Sähköliittymä ja muutto

Sähköliittymä ja muutto

Sähkösopimus uuteen kotiin

Tee sähkösopimus uuteen kotiisi hyvissä ajoin ennen muuttopäivää valitsemasi sähkönmyyjän kanssa.

Kun olet tehnyt sähkösopimuksen, saamme sähkönmyyjältä tarvittavat tiedot sähkön verkkopalvelusopimuksen tekemiseksi. Sinun ei tarvitse ilmoittaa muutosta erikseen Carunalle. Kun sähkön verkkopalvelusopimus on valmis, lähetämme sinulle vahvistuksen.

Saat sähköstä kaksi erillistä laskua. Sähkönmyyjäsi lähettää sinulle laskun sähkönmyynnistä, ja me veloitamme sinulta sähkönjakelusta. Joiltakin sähkönmyyjiltä on mahdollista saada yhdistetty lasku sekä sähköenergiasta että sähkönjakelusta. Lisätietoa tästä saat sähkönmyyjältäsi.

Vanha sähkösopimus on hyvä päättää samaan aikaan, kun muutat uuteen paikkaan. Ilmoitathan muutosta sähkönmyyjällesi.

Tutustu Carunan sähkönjakeluhintoihin.

Sähköliittymä uuteen kiinteistöön

Tilaa uusi sähköliittymä

Jotta voit liittyä sähköverkkoon ja saada sähköt tonttisi rajalle, tarvitset sähköliittymän. Sen jälkeen voit tehdä sähkösopimuksen. Lisäksi tarvitset mittauskeskuksen ja liittymiskaapelin, jotka tilaat valitsemaltasi sähköurakoitsijalta.

Jos rakennat uutta kiinteistöä, selvitä kiinteistön sähkötehon tarve ja arvioi tulevia kulutustottumuksiasi, jotta löydät sinulle sopivimman liittymäkoon ja siirtotuotteen. Tilaa uusi sähköliittymä heti rakentamisen alkuvaiheessa. Sähköverkon rakentaminen kestää keskimäärin yhdestä kolmeen kuukautta.

Huom. Alle 3x80A sähköliittymille, joille tulee yksi sähkönkäyttöpaikka ja joihin Caruna rakentaa sähköverkkoa, ei tarvitse tilata mittauskeskusta. Toimitamme tontille yhdistelmäkaapin, jota voit käyttää talonrakennuksen aikana sekä rakentamisen jälkeen mittauskeskuksena. Yhdistelmäkaapista on mainittu sähkön liittymissopimuksessa. Mikäli tontillesi tulee yhdistelmäkaappi, sähköurakoitsijan on hyvä tietää, ettemme tarvitse häneltä yleistietolomaketta.

Sähkön liittymissopimuksen lisäksi tarvitset sopimuksen sähköenergiasta. Muistathan siis tehdä sähkönmyyntisopimuksen valitsemasi sähkönmyyjän kanssa.

Näin tilaat sähköliittymän

 • Voit pyytää tarjouksen sähköliittymästä tai tilata sähköliittymän tontillesi verkkolomakkeella. Useimmissa tapauksissa voimme antaa liittymätarjouksen jo ensimmäisen yhteydenoton aikana. Suurjänniteliittymille tai laajaa sähköistettävää verkostoa vaativissa hinnoittelutapauksissa annamme tarjouksen maksimissaan yhden (1) kuukauden toimitusajan puitteissa.
 • Liitä mukaan asemapiirros tai muu karttakuva, josta näkyy tonttisi rajat ja yli 3x63 A liittymillä sähkökeskuksen tuleva sijainti.
 • Kun olemme vastaanottaneet lomakkeen, lähetämme sinulle liittymissopimuksen ja -ehdot. Liittymissopimus tulee voimaan, kun se on allekirjoitettu sekä liittyjän että verkonhaltijan puolesta.
 • Voit allekirjoittaa sopimuksen käsin tai sähköisesti. Jos valitset sähköisen allekirjoituksen, kirjoita lisätietoihin sähköpostiosoitteesi, ja saat meiltä linkin sopimukseesi. Vahvista sopimus henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi. Mikäli allekirjoitat sopimuksen sähköisesti, saat liittymissopimuksen ja ehdot sähköpostiisi.
 • Jos liittymissopimuksessa määritelty liittymispisteesi on Carunan toimittama yhdistelmäkaappi, sinun ei tarvitse tilata mittauskeskusta sähköurakoitsijaltasi. Yhdistelmäkaappi toimii jatkossa myös mittauskeskuksena. Muistathan tehdä sähkönmyyntisopimuksen valitsemasi sähkönmyyjän kanssa.

