Sähköliittymän irtisanominen tai väliaikainen sulkeminen

Suljenko liittymän väliaikaisesti vai irtisanonko sähköliittymän? Näitä kysymyksiä saatat pohtia, kun et tarvitse kiinteistössä enää sähköä. Lue vinkkimme tältä sivulta!

Rakennuksen purkaminen ja sähköliittymä - muista nämä asiat

Rakennuksen purkamista ei saa aloittaa ennen kuin rakennuksen sähköliittymä on otettu jännitteettömäksi verkkoyhtiön ammattilaisen toimesta!

Tilaa sähköliittymän laitto jännitteettömäksi meiltä hyvissä ajoin. Tilauksen käsittely ja työn suoritus urakoitsijamme toimesta kestää noin kaksi viikkoa. 
 
Rakennuksen purkaminen jännitteisenä on hengenvaarallista ja saattaa aiheuttaa verkon vikatilanteen.

Muistilista rakennuksen purkuun

 • Jos tarvitset kohteessa sähköliittymää, sopivin vaihtoehto sinulle on sulkea liittymä väliaikaisesti. Jos et tarvitse sähköliittymää ollenkaan, valitse silloin sähköliittymän irtisanominen. 
 • Lähetämme sähköliittymän irtisanomisesta sopimuksen allekirjoitettavaksesi. Palauta sopimus mahdollisimman pian, sillä tilaamme irtikytkennän vasta sopimuksen allekirjoituksen jälkeen. Väliaikaisesta sulkemisesta ei tarvitse allekirjoittaa sopimusta.
 • Tilaamme liittymän irtikytkennän ja mittarin poiston urakoitsijaltamme, kun olemme käsitelleet tilauksesi ja varmistaneet sopimusasiat. Liittymä irrotetaan sähköverkosta noin viiden päivän kuluessa tilauksesta. Urakoitsijamme varmistaa ajan vielä kanssasi.

Ethän pura rakennusta ennen liittymän irtikytkentää!

Jos purkutyöllä on kiire, varmista asiakaspalvelustamme mahdollisuus työn pikatoimitukseen (1–3 päivää). Veloitamme pikatoimituksesta palveluhinnastomme mukaisen maksun.

Kannattaako sähköliittymä purkaa vai sulkea väliaikaisesti?

Sähköliittymä kannattaa purkaa, kun et tarvitse sähköä enää ollenkaan eli yhdelläkään sähköliittymän rakennuksella ei ole tarvetta sähkölle. Varmista, että tontille ei rakenneta esimerkiksi myynnin yhteydessä uuden omistajan toimesta uudiskohdetta, johon sähköt tarvitaan.

Sähköliittymä suljetaan väliaikaisesti, eli laitetaan ylläpitoon, kun et tarvitse sähköä nyt, mutta voit tarvita sitä vielä tulevaisuudessa. Ylläpidossa olevalla liittymällä säilyy valmius käyttää sähköä, ja liittymissopimus on edelleen voimassa. Yleensä ylläpitoon laitetaan sähköliittymiä, joissa ei kuluteta sähköä vuosiin, esimerkiksi vanhoja taloja, joiden tulevaisuuden käyttötarkoitus on avoinna.

Jos suunnitelmissasi on purkaa kiinteistöllä oleva rakennus, sähköturvallisuuden vuoksi purkutöitä ei saa aloittaa ennen kuin urakoitsijamme on katkaissut liittymältä sähköt eli erottanut liittymän sähkönjakeluverkosta.

Kuka voi tilata liittymään muutoksia

Vot tilata liittymän ylläpitoon siirtämisen tai sen purkamisen, jos omistat sähköliittymän, tai sinulla on valtakirja liittymän omistajalta. Jos liittymällä on useampi omistaja, tarvitsemme kirjallisen valtuutuksen kaikilta liittymän omistajilta. Tarvittaessa pyydämme sinua lähettämään meille valtakirjan, ennen kuin liittymä voidaan siirtää ylläpitoon.

Sähköliittymää ei voi laittaa ylläpitoon tai purkaa, jos jollakin liittymän alla olevista käyttöpaikoista, esimerkiksi vuokralaisella, on voimassa oleva sähkösopimus.

Sähköliittymän purkaminen

Jos et tarvitse sähköä enää ollenkaan, sähköliittymä kannattaa purkaa.

