalla lämmityskerralla.

Jos saunot päivittäin tai lähes päivittäin, heti valmis kiuas on kannattava vaihtoehto. Heti valmis kiuas ylläpitää kivien lämpöä jatkuvasti, ja ylläpidon sähkönkulutus uutena on noin 2000-3000 kWh vuodessa. Heti valmiin kiukaan tiivisteiden kunto on syytä tarkastaa säännöllisesti, koska huonokuntoiset tiivisteet kasvattavat saunomisvalmiuden ylläpitoon kuluvaa sähkönkulutusta.

Lämmin käyttövesi

Lämpimän käyttöveden osuus asunnon energiankulutuksesta on suuri ja lämpimän veden käyttöön kohdistuvilla säästötoimenpiteillä voit vaikuttaa merkittävästi asumiskuluihin. 

Viihde-elektroniikka

Suuri osa televisioiden, tietokoneiden ja muiden viihde-elektroniikkalaitteiden kulutuksesta syntyy, kun laitteet ovat valmiustilassa. Moni laite kuluttaakin käyttöikänsä aikana enemmän sähköä valmiustilassa kuin varsinaisessa käytössä! Vuodessa on 8760 tuntia ja yhden watin jatkuva kulutus merkitsee vuodessa noin yhtä euroa sähkölaskussa. Käyttämällä virtakytkimellä varustettua jatkojohtoa voit stand by -tilan sijaan sammuttaa helposti useat laitteet kerralla kokonaan pois päältä.

Valaistus

Moni yllättyy kuullessaan, että valaistuksen osuus suomalaisten kotitalouksien sähkönkulutuksesta on noin 22%, kun lämmitystä ei oteta huomioon. Paras neuvo valaistuksen kulutuksen pienentämiseksi on hyvin yksinkertainen, sammuta turhat valot pois päältä.