Sähköliittymien vyöhykehinnat

Sähköliittymät hinnoitellaan vyöhykkeiden mukaisesti. Caruna Oy:n ja Caruna Espoo Oy:n sähköverkon rakenteet poikkeavat toisistaan ja sen vuoksi vyöhykejaottelut ovat erilaiset. Sähköliittymien hinnat löydät verkkosivumme liittymismaksuhinnastosta.

Katso alta sähköliittymien vyöhykkeet Caruna Oy:n ja Caruna Espoo Oy:n sähkönjakelualueilla:

Caruna Espoo Oy:n vyöhykkeet

Caruna Oy:n vyöhykkeet

Ohjeita rakentajalle

Rakentajan vastuut

Mieti etukäteen kohteen sähköntarpeet

 • Selvitä kiinteistön sähkötehon tarve ja arvioi tulevia kulutustottumuksiasi, jotta löydät sinulle sopivimman liittymäkoon ja sähkönjakelutuotteen. Mieti myös, milloin sähköntoimituksen tulisi alkaa. Jos tarvitset apua liittymän sulakekoon tai tuotteen valinnassa, asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään.  

Valitse sähkösuunnittelija ja sähköurakoitsija

 • Käytä ammattitaitoista sähkösuunnittelijaa. Sähkösuunnittelijaa varten tarvitset asemapiirroksen ja rakennuksen pohjapiirustukset. Mieti etukäteen, millaisia sähkölaitteita tarvitset kodissasi. 
 •  Suunnittelijan lisäksi tarvitset Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) hyväksymän sähköurakoitsijan. Urakoitsija varmistaa, että sähköistys toteutetaan turvallisesti ja vaadittavien standardien sekä verkkoyhtiön suositusten mukaisesti. Sähkömiestä etsiessäsi voit hyödyntää loydasahkomies.fi-sivustoa, jonne on listattu Tukes:n hyväksymät sähkömiehet eri puolilta Suomea.
 • Tee urakkasopimus aina kirjallisena ja laadi jo tässä vaiheessa alustava aikataulu sähkö- ja rakennustöiden yhteensovittamiseksi.
 • Jos tontillasi on sähköjohtoja tai -kaapeleita, jotka haluaisit siirrettävän, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Tee liittymissopimus ja sähkönmyyntisopimus

 • Kiinteistön liittäminen sähköverkkoon edellyttää kirjallista liittymissopimusta rakentajan ja sähkönjakeluyhtiön välillä. Voit tehdä liittymissopimuksen täyttämällä tilauslomakkeen.
 • Kun olemme käsitelleet tilauksesi, lähetämme sinulle liittymissopimuksen ja ehdot. Liittymissopimus tulee voimaan, kun se on allekirjoitettu sekä liittyjän että verkonhaltijan puolesta. Tämän jälkeen aloitamme sähköverkoston suunnittelun ja rakennustyöt.
 • Liittymissopimuksen lisäksi tarvitset sopimukset sähkön jakelusta (sähköverkkosopimus) ja sähkön myynnistä. Sähköverkkosopimus tehdään aina paikallisen sähkönjakeluyhtiön kanssa, sähkön myyjän voit valita itse.
 • Voit hoitaa molemmat sopimukset sähkön myyjän kautta: kun olet tehnyt sähkön myyntisopimuksen, sähkön myyjä välittää siitä tiedon paikalliseen sähkönsiirtoyhtiöön, joka toimittaa sinulle sähköverkkosopimuksen.