 • Tilaa purku täältä. Tarvitset liittymätunnuksen ja liittymän koon. Nämä tiedot saat asiakaspalvelustamme.
 • Kun olemme saaneet tilauksen, lähetämme sinulle irtisanomissopimukset allekirjoitettavaksi.
 • Kun olemme vastaanottaneet allekirjoitetun sopimuksen, tilaamme liittymän purun yhteistyöurakoitsijaltamme. 
 • Lähetämme sinulle tekstiviestin, kun olemme tehneet purkutyön.
 • Yhteistyöurakoitsijamme käy poistamassa sähkömittarin ja katkaisee liittymäsi sähköt noin viikon kuluessa sopimuksen palautumisesta. Urakoitsija varmistaa purun ajankohdan kanssasi. Tarvittaessa urakoitsijamme purkaa myös sähköverkkoa.
 • Päätämme voimassaolevan sähköverkkosopimuksesi ja liittymissopimuksesi.

Palautamme mahdollisen palautuskelpoisen liittymismaksun osan, josta on vähennetty liittymän purkukulut. Purkukulut ovat enintään 180 euroa tapauksissa, joissa purettava liittymä on enintään 3x63A ja purettava johtopituus on enintään 200 metriä. Muissa tapauksissa purkukulut määritellään tapauskohtaisesti sähköverkon todellisten purkukustannusten perusteella.

Purkukulut vähennetään palautuskelpoisesta liittymismaksusta purkukustannuksina kokonaisuudessaan tai palautettavaan liittymismaksuun saakka. Purkukulua ei peritä, mikäli liittymällä ei ole palautuskelpoisia liittymismaksuja.

Perusmaksu ja kulutettu energia veloitetaan normaalisti mittarin poistoon saakka. Liittymän irtisanomisaika on yksi kuukausi. Jos haluat ottaa liittymän uudelleen käyttöösi, tulee sinun tehdä uusi liittymissopimus kanssamme.

Liittymän väliaikainen sulkeminen

Jos et tarvitse enää sähköä, mutta et halua kuitenkaan purkaa sähköliittymää kokonaan, voit sulkea liittymän väliaikaisesti tilaamalla meiltä liittymän ylläpidon.

 • Tee tilaus liittymän ylläpitoon siirtämisestä tilauslomakkeella.
 • Liittymän laitto ylläpitoon on maksuton. Mikäli liittymä otetaan takaisin käyttöön alle vuoden kuluttua irtikytkennästä, veloitamme hinnaston mukaisen palvelumaksun. Ylläpidosta muodostuvan kuukausimaksun laskutamme neljä kertaa vuodessa.
 • Käsittelemme tilauksesi ja tilaamme yhteistyöurakoitsijaltamme sähkömittarin poiston ja sähköjen katkaisun. Lähetämme sinulle tekstiviestivahvistuksen tilauksesta.
 • Yhteistyöurakoitsijamme käy poistamassa mittarin ja katkaisee liittymäsi sähköt noin viikon kuluessa tilauksen käsittelystä. Urakoitsija varmistaa päivämäärän kanssasi.
 • Ylläpitosopimus astuu voimaan mittarin poistoa seuraavana päivänä.
 • Teemme kanssasi sähköliittymän ylläpitosopimuksen ja lähetämme sinulle sopimusvahvistuksen.

Myös Caruna voi siirtää sähköliittymän ylläpitoon, jos liittymää ei ole kytketty sähköverkkoon kuuden (6) kuukauden kuluessa siitä, kun kytkennän on voinut tehdä.

Ota sähköliittymä uudelleen käyttöön

Saat väliaikaisesti suljetun sähköliittymän takaisin käyttöön tarvitessasi. Huomioi nämä seikat, ennen kuin otat liittymän uudelleen käyttöön:

 • Jos sähköliittymäsi on ollut ylläpidossa alle vuoden eikä kiinteistön sähköjärjestelmään ole tehty muutoksia, tee uusi sähkösopimus ja tilaa kytkentä sekä mittarin asennus soittamalla asiakaspalvelunumeroomme.
 • Jos liittymä on ollut ylläpidossa yli vuoden, ota yhteyttä omaan sähköurakoitsijaasi. Urakoitsija tekee liittymän käyttöönottotarkastuksen ja huolehtii, että liittymä on turvallisesti kytkettävissä verkkoon. Urakoitsijasi tilaa meiltä kytkennän ja mittaroinnin yleistietolomakkeella,
 • Jos olet tehnyt muutoksia liittymän sähköjärjestelmään ylläpidon aikana, pyydä sähköurakoitsijaasi lähettämään meille yleistietolomakkeella tiedot kytkennästä ja mittaroinnista. Nämä tiedot saatuamme voimme kytkeä liittymän takaisin sähköverkkoon.
 • Yleistietolomake tulisi lähettää meille hyvissä ajoin, viimeistään kaksi viikkoa ennen toivottua kytkentäpäivää.