Sähkökuorman ohjaus – muuta varaavan lämmityslaitteen käynnistymistä

Sähkökuorman ohjauksen avulla ajastat sähkökäyttöisiä varaavia lämmityslaitteita, kuten lämminvesivaraajaa tai varaavaa lämmitystä, käynnistymään yö- tai päiväaikaan. Kuormanohjauksen avulla voit hallita omaa sähkönkulutustasi. Palvelu on maksuton eikä se vaikuta siirtotuotteeseen tai hinnoitteluun.

Sähkökuorman ohjaus on käytössä automaattisesti kaikilla asiakkaillamme, joilla on sähkösiirtotuotteena yö- tai kausisiirto ja sähkömittarille on kytketty ohjattavia sähkölaitteita.  Kun sähkökuorman ohjaus otetaan käyttöön ensimmäistä kertaa, ohjauksen kytkentäaikaryhmä arvotaan käyttöönoton yhteydessä kategoriasta "Perusohjaus". Käyttöönoton jälkeen voit halutessasi itse vaihtaa kytkentäaikaryhmää. Voit tarkistaa käytössäsi olevan ryhmän sähkömittariltasi.

Kuormanohjauksella voidaan myös vähentää sähköverkon kulutuspiikkejä, kun laitteet eivät kytkeydy yhtäaikaisesti päälle ja niiden aiheuttama kuorma ei rasita sähköverkkoa.

Optimoi sähkönkulutustasi kuormanohjauksen avulla

Yö- tai kausisiirtotuotetta käyttävät asiakkaat

Kuormanohjauksesta hyötyvät erityisesti yö- tai kausisiirtotuotetta käyttävät asiakkaat, jotka ostavat omalta sähkönmyyjältään pörssi- ja yösähköä. Sähkökuorman ohjauksen avulla varaava lämmityslaite kytkeytyy sähkömittarilta päälle edullisten sähkönsiirtotuntien aikaan yöllä. Silloin myös sähköenergian yö- ja pörssisähkö ovat yleensä edullisimmillaan. Sähkökuorman ohjaus on myös ekoteko, sillä edullisimpien vuorokauden tuntien aikana sähköntuotannossa käytetään vähemmän hiilidioksidia tuottavia polttoaineita.

Aurinkosähkön tuottajat

Voit hyödyntää aurinkosähköä ohjausta esimerkiksi lämminvesivaraajan lämmittämiseen myös päivällä, vaikka sähkön hinta ei tällöin ole halvimmillaan. Sähkökuorman ohjauksen avulla voit ajastaa varaavia lämmityslaitteitasi kytkeytymään päälle päivällä muutamaksi tunniksi ja tarvittaessa myös yösähkön aikaan.

Laitteet käynnistyvät samaan aikaan päivällä, vaikka sää olisi pilvinen ja tuntuisi siltä, ettei omaa tuotantoa tulisi.

Tarjoamme useita sähkökuorman ohjauksen kytkentävaihtoehtoja, joista voit valita tarpeisiisi sopivimman. Jos et ole tyytyväinen, voit vaihtaa kytkentäajan aina takaisin vanhaan tuttuun. Palvelu on maksuton eikä se vaikuta sähkönsiirtotuotteeseen tai hinnoittelun jakautumiseen.

Omakoti -ja paritalot: kohteet, joissa on yksi sähkömittari

Voit kätevästi muuttaa kytkentäaikoja Caruna+ mobiilisovelluksessa, jos kohteessasi on yksi sähkömittari, johon on asennettu kuormanohjauskytkennät. Tällaisia kohteita ovat omakotitalot ja useimmat paritalot.

Asunto-osakeyhtiöt: kohteet, joissa on useita sähkömittareita

Kytkentäaikojen muuttaminen ei ole mahdollista asunto-osakeyhtiöihin, joissa yhtiöllä on oma sähkömittari, joka ohjaa yksittäisten asuntojen sähkökuormia. Tässä tapauksessa yhtiön mittariin kytketty sähkökuorman ohjaus ohjaa kaikkia siihen kytkettyjä asuntojen sähkömittareita, eikä muutoksia voida tehdä asuntokohtaisiin mittareihin. 

Jos haluat tehdä muutoksia yhtiön sähkömittariin, ota ensin yhteyttä isännöitsijääsi.

Perusohjaus on jo käytössäsi

Perusohjauksen kytkentäajat ovat olleet käytössäsi siitä lähtien, kun sähkökuorman ohjaus on otettu käyttöön ensimmäistä kertaa. Eri talouksien sähkökuormat kytkeytyvät päälle porrastetusti iltakymmenen ja puolen yön (klo 22–00) välillä. Kytkentäajat on jaettu kolmeen ryhmään ja ryhmä on arvottu käyttöönoton yhteydessä. Voit tarkistaa oman ryhmän sähkömittariltasi.