Lisätietoja

Urakoitsijan tehtävät

Pyydä valitsemaasi sähköurakoitsijaa tutustumaan huolellisesti urakoitsijaohjeisiimme. Niistä löytyy tietoa muun muassa asennustarkastuksista, sähkön toimittamisesta sekä energiamittauksesta.

Urakoitsijasi huolehtii seuraavista asioista:

 • Liittymiskaapelille tarvittavan kaapeliojan kaivaminen, liittymiskaapelin asennus sekä kaapeliojan peittäminen.
 • Yhteydenotto verkkoalueesta riippuen joko kaivulupa.fi:hin, Espoon kaupunkimittausyksikköön tai Joensuun alueen kaapelinäyttöhin, jos urakoitsija haluaa varmistaa ettei tontilla ole Carunan maakaapelia.
 • Tarvittaessa mittauskeskuksen hankkiminen.
 • Sähköturvallisuuslain edellyttämä maadoittaminen.
 • Tarvittavien sähköasennustöiden tekeminen ja niiden turvallisuusmääräyksistä huolehtiminen.
 • Sähköturvallisuusmääräysten mukainen käyttöönottotarkistus.
 • Tarvittaessa tilaus sähköverkkoon liittymisestä ja rakennuksen liittäminen sähköverkkoon, kun lakisääteinen käyttöönottotarkistus on tehty.

Urakoitsijasi on tilattava sähköverkkoon kytkeminen hyvissä ajoin, vähintään kaksi viikkoa ennen toivottua kytkemisajankohtaa. Tilaus tehdään mittarointipyyntölomakkeella (yleistietolomake), joka löytyy  urakoitsijasivultamme.

Huom. Jos kohteen liittymissopimuksessa määritelty liittymispiste on Carunan toimittama yhdistelmäkaappi, mittarointipyyntölomaketta ei tarvitse lähettää Carunalle.

Caruna kytkee sähköverkkoon

Asiakaspalvelumme neuvoo sinua mielellään jo rakennusprojektin alkuvaiheessa sähköliittymä- ja työmaasähköasioissa. Saat lisätietoa sinulle parhaiten soveltuvista sähkötuotteista ja esimerkiksi sähkölämmityksestä tai yösähkön erilaisista käyttömahdollisuuksista.

Aloitamme verkoston suunnittelun ja tarvittavat rakennustyöt tonttisi rajalle sen jälkeen, kun olemme vastaanottaneet allekirjoittamasi liittymissopimuksen.

Mikäli kohteessa on urakoitsijasi asentama mittauskeskus, urakoitsijan suorittaman lakisääteisen käyttöönottotarkistuksen ja mittarointipyyntölomakkeen (yleistietolomake) toimittamisen jälkeen asennamme kohteeseen sähkömittarin ja kytkemme lopuksi liittymiskaapeliin jännitteen. Sähköverkkoon kytkennän toimitusaika on keskimäärin kaksi viikkoa siitä, kun olemme vastaanottaneet urakoitsijaltasi mittarointipyynnön. 

Jos liittymissopimuksesi liittymispisteenä on Carunan toimittama yhdistelmäkaappi, mittari sijaitsee valmiiksi asennettuna yhdistelmäkaapin mittausosiossa. Sähköurakoitsijasi ei tarvitse lähettää Carunalle mittarointipyyntölomaketta. Muistathan kuitenkin tehdä sähkönmyyntisopimuksen valitsemasi sähkönmyyjän kanssa. Sähkönmyyjiä voi vertailla esimerkiksi Energiaviraston palvelussa sahkonhinta.fi.

