Sähköliittymä ja muutto

Sähkösopimus uuteen kotiin

Jotta voit käyttää sähköä, tarvitset kaksi sopimusta: yhden sähkön siirrosta ja toisen sähkön myynnistä. 

Tee sähkösopimus uuteen kotiisi hyvissä ajoin ennen muuttopäivää valitsemasi sähkönmyyjän kanssa. Kun muutat meidän verkkoalueellemme, saamme sähkönmyyjältäsi tarvittavat tiedot siirtosopimuksen tekemiseksi, eikä sinun tarvitse ilmoittaa muutosta erikseen meille. Teemme sähkönsiirtosopimuksen ja lähetämme siitä vahvistuksen sinulle.

Saat sähköstä kaksi erillistä laskua. Sähkönmyyjäsi lähettää sinulle laskun sähkönmyynnistä, ja me veloitamme sinulta sähkönsiirrosta. Joiltakin sähkönmyyjiltä on mahdollista saada yhdistetty lasku sekä sähköenergiasta että sähkönsiirrosta. Lisätietoa tästä saat sähkönmyyjältäsi.

Vanha sähkösopimus on hyvä päättää samaan aikaan, kun muutat uuteen paikkaan. Ilmoita muutosta sähkönmyyjällesi. Sopimuksesi Carunan kanssa päättyy automaattisesti sähkönmyyjän ilmoituksen perusteella.

Carunan verkkoalueiden sähkönsiirtohinnat löydät täältä

Sähkö kannattaa kilpailuttaa: esimerkiksi Energiaviraston sivulla voit tehdä itse vertailuja sähkönmyyjistä.

Tilaa uusi sähköliittymä

Sähköliittymä uuteen kiinteistöön

Jotta voit liittyä sähköverkkoon ja saada sähköt tonttisi rajalle, tarvitset sähköliittymän. Sen jälkeen voit tehdä sähkösopimuksen. Lisäksi tarvitset mittauskeskuksen ja liittymiskaapelin, jotka tilaat valitsemaltasi sähköurakoitsijalta.

Jos rakennat uutta kiinteistöä, selvitä kiinteistön sähkötehon tarve ja arvioi tulevia kulutustottumuksiasi, jotta löydät sinulle sopivimman liittymäkoon ja siirtotuotteen. Tilaa uusi sähköliittymä heti rakentamisen alkuvaiheessa. Sähköverkon rakentaminen kestää keskimäärin yhdestä kolmeen kuukautta.

Täältä löydät sähköliittymien hinnat.

Näin tilaat sähköliittymän

 • Voit pyytää tarjouksen sähköliittymästä tai tilata sähköliittymän tontillesi verkkolomakkeella.
 • Liitä mukaan asemapiirros tai muu karttakuva, josta näkyy tonttisi rajat ja sähkökeskuksen tuleva sijainti. Täytä tiedot huolellisesti ja lähetä lomake meille.
 • Kun olemme vastaanottaneet lomakkeen, lähetämme sinulle liittymissopimuksen ja -ehdot. Liittymissopimus tulee voimaan, kun olet allekirjoittanut ja palauttanut sen meille.
 • Voit allekirjoittaa sopimuksen käsin tai sähköisesti. Jos valitset sähköisen allekirjoituksen, kirjoita lisätietoihin sähköpostiosoitteesi, ja saat meiltä linkin sopimukseesi. Vahvista sopimus henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi. Mikäli allekirjoitat sopimuksen sähköisesti, saat liittymissopimuksen ja ehdot sähköpostiisi.

Ohjeita rakentajalle

Rakentajan vastuut

Mieti etukäteen kohteen sähköntarpeet

 • Selvitä kiinteistön sähkötehon tarve ja arvioi tulevia kulutustottumuksiasi, jotta löydät sinulle sopivimman liittymäkoon ja siirtotuotteen. Mieti myös, milloin sähköntoimituksen tulisi alkaa. Jos tarvitset apua liittymän sulakekoon tai siirtotuotteen valinnassa, asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään.  

