Caruna

Tilaa uusi sähköliittymä

Sähköliittymä uuteen kiinteistöön

Jotta voit liittyä sähköverkkoon ja saada sähköt tonttisi rajalle, tarvitset sähköliittymän. Sen jälkeen voit tehdä sähkösopimuksen. Lisäksi tarvitset mittauskeskuksen ja liittymiskaapelin, jotka tilaat valitsemaltasi sähköurakoitsijalta. Asiakaspalvelumme neuvoo sinua mielellään jo rakennusprojektin alkuvaiheessa sähköliittymä- ja työmaasähköasioissa. Saat meiltä lisätietoa sinulle parhaiten soveltuvista sähkötuotteista ja esimerkiksi sähkölämmityksestä tai yösähkön erilaisista käyttömahdollisuuksista.

Jos rakennat uutta kiinteistöä, selvitä kiinteistön sähkötehon tarve ja arvioi tulevia kulutustottumuksiasi, jotta löydät sinulle sopivimman liittymäkoon ja siirtotuotteen. Tilaa uusi sähköliittymä heti rakentamisen alkuvaiheessa. Sähköverkon rakentaminen kestää keskimäärin yhdestä kolmeen kuukautta.

Huom. Alle 3x80A sähköliittymille, joille tulee yksi sähkönkäyttöpaikka ja joihin Caruna rakentaa sähköverkkoa, ei tarvitse tilata mittauskeskusta. Toimitamme tontille yhdistelmäkaapin, jota voit käyttää talonrakennuksen aikana sekä rakentamisen jälkeen mittauskeskuksena. Yhdistelmäkaapista on mainittu sähkön liittymissopimuksessa. Mikäli tontillesi tulee yhdistelmäkaappi, sähköurakoitsijan on hyvä tietää, ettemme tarvitse häneltä yleistietolomaketta.

Sähkön liittymissopimuksen lisäksi tarvitset sopimuksen sähköenergiasta. Muistathan siis tehdä sähkönmyyntisopimuksen valitsemasi sähkönmyyjän kanssa.

Tilaa uusi sähköliittymä

Näin tilaat uuden sähköliittymän

Voit pyytää tarjouksen sähköliittymästä tai tilata sähköliittymän tontillesi verkkolomakkeella. Useimmissa tapauksissa voimme antaa liittymätarjouksen jo ensimmäisen yhteydenoton aikana. Suurjänniteliittymille tai laajaa sähköistettävää verkostoa vaativissa hinnoittelutapauksissa annamme tarjouksen maksimissaan yhden (1) kuukauden toimitusajan puitteissa.

 • Liitä mukaan asemapiirros tai muu karttakuva, josta näkyy tonttisi rajat ja yli 3x63 A liittymillä sähkökeskuksen tuleva sijainti.
 • Kun olemme vastaanottaneet lomakkeen, lähetämme sinulle liittymissopimuksen ja -ehdot. Liittymissopimus tulee voimaan, kun se on allekirjoitettu sekä liittyjän että verkonhaltijan puolesta.
 • Voit allekirjoittaa sopimuksen käsin tai sähköisesti. Jos valitset sähköisen allekirjoituksen, kirjoita lisätietoihin sähköpostiosoitteesi, ja saat meiltä linkin sopimukseesi. Vahvista sopimus henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi. Mikäli allekirjoitat sopimuksen sähköisesti, saat liittymissopimuksen ja ehdot sähköpostiisi.
 • Jos liittymissopimuksessa määritelty liittymispisteesi on Carunan toimittama yhdistelmäkaappi, sinun ei tarvitse tilata mittauskeskusta sähköurakoitsijaltasi. Yhdistelmäkaappi toimii jatkossa myös mittauskeskuksena. Muistathan tehdä sähkönmyyntisopimuksen valitsemasi sähkönmyyjän kanssa.
Tutustu liittymähintoihin

Sähköliittymät hinnoitellaan vyöhykkeiden mukaisesti

Caruna Oy:n ja Caruna Espoo Oy:n sähköverkon rakenteet poikkeavat toisistaan ja sen vuoksi vyöhykejaottelut ovat erilaiset. Sähköliittymien hinnat löydät liittymismaksuhinnastosta.

Carunan sähköliittymien vyöhykkeet

Caruna Espoo Oy

Caruna Oy

Ohjeita rakentajalle

Rakentajan vastuut

Mieti etukäteen kohteen sähköntarpeet

 • Selvitä kiinteistön sähkötehon tarve ja arvioi tulevia kulutustottumuksiasi, jotta löydät sinulle sopivimman liittymäkoon ja sähkönjakelutuotteen. Mieti myös, milloin sähköntoimituksen tulisi alkaa. Jos tarvitset apua liittymän sulakekoon tai tuotteen valinnassa, asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään.  