Lisätietoja:

Kirjaudu lomakkeelle

Liittymän omistaja vaihtuu

Mikäli omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon omistaja vaihtuu, yleensä myös sähköliittymä vaihtaa omistajaa. Sähköliittymä on irtainta omaisuutta, joka ei siirry kiinteistön uudelle omistajalle automaattisesti.

Helpoin tapa huolehtia omistajan muutoksesta on mainita siitä kiinteistön luovutuskirjassa tai erillisessä luovutuskirjassa. Voit allekirjoittaa kiinteistön luovutuskirjan myös sähköisesti Maanmittauslaitoksen tarjoamassa Kiinteistökaupan verkkopalvelussa. Ilmoita meille erikseen liittymän siirrosta mahdollisimman pian kiinteistökaupan tapahduttua, koska tieto kauppakirjasta ei tule meille automaattisesti. Voit tehdä ilmoituksen sivun oikeassa reunassa olevasta "Kirjaudu lomakkeelle" -painikkeesta.

Kun liittymä siirtyy omistukseesi, sinun on pyydettäessä pystyttävä esittämään meille liittymän siirtoa koskeva sopimus, kuten kopio kauppakirjasta tai muusta luovutuskirjasta, jossa on maininta liittymän siirtymisestä.

Jos liittymän siirtymisestä omistukseesi ei ole pätevää kirjallista selvitystä, voimme purkaa liittymissopimuksen. Tällöin sinun on tehtävä uusi liittymissopimus ja maksettava hinnaston mukainen liittymismaksu.

Muista myös sähkönmyyntisopimus

Kun olet siirtänyt liittymissopimuksen, muista varmistaa sähkön saanti uuteen kiinteistöön tekemällä sähkönmyyntisopimus valitsemasi sähkönmyyjän kanssa. Jos kiinteistössäsi ei ole juuri nyt tarvetta sähkölle, mutta haluat säilyttää valmiudet myöhempää käyttöä varten, kannattaa liittymä sulkea väliaikaisesti.

Siirry tilauslomakkeelle

Liittymän suurentaminen

Liittymisoikeudella tarkoitetaan sähköliittymän suurimpien sallittujen pääsulakkeiden kokoa, joka ilmoitetaan ampeereina. Jos sähkön käyttötarpeesi kasvaa esimerkiksi lämmitysmuodon vaihdon myötä, voit korottaa nykyistä liittymisoikeuttasi maksamalla lisäliittymismaksun. Liittymisoikeutta ei voi pienentää.

Miten voin muuttaa liittymisoikeuttani?

Kun mietit, minkä kokoisen liittymisoikeuden tarvitset, ota yhteyttä omaan sähköurakoitsijaasi tai sähkösuunnittelijaasi. Hänen kanssaan voit varmistaa, että nykyinen liittymisjohto on riittävä ja sähkölaitteistosi soveltuu haluamallesi muutokselle.

Voit tilata muutoksen liittymisoikeuteesi lomakkeella. Tilauksen käsittelyssä kestää noin kolme viikkoa, jonka jälkeen saat liittymissopimuksen allekirjoitettavaksi. Liittymissopimuksessa mainittu toimitusaika tarkoittaa aikaa, jonka jälkeen suurempi liittymä on otettavissa käyttöön.

Liittymän suurentaminen voi vaatia myös verkon vahvistamista. Tällöin teemme sähköverkkoon töitä, jotka voivat viedä odotettua enemmän aikaan. Ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme saat selville, tarvitseeko liittymän koon muutoksen yhteydessä vahvistaa sähköverkkoa.

Mitä liittymisoikeuden muutos maksaa?