Valitse sähkösuunnittelija ja sähköurakoitsija

 • Käytä ammattitaitoista sähkösuunnittelijaa. Sähkösuunnittelijaa varten tarvitset asemapiirroksen ja rakennuksen pohjapiirustukset. Mieti etukäteen, millaisia sähkölaitteita tarvitset kodissasi. 
 •  Suunnittelijan lisäksi tarvitset Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) hyväksymän sähköurakoitsijan. Urakoitsija varmistaa, että sähköistys toteutetaan turvallisesti ja vaadittavien standardien sekä verkkoyhtiön suositusten mukaisesti.
 • Tee urakkasopimus aina kirjallisena ja laadi jo tässä vaiheessa alustava aikataulu sähkö- ja rakennustöiden yhteensovittamiseksi.
 • Jos tontillasi on sähköjohtoja, jotka haluaisit siirrettävän, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Tee liittymissopimus ja sähkösopimus

 • Kiinteistön liittäminen sähköverkkoon edellyttää kirjallista liittymissopimusta rakentajan ja sähkönsiirtoyhtiön välillä. Voit tehdä liittymissopimuksen täyttämällä tilauslomakkeen.
 • Kun olemme käsitelleet tilauksesi, lähetämme sinulle liittymissopimuksen ja ehdot. Sopimus tulee voimaan, kun olemme vastaanottaneet sen allekirjoitettuna. Tämän jälkeen aloitamme sähköverkoston suunnittelun ja rakennustyöt.
 • Liittymissopimuksen lisäksi tarvitset sopimukset sähkön siirrosta (sähköverkkosopimus) ja sähkön myynnistä. Sähköverkkosopimus tehdään aina paikallisen sähkönsiirtoyhtiön kanssa, sähkön myyjän voit valita itse.
 • Voit hoitaa molemmat sopimukset sähkön myyjän kautta: kun olet tehnyt sähkön myyntisopimuksen, sähkön myyjä välittää siitä tiedon paikalliseen sähkönsiirtoyhtiöön, joka toimittaa sinulle sähköverkkosopimuksen.

Urakoitsijan tehtävät

Pyydä valitsemaasi sähköurakoitsijaa tutustumaan huolellisesti urakoitsijaohjeisiimme. Niistä löytyy tietoa muun muassa asennustarkastuksista, sähkön toimittamisesta sekä energiamittauksesta.

Urakoitsijasi huolehtii seuraavista asioista:

 • Liittymisjohdolle tarvittavan kaapeliojan kaivaminen, liittymiskaapelin asennus sekä kaapeliojan peittäminen.
 • Yhteydenotto verkkoalueesta riippuen joko kaivulupa.fi:hin, Espoon kaupunkimittausyksikköön tai Joensuun alueen kaapelinäyttöhin, jos urakoitsija haluaa varmistaa ettei tontilla ole Carunan maakaapelia.
 • Mittauskeskuksen hankkiminen.
 • Sähköturvallisuuslain edellyttämä maadoittaminen.
 • Tarvittavien sähköasennustöiden tekeminen ja niiden turvallisuusmääräyksistä huolehtiminen.
 • Sähköturvallisuusmääräysten mukainen käyttöönottotarkistus.
 • Tilaus sähköverkkoon liittymisestä ja rakennuksen liittäminen sähköverkkoon, kun lakisääteinen käyttöönottotarkistus on tehty.

Urakoitsijasi on tilattava sähköverkkoon kytkeminen hyvissä ajoin, vähintään kaksi viikkoa ennen toivottua kytkemisajankohtaa. Tilaus tehdään yleistietolomakkeella, joka löytyy urakoitsijasivultamme.

Caruna kytkee sähköverkkoon

Asiakaspalvelumme neuvoo sinua mielellään jo rakennusprojektin alkuvaiheessa sähköliittymä- ja työmaasähköasioissa. Saat lisätietoa sinulle parhaiten soveltuvista sähkötuotteista ja esimerkiksi sähkölämmityksestä tai yösähkön erilaisista käyttömahdollisuuksista.

Aloitamme verkoston suunnittelun ja tarvittavat rakennustyöt tonttisi rajalle sen jälkeen, kun olemme vastaanottaneet allekirjoittamasi liittymissopimuksen.