Valitse sähkösuunnittelija ja sähköurakoitsija

 • Käytä ammattitaitoista sähkösuunnittelijaa. Sähkösuunnittelijaa varten tarvitset asemapiirroksen ja rakennuksen pohjapiirustukset. Mieti etukäteen, millaisia sähkölaitteita tarvitset kodissasi. 
 •  Suunnittelijan lisäksi tarvitset Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) hyväksymän sähköurakoitsijan. Urakoitsija varmistaa, että sähköistys toteutetaan turvallisesti ja vaadittavien standardien sekä verkkoyhtiön suositusten mukaisesti. Sähkömiestä etsiessäsi voit hyödyntää loydasahkomies.fi-sivustoa, jonne on listattu Tukes:n hyväksymät sähkömiehet eri puolilta Suomea.
 • Tee urakkasopimus aina kirjallisena ja laadi jo tässä vaiheessa alustava aikataulu sähkö- ja rakennustöiden yhteensovittamiseksi.
 • Jos tontillasi on sähköjohtoja tai -kaapeleita, jotka haluaisit siirrettävän, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Tee liittymissopimus ja sähkönmyyntisopimus

 • Kiinteistön liittäminen sähköverkkoon edellyttää kirjallista liittymissopimusta rakentajan ja sähkönjakeluyhtiön välillä. Voit tehdä liittymissopimuksen täyttämällä tilauslomakkeen.
 • Kun olemme käsitelleet tilauksesi, lähetämme sinulle liittymissopimuksen ja ehdot. Liittymissopimus tulee voimaan, kun se on allekirjoitettu sekä liittyjän että verkonhaltijan puolesta. Tämän jälkeen aloitamme sähköverkoston suunnittelun ja rakennustyöt.
 • Liittymissopimuksen lisäksi tarvitset sopimukset sähkön jakelusta (sähköverkkosopimus) ja sähkön myynnistä. Sähköverkkosopimus tehdään aina paikallisen sähkönjakeluyhtiön kanssa, sähkön myyjän voit valita itse.
 • Voit hoitaa molemmat sopimukset sähkön myyjän kautta: kun olet tehnyt sähkön myyntisopimuksen, sähkön myyjä välittää siitä tiedon paikalliseen sähkönsiirtoyhtiöön, joka toimittaa sinulle sähköverkkosopimuksen.

Urakoitsijan tehtävät

Pyydä valitsemaasi sähköurakoitsijaa tutustumaan huolellisesti urakoitsijaohjeisiimme. Niistä löytyy tietoa muun muassa asennustarkastuksista, sähkön toimittamisesta sekä energiamittauksesta.

Urakoitsijasi on tilattava sähköverkkoon kytkeminen hyvissä ajoin, vähintään kaksi viikkoa ennen toivottua kytkemisajankohtaa. Tilaus tehdään yleistietolomakkeella. Huom. Jos kohteen liittymissopimuksessa määritelty liittymispiste on Carunan toimittama yhdistelmäkaappi, mittarointipyyntölomaketta ei tarvitse lähettää Carunalle.

Urakoitsijasi huolehtii seuraavista asioista:

 • Liittymiskaapelille tarvittavan kaapeliojan kaivaminen, liittymiskaapelin asennus sekä kaapeliojan peittäminen.
 • Yhteydenotto verkkoalueesta riippuen joko kaivulupa.fi:hin, Espoon kaupunkimittausyksikköön tai Joensuun alueen kaapelinäyttöhin, jos urakoitsija haluaa varmistaa ettei tontilla ole Carunan maakaapelia.
 • Tarvittaessa mittauskeskuksen hankkiminen.
 • Sähköturvallisuuslain edellyttämä maadoittaminen.
 • Tarvittavien sähköasennustöiden tekeminen ja niiden turvallisuusmääräyksistä huolehtiminen.
 • Sähköturvallisuusmääräysten mukainen käyttöönottotarkistus.
 • Tarvittaessa tilaus sähköverkkoon liittymisestä ja rakennuksen liittäminen sähköverkkoon, kun lakisääteinen käyttöönottotarkistus on tehty.

Caruna kytkee sähköverkkoon

Aloitamme verkoston suunnittelun ja tarvittavat rakennustyöt tonttisi rajalle sen jälkeen, kun olemme vastaanottaneet allekirjoittamasi liittymissopimuksen.

Mikäli kohteessa on urakoitsijasi asentama mittauskeskus, urakoitsijan suorittaman lakisääteisen käyttöönottotarkistuksen ja mittarointipyyntölomakkeen (yleistietolomake) toimittamisen jälkeen asennamme kohteeseen sähkömittarin ja kytkemme lopuksi liittymiskaapeliin jännitteen. Sähköverkkoon kytkennän toimitusaika on keskimäärin kaksi viikkoa siitä, kun olemme vastaanottaneet urakoitsijaltasi mittarointipyynnön. 

Jos liittymissopimuksesi liittymispisteenä on Carunan toimittama yhdistelmäkaappi, mittari sijaitsee valmiiksi asennettuna yhdistelmäkaapin mittausosiossa. Sähköurakoitsijasi ei tarvitse lähettää Carunalle mittarointipyyntölomaketta. Muistathan kuitenkin tehdä sähkönmyyntisopimuksen valitsemasi sähkönmyyjän kanssa. Sähkönmyyjiä voi vertailla esimerkiksi Energiaviraston palvelussa sahkonhinta.fi.