Lue, mistä sähkön siirtohinta muodostuu

Caruna Oy:n ja Caruna Espoo Oy:n sähkönsiirtohinnat

Carunaan kuuluu kaksi sähkönsiirtoyhtiötä, Caruna Oy ja Caruna Espoo Oy. Caruna Oy vastaa sähkönjakelusta verkkoalueellaan Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Satakunnassa ja Koillismaalla. Caruna Espoo Oy toimii Espoossa, Kauniaisissa, Kirkkonummella ja Joensuussa. Tarkat alueet näet verkkoaluekartastamme.

Caruna Oy ja Caruna Espoo Oy ovat kaksi erillistä sähkönjakeluyhtiötä, joilla on erillinen hinnoittelu. Sähkönjakelun hinnoittelu on yhtiökohtainen, ja hintoihin vaikuttavat muun muassa paikallisen verkon olosuhteet.

Caruna Oy:n verkko on suureksi osaksi maaseutuverkostoa ja Caruna Espoo Oy:n kaupunkiverkkoa. Kaupunkiolosuhteet ovat yleensä sähkönjakelulle edulliset, koska kaupungissa asutaan tiiviimmin, eikä yhtä asiakasta kohden tarvitse rakentaa niin paljon sähköverkkoa. Kaupungissa sähköverkko kulkee pääasiassa maan alla, joten se on paremmin suojassa sään aiheuttamilta vaurioilta, ja tarvetta verkon korjaamiseen ja huoltoon on vähemmän. Maaseutuolosuhteissa sähköverkkoa on asiakasta kohden huomattavasti enemmän. Verkko on myös erittäin altis luonnonilmiöille, mikä lisää huomattavasti sen ylläpidon ja korjaamisen kustannuksia.

Katso alla olevasta Energiateollisuus ry:n videosta, miten sähkön jakelu toimii ja miten sen kustannukset muodostuvat.

Hinnan muodostuminen

Sähkön siirtämisestä tuottajalta käyttäjälle huolehtii aina paikallinen sähkönsiirtoyhtiö kuten Caruna. Sähkönsiirron hinta koostuu siirron perusmaksusta ja sähkön kulutukseen perustuvasta osasta. Siirtomaksuilla huolehdimme sähköenergian siirtämisestä tuottajalta sähkön käyttäjälle, sähköverkon rakentamisesta ja kunnossapidosta, sähkönmittauksesta ja ympärivuorokautisesta vikapäivystyksestä.

Sähkönsiirtoyhtiöiden sähkölaskuun sisältyy sähkönsiirtomaksun lisäksi valtion sähkövero ja arvonlisävero.

Sähkönsiirron hintamme näet liitteenä olevista verkkopalveluhinnastoista. Valitse hinnasto sen mukaan, kumman verkkoyhtiön alueella käyttöpaikkasi sijaitsee, Caruna Oy:n vai Caruna Espoo Oy:n.