Urakoitsijan suorittaman lakisääteisen käyttöönottotarkistuksen ja yleistietolomakkeen toimittamisen jälkeen asennamme kohteeseen sähkömittarin ja kytkemme lopuksi liittymiskaapeliin jännitteen. Sähköverkkoon kytkennän toimitusaika on keskimäärin kaksi viikkoa siitä, kun olemme vastaanottaneet urakoitsijaltasi yleistietolomakkeen.

Kirjaudu lomakkeelle

Liittymän omistaja vaihtuu

Mikäli omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon omistaja vaihtuu, yleensä myös sähköliittymä vaihtaa omistajaa. Sähköliittymä on irtainta omaisuutta, joka ei siirry kiinteistön uudelle omistajalle automaattisesti.

Helpoin tapa huolehtia omistajan muutoksesta on mainita siitä kiinteistön luovutuskirjassa tai erillisessä luovutuskirjassa. Voit allekirjoittaa kiinteistön luovutuskirjan myös sähköisesti Maanmittauslaitoksen tarjoamassa Kiinteistökaupan verkkopalvelussa. Ilmoita meille erikseen liittymän siirrosta mahdollisimman pian kiinteistökaupan tapahduttua, koska tieto kauppakirjasta ei tule meille automaattisesti. Voit tehdä ilmoituksen sivun oikeassa reunassa olevasta "Kirjaudu lomakkeelle" -painikkeesta.

Kun liittymä siirtyy omistukseesi, sinun on pyydettäessä pystyttävä esittämään meille liittymän siirtoa koskeva sopimus, kuten kopio kauppakirjasta tai muusta luovutuskirjasta, jossa on maininta liittymän siirtymisestä.

Jos liittymän siirtymisestä omistukseesi ei ole pätevää kirjallista selvitystä, voimme purkaa liittymissopimuksen. Tällöin sinun on tehtävä uusi liittymissopimus ja maksettava hinnaston mukainen liittymismaksu.

Muista myös sähkönmyyntisopimus

Kun olet siirtänyt liittymissopimuksen, muista varmistaa sähkön saanti uuteen kiinteistöön tekemällä sähkönmyyntisopimus valitsemasi sähkönmyyjän kanssa.

Jos kiinteistössäsi ei ole juuri nyt tarvetta sähkölle, mutta haluat säilyttää valmiudet myöhempää käyttöä varten, kannattaa liittymä sulkea väliaikaisesti.

Siirry tilauslomakkeelle

Liittymän suurentaminen

Liittymisoikeudella tarkoitetaan sähköliittymän suurimpien sallittujen pääsulakkeiden kokoa, joka ilmoitetaan ampeereina. Jos sähkön käyttötarpeesi kasvaa esimerkiksi lämmitysmuodon vaihdon myötä, voit korottaa nykyistä liittymisoikeuttasi maksamalla lisäliittymismaksun. Liittymisoikeutta ei voi pienentää.

Miten voin muuttaa liittymisoikeuttani?

Kun mietit, minkä kokoisen liittymisoikeuden tarvitset, ota yhteyttä omaan sähköurakoitsijaasi tai sähkösuunnittelijaasi. Hänen kanssaan voit varmistaa, että nykyinen liittymisjohto on riittävä ja sähkölaitteistosi soveltuu haluamallesi muutokselle.

Voit tilata muutoksen liittymisoikeuteesi lomakkeella. Tilauksen käsittelyssä kestää noin kolme viikkoa, jonka jälkeen saat liittymissopimuksen allekirjoitettavaksi. Liittymissopimuksessa mainittu toimitusaika tarkoittaa aikaa, jonka jälkeen suurempi liittymä on otettavissa käyttöön.

Liittymän suurentaminen voi vaatia myös verkon vahvistamista. Tällöin teemme sähköverkkoon töitä, jotka voivat viedä odotettua enemmän aikaan. Soittamalla asiakaspalveluumme saat selville, tarvitseeko liittymän koon muutoksen yhteydessä vahvistaa sähköverkkoa.

Mitä liittymisoikeuden muutos maksaa?

