Caruna

Sähköverkon turvallisuus ja muutostyöt Maanomistajalle

Maanomistaja

Maanomistaja omistaa maa-alueen, jolla sähköverkkomme sijaitsee tai jolle sitä rakennetaan. Maanomistaja voi olla samanaikaisesti myös esimerkiksi kuluttaja-, yrittäjä- tai kunta-asiakkaamme. Tarjoamme maanomistajille kiinteistön sähköturvallisuuteen liittyviä palveluita sekä tieto- ja neuvontapalveluita.

Sähköturvallisuus

Jos suoritat kaivu- tai rakennustöitä tai aiot kaataa puita sähköjohtojen lähellä, ota meihin ensin yhteyttä. Autamme sinua toimimaan turvallisesti sähköverkon läheisyydessä.

Kun teet kaivutöitä, velvollisuutesi on varmistaa, ettei kaivureitilläsi ole aiemmin asennettuja maakaapeleita tai muita sähköverkon osia. Kaapeleiden sijainnin selvittämiseksi sinun on tilattava meiltä kaapelinäyttö. Sijaintitiedot saat noin kolmen työpäivän kuluessa tilauksestasi.

Jos haluat kaataa puita kiinteistölläsi ilmajohtojen läheisyydessä, ota ensin yhteyttä paikalliseen metsuriin, joka arvioi, miten työ voidaan suorittaa turvallisesti. Ota sen jälkeen yhteyttä asiakaspalveluumme noin kaksi viikkoa ennen töiden aloittamista. Annamme pienjännitejohdon lähellä sijaitseville puille kaatoluvan puhelimitse.

Jos metsuri arvioi, että sähkölinja pitää kaadon ajaksi laskea alas tai että puut sijaitsevat keskijännitelinjojen (pylväässä kolme johdinta) läheisyydessä, lähetämme asentajan paikalle puunkaadon ajaksi. Puunkaadon suorittaa aina valitsemasi ammattitaitoinen metsuri.

Lisää tietoa turvallisesta työskentelystä ja neuvoja saat asiakaspalvelustamme.

Kun työskentelet sähköverkon läheisyydessä – esimerkiksi teet kaivutöitä alueella, jossa kulkee sähkökaapeleita – ota meihin yhteyttä hyvissä ajoin etukäteen. Tarjoamme erilaisia maksuttomia ja maksullisia palveluita taataksemme turvallisen työskentelyn sähköverkon lähellä. Näitä ovat neuvonta, valvonta, kaapeleiden väliaikainen suojaus, tukeminen tai siirtäminen sekä jännitekatkot.

Sähköverkon muutostyöt

Sähköverkkoyhtiönä vastaamme kaikista muutostöistä, jotka kohdistuvat sähköverkkoomme tai sähkömittareihin.

Voimme siirtää sähköpylvään, ilmalinjan, kaapelin, jakokaapin tai muun sähköverkon osan esimerkiksi, jos paikalle ollaan rakentamassa tie tai rakennus.
 
Jos haluat muuttaa sähköverkon sijaintia, pyydä meiltä tarjous muutostyöstä hyvissä ajoin. Tee mahdollisimman tarkka kuvaus muutostarpeesta. Voit hahmotella toiveesi esimerkiksi asemakaavakuvaan tai kartalle ja lähettää sen meille. Selvitämme vaihtoehdot muutoksen toteuttamiselle, teemme sinulle tarjouksen ja annamme työlle toimitusajan. Tarjouksen tekeminen vaatii usein paikan päällä tehtävää suunnittelutyötä. Hyväksyttyäsi tekemämme tarjouksen, tilaamme työn urakoitsijaltamme. Laskutamme muutostyön tarjouksen mukaisesti työn valmistuttua.
 
Huomioithan, että sinun tulee olla siirrosta yhteydessä myös muihin mahdollisiin johdonomistajiin, esimerkiksi puhelinjohtojen ja katuvalojen osalta.

Tieto- ja neuvontapalvelut

Tieto- ja neuvontapalveluistamme saat apua kaikissa maankäyttöön ja sähkönsiirtoon liittyvissä asioissa. Voit mm. seurata sähkönkulutustasi sekä saada tietoa maankäyttösopimuksistasi sekä sähkökatkoista.

Keskeytykset ja viat

Automaattinen karttapalvelumme näyttää tiedossamme olevat runkoverkon häiriötilanteet ja suunnitellut työkeskeytykset verkkoalueillamme. Kartassa näkyy myös vian arvioitu kestoaika.

Karttapalvelu saa ilmoitukset runkoverkon vioista automaattisesti. Karttapalvelussa eivät näy pienjänniteverkon viat, jotka sijaitsevat jakelumuuntajan ja sähkönkäyttöpaikan välillä.

Voit ilmoittaa sähkönjakelun viasta maksuttomaan vikailmoitusnumeroomme, joka on auki ympäri vuorokauden kaikkina viikonpäivinä. Voit myös täyttää vikailmoituslomakkeen verkkosivuillamme. Ennen vikailmoituksen tekemistä on kuitenkin hyvä tarkistaa omat sulakkeet.

Esimerkkejä ilmoitettavista vikatilanteista ovat:

  • sähköt ovat kokonaan tai osittain pois
  • puu makaa sähkölinjalla
  • sähköjohto on poikki tai liian alhaalla
  • maakaapelit näkyvät maan pinnalla
  • sähköpylväs on poikki tai kallistunut
  • auto on osunut jakokaappiin
  • nollavika (valot vilkkuvat, himmenevät tai kirkastuvat, sähkölaitteet käyttäytyvät oudosti tai rikkoutuvat, sähköiskuja suihkussa)
  • muu sähköön liittyvä hengenvaara.

Muu neuvonta

Asiakaspalvelustamme saat opastusta maakaapelointi- ja kunnossapitohankkeisiimme liittyvissä kysymyksissäsi.

Olemme keränneet verkkosivuillemme vastauksia meiltä useimmin kysyttyihin kysymyksiin – käy tutustumassa niihin täällä. Mikäli urakoitsijamme on ollut sinuun jo aiemmin yhteydessä tiettyyn hankkeeseen liittyen, suosittelemme olemaan ensisijaisesti suoraan häneen yhteydessä.

Projektikartaltamme näet, millä alueilla rakennamme ja parannamme sähköverkkoamme.