Laskutus

Laskutus

Laskutus

Saat Carunalta laskun sähkönjakelusta ja valitsemaltasi sähkönmyyjältä laskun sähköenergiasta. Sähkönkäyttö mitataan automaattisesti sähkömittarilta ja laskut perustuvat kulutukseen.

Omakotiasujilla ja muilla suurimmilla sähkönkäyttäjillä sähkölaskujen loppusumma vaihtelee kuukausittain eniten ja laskut ovat talven lämmityskaudella suurempia kuin kesäaikaan. Toisaalta sinulla on mahdollisuus vaikuttaa oman sähkölaskusi suuruuteen kiinnittämällä huomiota kulutustottumuksiisi. Tällä sivulla kerromme tarkemmin energiankulutuksen seurannasta.

Tiesithän, että voit selata laskujasi ja seurata sähkönkäyttöäsi Omat sivut -palvelussa 24/7?

Lue lisää ja kirjaudu sisään!

Sähkölasku muodostuu kolmesta osasta

  • Sähkönjakelu. Jakelumaksuilla sähkönjakeluyhtiö, kuten Caruna, huolehtii sähkön jakelemisesta kuluttajalle, sähköverkon rakentamisesta, kunnossapidosta, sähkön mittauksesta, asiakaspalvelusta sekä ympärivuorokautisesta vikapäivystyksestä.
  • Sähköenergia (myynti)Voit ostaa sähköenergiasi miltä tahansa sähkönmyyjältä. Voit halutessasi kilpailuttaa sähköenergian ja valita sinulle sopivimman sähkönmyyjän.
  • Verot muodostuvat sähköverosta ja arvonlisäverosta. Arvonlisäveroa maksetaan sekä sähköenergiasta että sähkön jakelusta. Paikallinen sähkönjakeluyhtiö laskuttaa verot aina sähkön jakeluhinnan yhteydessä.

Katso video sähkölaskusta:

 

Eräpäivä ja laskujen määrä

Laskun eräpäivä on aina 14 päivää sen päiväyksestä.

Sähkönkäyttö vaikuttaa laskujen määrään. Vähemmän sähköä kuluttaville suosittelemme pidempää laskutusväliä neljä tai kuusi laskua vuodessa. Suuremmalla kulutuksella (esimerkiksi sähkölämmittäjillä) kuusi tai 12 laskua vuodessa voi olla parempi vaihtoehto. Voit muuttaa laskujen lukumäärää milloin tahansa ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

Voit pyytää laskulle lisää maksuaikaa kätevästi Omat sivut -palvelussa.

Tarvitsetko lisää maksuaikaa?

Jos et voi maksaa laskua viimeistään eräpäivänä, otathan yhteyttä asiakaspalveluumme ennen kuin lasku erääntyy. Voimme antaa lisää maksuaikaa enintään 30 päivää alkuperäisestä eräpäivästä. Maksuajalta perimme viivästyskorkoa 7 prosenttia.

Voimme myös jakaa laskun osiin, jolloin teemme kanssasi maksusopimuksen. Maksusopimuksesta veloitamme viisi (5) euroa. 

Jos sinulla on laskutukseen liittyvää kysyttävää, asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään.

Laskutusvaihtoehdot

E-lasku

E-lasku on sähköisessä muodossa oleva lasku, jonka saat omaan verkkopankkiisi. Maksaminen on helppoa ja nopeaa, kun sinun ei laskua maksaessasi tarvitse näppäillä laskun viitenumeroa, saajan tilinumeroa eikä laskun summaa. Voit tarkistaa laskun erittelyn verkkopankissasi ja hyväksyä laskun maksettavaksi. Tutustu oman pankkisi ohjeisiin ja tee sopimus verkkopankissa.

Ohje: tee uusi e-laskusopimus verkkopankissa

  • Mene verkkopankkiisi ja valitse laskun lähettäjistä Caruna Oy.
  • Anna laskutuksen yksilöintitiedoksi viimeisimmän laskusi viitenumero.

Suoramaksu

Jos sinulla ei ole verkkopankkia, voit sopia pankkisi kanssa suoramaksusta. Saat silloin paperilaskun postitse etukäteen tiedoksesi ja pankki veloittaa laskun summan tililtäsi automaattisesti eräpäivänä. Pankeilla on suoramaksua koskevat omat käytäntönsä, ja niistä kannattaa ottaa selvää omasta pankista.

Sähköpostilasku

Voit valita sähkönsiirtolaskun vastaanottotavaksi myös sähköpostilaskun. Mikäli haluat laskun sähköpostiisi, ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja teemme muutoksen. Palvelemme ma—pe klo 8—16.

Yrittäjän e-lasku

Yrittäjälle tarjoamme laskutusvaihtoehdoksi yrityksen verkkolaskusopimusta. Sitä varten tarvitsemme yrityksen Y-tunnuksen, osoitetiedot, verkkolaskutusosoitteen ja verkkolaskujen operaattorin nimen. Kun nämä ovat tiedossa, voit kääntyä asiakaspalvelumme puoleen ja teemme yrityksesi kanssa verkkolaskusopimuksen.

Lasku postitse

Jos mikään edellä mainituista vaihtoehdoista ei sovi sinulle, voit vastaanottaa laskun myös postitse.

Maksumuistutukset ja perintä

Yhteistyökumppanimme Intrum Oy hoitaa perinnän maksumuistutuksesta alkaen. Jos jo erääntynyt laskusi on vielä maksamatta, saat ensin maksumuistutuksen. Jos muistutuslasku jää maksamatta, se siirtyy perintään.

Mikäli sinulla on kysyttävää maksumuistutuksesta, perinnästä tai katkaisuvaroituksesta, sinua autetaan Intrumilla kaikissa kysymyksissäsi.

Intrumin asiakaspalvelu:

Puh. 09 229 118 92, arkisin klo 7.30—20.00, lauantaisin klo 9.00—16.00.
Sähköpostiosoite: ryhma118@intrum.com

Oma Intrum -verkkopalvelu on avoinna ympäri vuorokauden. Kirjaudu palveluun osoitteessa www.intrum.fi. Kirjautumistiedot olet saanut Intrumin maksumuistutus- tai perintäkirjeessä.