Sähköverkkoon liittymisestä laskutamme liittymähinnaston mukaisen liittymismaksun, jolla katamme verkon rakentamisen kustannuksia. Liittymisoikeuden muuttuessa hyvitämme vanhan liittymisoikeuden hinnan verran suuremmasta liittymismaksusta. Lisäksi veloitamme tarvittavat kytkentä- ja mittarointityöt erillisen verkkopalveluhinnaston mukaisesti.

Kun muutat liittymisoikeuttasi, liittymiskaapelin omistus ja kunnossapitovastuu siirtyvät sinulle. Tämä johtuu siitä, että sähköverkkoliiketoimintaa valvova viranomainen, Energiavirasto, on sähkömarkkinalain perusteella todennut, että asiakkaan rakennuttamien liittymiskaapeleiden ylläpito ei kuulu verkonhaltijan lakisääteisiin tehtäviin eikä siitä aiheutuvia kuluja saa rahoittaa asiakkailta perittävillä verkkopalvelumaksuilla. Energiaviraston tulkinnan johdosta Caruna Oy ja Caruna Espoo Oy eivät ota uuden liittymiskaapelin ylläpitovastuuta ja omistusta itselleen. Kunnossapitovastuu, samoin kuin liittymiskaapelin omistus, jäävät siten uusittavissa liittymissopimuksissa liittyjälle.

Liittymän suurentaminen vaihe vaiheelta

Keskustele sähköurakoitsijan kanssa liittymän suurentamisesta. Ammattilainen osaa parhaiten määritellä suurennustarpeen. Varmista, onko nykyinen liittymisjohto riittävä ja tarvitseeko sähkölaitteistoosi tehdä muutoksia.

 • Tilaa sähköliittymän muutos tämän sivun "Siirry tilauslomakkeelle" -painikkeen kautta.
 • Tilauksesi perusteella lähetämme sinulle uuden liittymissopimuksen, josta näet toimitusajan. Palauta sopimus meille allekirjoitettuna. Jos sopimuksessa on korjattavaa, otathan yhteyttä asiakaspalveluumme
 • Jos sähköverkkoa pitää vahvistaa, aloitamme työn sen jälkeen, kun olemme saaneet allekirjoitetun liittymissopimuksen. 
 • Kytkentä- ja mittarointitilauksesta huolehtii sähköurakoitsijasi. 
 • Sähköurakoitsijasi huolehtii myös maadoituksesta ja ylijännnitesuojauksesta, ja tekee tarvittavat tarkastukset ennen kytkentää sähköverkkoon. Tämän jälkeen urakoitsijasi tilaa meiltä sähköjen kytkennän, jonka teemme kahden viikon kuluessa tilauksesta.
 • Sähköurakoitsijasi tekee sähkölaitteistoosi mahdolliset muutokset.
 • Lähetämme sähköurakoitsijallesi sähköpostitse kopion lähettämästään yleistietolomakkeesta. Sähköurakoitsijasi saa meiltä myös tekstiviestin, kun olemme tilanneet työn yhteistyöurakoitsijaltamme.
Siirry tilauslomakkeelle

Tilapäinen sähköntarve

Tilapäissähkö soveltuu väliaikaiseen sähkönkäyttöön kuten työmaan sähköistämiseen tai rakentamisen ajaksi.

Saatat tarvita tilapäissähköä esimerkiksi silloin, kun pysyvän sähköverkon rakentaminen on vielä kesken, tai jos tarvitset esimerkiksi rakennusvaiheessa enemmän sähköä kuin lopullisessa sähköliittymässäsi. Sähköurakoitsijasi rakentaa väliaikaisen sähköverkon, asentaa sähkökeskuksen ja tilaa kytkennän yleistietolomakkeella.