Perusohjauksen käyttöajat ovat seuraavat:

  Ryhmä 1 Ryhmä 2 Ryhmä 3
Käynnistyy      
Maanantai 22.00 23.00 00.00
Tiistai 23.00 00.00 22.00
Keskiviikko 00.00 22.00 23.00
Torstai 22.00 23.00 00.00
Perjantai 00.00 23.00 22.00
Lauantai 23.00 22.00 00.00
Sunnuntai 23.00 00.00 22.00
       
Päättyy      
Ma-su 7.00 7.00 7.00

Koko yöajan käyttö

Koko yön kytkentäaika sopii yleisesti kohteisiin, joissa talviaikana tarvitaan normaalia enemmän aikaa sähkökäyttöisten varaavien lämmityslaitteiden lämmittämiseen. Kohde voi esimerkiksi olla isokoinen sähkölämmitteinen omakotitalo, jossa on käytössä pienet sulakkeet (25 A).

Kuormanohjaus on käytössäsi maanantaista sunnuntaisin klo 22.00–7.00 yhdeksän tunnin ajan ja ryhmän tunnus sähkömittarilla on 4.

Optimoi yöajan käyttöä

Nämä kytkentäajat ohjaavat kulutusta yön hiljaisemmille tunneille. Voit valita sinun tarpeisiisi sopivimman keston. Jos lämminvesivaraajasi lämpeää tavallisesti kolmessa tunnissa, sen lämmittäminen kannattaa aloittaa vasta kello kahden aikaan yöllä. Silloin sinulle todennäköisesti riittää viiden tunnin lämmitysaika mainiosti. Hyödyt näistä kytkentäajoista eniten, jos sinulla on yö- tai kausisiirtotuote ja ostat pörssi- tai yöhinnoiteltua sähköä.

Yöajan käytön kytkentäajat maanantaista sunnuntaihin ovat:

  Päälle Pois
Ryhmä 5 2.00 7.00
Ryhmä 6 1.00 7.00
Ryhmä 7 00.00 7.00

Sähkökuorman ohjauspalvelun avulla voit ohjata aurinkopaneelien tuottamaa ylijäämäsähköä lämmittämään esimerkiksi lämminvesivaraajaa. Voit ajastaa sähkölaitteitasi kytkeytymään päälle päivällä muutamaksi tunniksi ja tarvittaessa myös yösähkön aikaan.

Hyödynnä aurinkosähkön tuotantoa

Kun aurinkopaneeleistasi syntyy ylituotantoa, voit näillä kytkentäajoilla hyödyntää ylituotannon esimerkiksi vesivaraajan lämmittämiseen.

Kytkentäajat ovat käytössä maanantaista sunnuntaihin seuraavasti:

  Päälle Pois

Ryhmä 8

10.00 15.00
Ryhmä 9 11.00 16.00
Ryhmä 10 12.00 17.00
Ryhmä 11 9.00 18.00

Hyödynnä aurinkosähkön tuotantoa ja yösähköä

Tämän ryhmän kytkentäajat ovat sinulle hyviä silloin, kun haluat ohjata auringosta saatua energiaa esimerkiksi lämminvesivaraajan lämmittämiseen, mutta varmuuden vuoksi haluat lämmittää sitä vielä yöllä.

Kytkentäajat ovat käytössä maanantaista sunnuntaihin seuraavasti:

  Päälle Pois Päälle Pois
Ryhmä 12 1.00 5.00 10.00 14.00

Ryhmä 13

1.00 5.00 11.00 15.00
Ryhmä 14 1.00 5.00 12.00 16.00
Ryhmä 15 1.00 5.00

10.00

16.00

Usein kysyttyä

Lämpeneekö lämminvesivaraaja tarpeeksi, jos vaihdan kytkentäaikaa?

Kytkentäajan vaihtaminen ei muuta vesivaraajan lämpenemistä. Yleensä käyttövesi lämpiää noin kolmessa tunnissa. Uusi kuormanohjausryhmä kytkee laitteen päälle vähintään viideksi tunniksi.  

Mistä tiedän, onko minulla sähkökuorman ohjaus käytössä?

Voit tarkistaa sähkömittarilta onko sinulla jo kuormanohjausryhmä käytössä. Kun kuormanohjaus menee päälle, tunnistat sen "napsahduksesta" sähkökaapissa.

Miten saan kuormanohjauksen käyttööni?

Sähkökuorman ohjaus ei ole käytössä, jos sähkömittarissa ei ole relettä tai jos sähkökuorman ohjauskytkentöjä ei ole asennettu.

Jos sähkömittarissasi on rele, mutta sähkökuorman ohjauskytkentöjä ei ole asennettu, ota yhteyttä sähköurakoitsijaasi, joka tekee kytkettävästä laitteesta tarpeelliset asennukset sähkömittarille. Sähköurakoitsijasi ilmoittaa meille, kun asennus on tehty, jonka jälkeen urakoitsijamme kytkee kuormanohjauksen.

Jos haluat vaihtaa sähkömittarin ja ottaa sähkökuorman ohjauksen käyttöön, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Sähkökuorman ohjauksen käyttöönotto vaatii uuden mittarin lisäksi todennäköisesi myös sähköasennustöitä.