Liittymä tontille meiltä, sähkö muualta

1.
Tilaa tontille ajoissa uusi sähköliittymä, sillä sen rakentaminen saattaa kestää jopa kolme kuukautta.
2.
Allekirjoita sopimus ja palauta se meille.
3.
Kun olet tehnyt liittymäsopimuksen, tee myös sopimus valitsemasi sähkönmyyjän kanssa.

Sähköliittymä on pääsylippusi sähköverkkoon

Kun sinulla on sähköliittymä, voit tehdä sähkösopimuksen. Autamme sinua mielellämme sähköliittymä- ja työmaasähköasioissa jo rakennusprojektin alkuvaiheessa. Saat meiltä myös lisätietoa sinulle sopivimmista sähkötuotteista ja sähkön käyttömahdollisuuksista.

1. Kartoita ensin sähkön tarve

Arvioi kulutustottumuksiasi ja kiinteistösi sähkötehon tarve, jotta löydät sopivimman liittymäkoon ja sähkönsiirtotuotteen. Mieti myös, milloin sähköntoimituksen tulisi alkaa. Jos tarvitset apua, asiakaspalvelumme neuvoo sinua mielellään.

2. Valitse sähkösuunnittelija ja sähköurakoitsija

Kun olet miettinyt, millaisia sähkölaitteita tarvitset kodissasi, ota yhteyttä ammattimaiseen sähkösuunnittelijaan. Hän tarvitsee sinulta myös asemapiirroksen ja rakennuksen pohjapiirustukset.

Suunnittelijan lisäksi tarvitset Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) hyväksymän sähköurakoitsijan. Urakoitsija varmistaa, että kiinteistösi sähköistetään turvallisesti ja oikein. Sähköurakoitsijan löydät kätevästi esimerkiksi Virtane.fi-palvelusta, josta löydät luotettavat vaihtoehdot läheltäsi.

Sinun kannattaa aina tehdä urakkasopimus kirjallisena. Laadi myös alustava aikataulu sähkö- ja rakennustöiden yhteensovittamiseksi.

Jos tontillasi on sähköjohtoja tai -kaapeleita, jotka haluaisit siirrettävän, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

3. Tee liittymissopimus hyvissä ajoin

Jotta kiinteistösi voidaan liittää sähköverkkoon, tarvitset kirjallisen liittymissopimuksen. Sen saat helpoiten täyttämällä tilauslomakkeen. Sähköliittymän valmistuminen saattaa kestää jopa kolme kuukautta ja enemmänkin, jos lähellä ei ole valmista sähköverkkoa.

 • Liitä mukaan asemapiirros tai karttakuva, josta näkyvät tonttisi rajat ja yli 3x63 ampeerin liittymillä sähkökeskuksen tuleva sijainti.
 • Kun olemme saaneet tilauksesi, lähetämme sinulle liittymissopimuksen ehtoineen. Liittymissopimus tulee voimaan, kun sinä ja me olemme allekirjoittaneet sen.
 • Voit allekirjoittaa sopimuksen käsin tai sähköisesti. Jos allekirjoitat sopimuksen sähköisesti, saat liittymissopimuksen ehtoineen sähköpostiisi.
 • Vahvista sopimus pankkitunnuksillasi.
 • Hanki tontillesi sähkökaappi, josta saat sähköt rakennukseesi. Lisätietoa sähkökaapin hankkimisesta saat omalta sähköurakoitsijaltasi.

4. Tee sähkönmyyntisopimus

Liittymissopimuksen lisäksi tarvitset sähköverkkosopimuksen ja sähkösopimuksen. Voit hoitaa molemmat sähkön myyjän kautta. Kun olet tehnyt sähkösopimuksen, sähkön myyjä välittää siitä tiedon meille, ja toimitamme sinulle sähköverkkosopimuksen.

Sähkönmyyjiä voit vertailla esimerkiksi Energiaviraston palvelussa sahkonhinta.fi.

Pyydä sähköurakoitsijaasi tutustumaan huolellisesti urakoitsijaohjeisiimme. Niistä löytyy tietoa muun muassa asennustarkastuksista, sähkön toimittamisesta sekä energiamittauksesta.

Urakoitsijasi on tilattava sähköverkkoon kytkeminen hyvissä ajoin, vähintään kaksi viikkoa ennen toivottua kytkemisajankohtaa. Tilaus tehdään yleistietolomakkeella.

Jos liittymispisteesi on Carunan toimittama yhdistelmäkaappi, mittarointipyyntölomaketta ei tarvitse lähettää Carunalle.

Urakoitsijasi huolehtii myös näistä:

 • Liittymiskaapelille tarvittavan kaapeliojan kaivaminen, liittymiskaapelin asennus sekä kaapeliojan peittäminen.
 • Yhteydenotto verkkoalueesta riippuen joko kaivulupa.fi:hin, Espoon kaupunkimittausyksikköön tai Joensuun alueen kaapelinäyttöhin, jos urakoitsija haluaa varmistaa ettei tontilla ole Carunan maakaapelia.
 • Tarvittaessa mittauskeskuksen hankkiminen.
 • Sähköturvallisuuslain edellyttämä maadoittaminen.
 • Tarvittavien sähköasennustöiden tekeminen ja niiden turvallisuusmääräyksistä huolehtiminen.
 • Sähköturvallisuusmääräysten mukainen käyttöönottotarkistus.
 • Tarvittaessa tilaus sähköverkkoon liittymisestä ja rakennuksen liittäminen sähköverkkoon, kun lakisääteinen käyttöönottotarkistus on tehty.

Aloitamme sähköliittymäsi suunnittelu- ja rakennustyöt, kun olemme saaneet allekirjoittamasi liittymissopimuksen.

Jos kiinteistössäsi on urakoitsijan asentama mittauskeskus, urakoitsija tekee lakisääteisen käyttöönottotarkistuksen ja toimittaa kytkentäpyynnön yleistietolomakkeen meille. Sitten asennamme kohteeseen sähkömittarin ja kytkemme lopuksi liittymiskaapeliin jännitteen.

Sähköverkkoon kytkentä kestää yleensä kaksi viikkoa siitä, kun olemme saaneet pyynnön urakoitsijaltasi.

Jos liittymispisteesi on toimittamamme yhdistelmäkaappi, mittari on valmiiksi asennettu siihen. Tällöin sähköurakoitsijasi ei tarvitse lähettää meille yleistietolomaketta.

Vastaamme mielellämme kaikkiin sähköliittymää koskeviin kysymyksiisi.

Sähköliittymät hinnoitellaan vyöhykkeen mukaisesti. Sähköliittymien hinnat löydät liittymismaksuhinnastosta.