Näin saat tilapäissähkön käyttöösi

 • Täytä väliaikaisen liittymän tilauslomake tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Voit myös sopia oman urakoitsijasi kanssa, että hän tekee tilauksen puolestasi.
 • Kun olet todennut yhdessä asiakaspalvelumme kanssa tilapäissähkön tarpeen, selvitämme kanssasi sähköistettävän kohteen sijainnin ja sähköliittymäkoon, tarkastamme verkon arvot sekä määritämme liittymispisteen.
 • Mikäli toivomaasi liittymäkokoa ei ole mahdollista liittää verkkoon, selvitämme muut vaihtoehdot. Vaihtoehtoja ovat pienempi liittymä, aggregaatti tai pysyvä sähköliittymä. 
 • Jos toivomasi väliaikainen liittymä on liitettävissä verkkoon, urakoitsijasi hoitaa seuraavat työvaiheet. Urakoitsijasi rakentaa väliaikaisen verkon, asentaa keskuksen sekä tilaa meiltä verkkoonkytkennän ja mittaroinnin.
 • Väliaikaisen liittymän toimitusaika on kaksi viikkoa siitä, kun olemme vastaanottaneet urakoitsijasi lähettämän kytkentätilauksen. Muistathan tehdä sähkön myyntisopimuksen haluamasi sähkönmyyjän kanssa, jotta voimme kytkeä väliaikaisen liittymän.

Tilapäissähkön hinta

Tilapäisliittymästä laskutamme hinnastomme mukaisen maksun työmaa-/tilapäiskeskuksen mittaroinnista, kytkennästä ja irrotuksesta (yksi kaapeli).

Käyttäessäsi tilapäissähköä siirtotuotteena on Yleissiirto, ja siirron perusmaksun veloitamme kaksinkertaisena.

Tilapäisliittymä on aina määräaikainen eikä sitä varten allekirjoiteta erillistä liittymissopimusta. Sopimus voidaan tehdä korkeintaan kahdeksi vuodeksi.

Siirry tilauslomakkeelle

Suuri sähköntarve

Jos sähkönkäyttösi on suurta, sopii keskijänniteliittymä tarpeeseesi hyvin. Sinun vastuullasi on huolehtia muuntamosta ja oman sähköverkkosi rakennuttamisesta liittymissopimuksessa sovittuun liittämiskohtaan saakka. 

Kun tiedät tarvitsevasi suuren sähköliittymän, ota hyvissä ajoin yhteyttä asiakaspalveluumme. Nimeämme yhteyshenkilön, joka hoitaa liittymän rakentamisen kanssasi alusta loppuun.

Keskijänniteliittymän tilaaminen vaihe vaiheelta

 • Keskijänniteliittymän tilausta varten tarvitset sähkösuunnitelman. Sen laatiminen ja toimittaminen meille on valitsemasi sähköurakoitsijan vastuulla. Urakoitsijan tehtäviin kuuluu myös tarvittavan muuntamon rakentaminen kiinteistön alueelle ja sen turvallisuusmääräyksistä sekä käyttöönottotarkistuksesta huolehtiminen. Urakoitsijan on toimitettava tarkastuspöytäkirja meille viimeistään siinä vaiheessa, kun kohdetta ollaan liittämässä sähköverkkoon.
 • Kun olemme tarkistaneet ja hyväksyneet urakoitsijasi laatiman sähkösuunnitelman ja siihen liittyvät dokumentit, on aika tehdä liittymissopimus.
 • Kun olemme käsitelleet tilauksesi, lähetämme sinulle liittymissopimuksen. Sopimus tulee voimaan, kun olemme vastaanottaneet allekirjoittamasi sopimuskappaleen.
 • Lisäksi tarvitset sopimukset sähkön siirrosta (sähköverkkosopimus) ja sähkön myynnistä. Sähköverkkosopimus tehdään aina paikallisen siirtoyhtiön kanssa, sähkön myyjän voit valita itse. Sähkönmyyjiä voit vertailla esimerkiksi sahkonhinta.fi-palvelussa.
 • Aloitamme sähköverkon rakentamisen liittymissopimuksissa määriteltyyn liittämiskohtaan sen jälkeen, kun olemme vastaanottaneet allekirjoittamasi liittymissopimuksen.
 • Lopuksi urakoitsijasi huolehtii kohteen kytkemisestä sähköverkkoon. Kytkentätilaus tehdään yleistietolomakkeella. Tilaus on jätettävä meille hyvissä ajoin - vähintään kaksi viikkoa ennen toivottua kytkemisajankohtaa.