Sähköverkkoon liittymisestä laskutamme liittymähinnaston mukaisen liittymismaksun, jolla katamme verkon rakentamisen kustannuksia. Liittymisoikeuden muuttuessa hyvitämme vanhan liittymisoikeuden hinnan verran suuremmasta liittymismaksusta. Lisäksi veloitamme tarvittavat kytkentä- ja mittarointityöt erillisen verkkopalveluhinnaston mukaisesti.

Liittymisoikeuden muutoksen yhteydessä liittymiskaapelin omistus ja kunnossapitovastuu siirtyvät liittyjälle. Sähkömarkkinalain perusteella asiakkaan rakennuttamien liittymiskaapeleiden ylläpito ei kuulu verkonhaltijan lakisääteisiin tehtäviin, eikä siitä aiheutuvia kuluja saa rahoittaa asiakkailta perittävillä verkkopalvelumaksuilla.

Liittymän suurentaminen vaihe vaiheelta

Keskustele sähköurakoitsijan kanssa liittymän suurentamisesta. Ammattilainen osaa parhaiten määritellä suurennustarpeen. Varmista, onko nykyinen liittymisjohto riittävä ja tarvitseeko sähkölaitteistoosi tehdä muutoksia.

 • Tilaa sähköliittymän muutos tämän sivun "Siirry tilauslomakkeelle" -painikkeen kautta.
 • Tilauksesi perusteella lähetämme sinulle uuden liittymissopimuksen, josta näet toimitusajan. Palauta sopimus meille allekirjoitettuna. Jos sopimuksessa on korjattavaa, otathan yhteyttä asiakaspalveluumme
 • Jos sähköverkkoa pitää vahvistaa, aloitamme työn sen jälkeen, kun olemme saaneet allekirjoitetun liittymissopimuksen. 
 • Kytkentä- ja mittarointitilauksesta huolehtii sähköurakoitsijasi. 
 • Sähköurakoitsijasi huolehtii myös maadoituksesta ja ylijännnitesuojauksesta, ja tekee tarvittavat tarkastukset ennen kytkentää sähköverkkoon. Tämän jälkeen urakoitsijasi tilaa meiltä sähköjen kytkennän, jonka teemme kahden viikon kuluessa tilauksesta.
 • Sähköurakoitsijasi tekee sähkölaitteistoosi mahdolliset muutokset.
 • Lähetämme sähköurakoitsijallesi sähköpostitse kopion lähettämästään yleistietolomakkeesta. Sähköurakoitsijasi saa meiltä myös tekstiviestin, kun olemme tilanneet työn yhteistyöurakoitsijaltamme.
Siirry tilauslomakkeelle

Määräaikainen sähköntarve

Määräaikainen sähköliittymä soveltuu märäaikaiseen sähkönkäyttöön kuten työmaan sähköistämiseen tai rakentamisen ajaksi.

Saatat tarvita määräaikaista sähköliittymää esimerkiksi silloin, kun pysyvän sähköverkon rakentaminen on vielä kesken, tai jos tarvitset esimerkiksi rakennusvaiheessa enemmän sähköä kuin lopullisessa sähköliittymässäsi. Sähköurakoitsijasi rakentaa määräaikaisen sähköverkon, asentaa sähkökeskuksen ja tilaa kytkennän yleistietolomakkeella.

Näin saat määräaikaisen sähköliittymän käyttöösi

 • Täytä tilauslomake tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Voit myös sopia oman urakoitsijasi kanssa, että hän tekee tilauksen puolestasi.
 • Kun olet todennut yhdessä asiakaspalvelumme kanssa määräaikaisen sähköliittymän tarpeen, selvitämme kanssasi sähköistettävän kohteen sijainnin ja sähköliittymäkoon, tarkastamme verkon arvot sekä määritämme liittymispisteen.
 • Mikäli toivomaasi liittymäkokoa ei ole mahdollista liittää verkkoon, selvitämme muut vaihtoehdot. Vaihtoehtoja ovat pienempi liittymä, aggregaatti tai pysyvä sähköliittymä. 
 • Jos toivomasi liittymä on liitettävissä verkkoon, urakoitsijasi hoitaa seuraavat työvaiheet. Urakoitsijasi rakentaa väliaikaisen verkon, asentaa keskuksen sekä tilaa meiltä verkkoonkytkennän ja mittaroinnin.
 • Määräaikaisen liittymän toimitusaika on kaksi viikkoa siitä, kun olemme vastaanottaneet urakoitsijasi lähettämän kytkentätilauksen. Muistathan tehdä sähkön myyntisopimuksen haluamasi sähkönmyyjän kanssa, jotta voimme kytkeä liittymän sähköverkkoon.

Määräaikaisen sähköliittymän hinta

Laskutamme määräaikaisesta sähköliittymästä hinnastomme mukaisen maksun työmaa-/tilapäiskeskuksen mittaroinnista, kytkennästä ja irrotuksesta (yksi kaapeli). Käyttäessäsi määräaikaista sähköliittymää on siirtotuotteena Yleissiirto, ja siirron perusmaksun veloitamme kaksinkertaisena.

Määräaikainen liittymä on aina määräaikainen eikä sitä varten allekirjoiteta erillistä liittymissopimusta. Sopimus voidaan tehdä korkeintaan kahdeksi vuodeksi.

Siirry tilauslomakkeelle

Suuri sähköntarve

Jos sähkönkäyttösi on suurta, sopii keskijänniteliittymä tarpeeseesi hyvin. Sinun vastuullasi on huolehtia muuntamosta ja oman sähköverkkosi rakennuttamisesta liittymissopimuksessa sovittuun liittämiskohtaan saakka. 

Kun tiedät tarvitsevasi suuren sähköliittymän, ota hyvissä ajoin yhteyttä asiakaspalveluumme. Nimeämme yhteyshenkilön, joka hoitaa liittymän rakentamisen kanssasi alusta loppuun.

Keskijänniteliittymän tilaaminen vaihe vaiheelta

 • Keskijänniteliittymän tilausta varten tarvitset sähkösuunnitelman. Sen laatiminen ja toimittaminen meille on valitsemasi sähköurakoitsijan vastuulla. Urakoitsijan tehtäviin kuuluu myös tarvittavan muuntamon rakentaminen kiinteistön alueelle ja sen turvallisuusmääräyksistä sekä käyttöönottotarkistuksesta huolehtiminen. Urakoitsijan on toimitettava tarkastuspöytäkirja meille viimeistään siinä vaiheessa, kun kohdetta ollaan liittämässä sähköverkkoon.
 • Kun olemme tarkistaneet ja hyväksyneet urakoitsijasi laatiman sähkösuunnitelman ja siihen liittyvät dokumentit, on aika tehdä liittymissopimus.
 • Kun olemme käsitelleet tilauksesi, lähetämme sinulle liittymissopimuksen. Sopimus tulee voimaan, kun olemme vastaanottaneet allekirjoittamasi sopimuskappaleen.
 • Lisäksi tarvitset sopimukset sähkön siirrosta (sähköverkkosopimus) ja sähkön myynnistä. Sähköverkkosopimus tehdään aina paikallisen siirtoyhtiön kanssa, sähkön myyjän voit valita itse. Sähkönmyyjiä voit vertailla esimerkiksi sahkonhinta.fi-palvelussa.
 • Aloitamme sähköverkon rakentamisen liittymissopimuksissa määriteltyyn liittämiskohtaan sen jälkeen, kun olemme vastaanottaneet allekirjoittamasi liittymissopimuksen.
 • Lopuksi urakoitsijasi huolehtii kohteen kytkemisestä sähköverkkoon. Kytkentätilaus tehdään yleistietolomakkeella. Tilaus on jätettävä meille hyvissä ajoin - vähintään kaksi viikkoa ennen toivottua kytkemisajankohtaa.