Sähkönsiirto ja sähköliittymä Kuluttajalle

Kuluttaja

Kuluttaja-asiakkaat ovat valtaosin kotitalouksia, jotka tarvitsevat sähkönsiirtoa yleensä asuinrakennukseen, huoneistoon tai vapaa-ajan asuntoon.

Verkkoon liittyminen

Sähkönsiirtoa varten tarvitset ensin sähköliittymän. Voit valita sopivan liittymän tarpeesi mukaan. Erilaisten liittymien lisäksi tarjoamme niihin liittyviä palveluita.

Sähköliittymät

 • Tutustu tästä sähköliittymätilauksen tekemiseen.
 • Sähköliittymien hinnat löydät täältä.

Jotta voit liittyä sähköverkkoon ja saada sähköt tonttisi rajalle, tarvitset sähköliittymän. Sen jälkeen voit tehdä sähkösopimuksen valitsemasi sähkönmyyjän kanssa. Lisäksi tarvitset mittauskeskuksen ja liittymiskaapelin, jotka tilaat valitsemaltasi sähköurakoitsijalta.

Jos rakennat uutta kiinteistöä, selvitä kiinteistön sähkötehon tarve sähkösuunnittelijaltasi ja arvioi tulevia kulutustottumuksiasi, jotta löydät sinulle sopivimman liittymäkoon ja siirtotuotteen. Tilaa uusi sähköliittymä heti rakentamisen alkuvaiheessa. Sähköverkon rakentaminen kestää keskimäärin yhdestä kolmeen kuukautta liittymissopimuksen allekirjoituksesta.

Pienliittymä sopii sähkönkulutukseltaan hyvin pienelle laitteistolle, esimerkiksi yksittäiselle mainostaululle. Liittymää ei ole tarkoitettu pysyväksi.

Pienliittymissä emme rakenna kohteeseen verkkoa, vaan oma sähköurakoitsijasi rakentaa verkon antamaamme liittymispisteeseen. Pienliittymään ei asenneta sähkömittaria, vaan laskutamme sähkönsiirrosta kiinteän summan liitetyn laitteiston tehon mukaan.

Pienliittymän enimmäisteho on 25 A. Jos sähköntarpeesi on suurempi kuin pienliittymän sallittu teho, tilaa pysyvä sähköliittymä.

Tilapäinen sähköliittymä soveltuu väliaikaiseen sähkönkäyttöön, kuten työmaan sähköistämiseen tai rakentamisen ajaksi.

Saatat tarvita tilapäissähköä esimerkiksi silloin, kun pysyvän sähköverkon rakentaminen on vielä kesken, tai jos tarvitset esimerkiksi rakennusvaiheessa enemmän sähköä kuin lopullisessa sähköliittymässäsi. Sähköurakoitsijasi rakentaa väliaikaisen sähköverkon, asentaa sähkökeskuksen ja tilaa meiltä kytkennän yleistietolomakkeella.

Palvelut

Saat asiakaspalvelustamme opastusta sähköliittymän valintaan tarpeesi mukaan. Annamme myös tietoa sähköverkkoon liittymisen yksityiskohdista ja aikataulusta.

Kun tarvitset uuden liittymän tai sinun on suurennettava olemassa olevaa liittymääsi, eikä uusi liittymä ole kytkettävissä sähköverkkoon ilman verkon rakentamista tai vahvistamista, tarvitset liittymän suunnittelua.

Liittymän suunnittelua varten tarvitset ammattitaitoisen sähkösuunnittelijan. Myös oikean liittymäkoon määrittämiseksi asiakkaan tulee olla yhteydessä valitsemaansa sähkösuunnittelijaan.

Asiakaspalvelumme neuvoo liittymän suunnitteluun liittyvissä asioissa.

Rakennamme sähköverkon sovittuun liittämiskohtaan, yleensä tontin rajalle, kun liittymissopimus on tehty. Pyydä valitsemaasi sähköurakoitsijaa tutustumaan urakoitsijaohjeisiimme. Niistä löytyy tietoa muun muassa liittymisjohdon rakentamisesta, asennustarkastuksista sekä energiamittauksesta.

Urakoitsijasi on tilattava sähköverkkoon kytkeminen meiltä hyvissä ajoin, vähintään kaksi viikkoa ennen toivottua kytkemisajankohtaa.

Lue lisää sähköliittymän suurentamisesta.

Liittymisoikeudella tarkoitetaan sähköliittymän suurimpien sallittujen pääsulakkeiden kokoa, joka ilmoitetaan ampeereina. Jos sähkön käyttötarpeesi kasvaa esimerkiksi lämmitysmuodon vaihdon myötä, voit korottaa nykyistä liittymisoikeuttasi maksamalla lisäliittymismaksun. Liittymisoikeutta ei voi pienentää.

Mikäli omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon omistaja vaihtuu, myös sähköliittymä vaihtaa yleensä omistajaa. Sähköliittymä ei siirry kiinteistön uudelle omistajalle automaattisesti, vaan siihen on tehtävä omistajanvaihdos.

Helpoin tapa ilmoittaa meille omistajan muutoksesta on täyttää ilmoitus verkkosivuillamme tai soittaa asiakaspalveluumme. Ilmoita meille liittymän siirrosta mahdollisimman pian kiinteistökaupan tapahduttua, koska tieto ei tule meille automaattisesti kauppakirjasta.

Voit tehdä ilmoituksen omistajanvaihdoksesta verkkosivultamme.

Sähkönsiirto

Valitse sähkönsiirtotuote sähkönkäyttöpaikkasi, sähköntarpeesi ja kulutustottumustesi mukaan. Apua sopivan tuotteen valintaan saat tarvittaessa asiakaspalvelustamme.

Sähkönsiirtotuotteet

Tavallisin sähkönsiirtopalvelumme on asuin- ja pienrakennusten sähkönsiirto. Se on yleisesti käytössä kotitalouksilla ja pienyrityksillä, joilla ei ole poikkeuksellisen suurta sähköntarvetta.

Voit valita jonkin kolmesta siirtotuotteesta. Yleissiirron hinta on sama vuorokauden- tai vuodenajasta riippumatta. Kausisiirrossa on edullisempi hinta kesäajalle, talviöille ja sunnuntaille. Yösiirrossa on edullisempi hinta yöajalle (klo 22–7), ja esim. lämminvesivaraaja voidaan ohjata kytkeytymään päälle vain öisin.

Sähkönkäyttöpaikan pääsulakekoko on enintään 63 A.

Pienjänniteverkon pienin sähköliittymä sopii esimerkiksi puhelinvahvistimiin, valotauluihin, antureihin, sensoreihin ja muihin kohteisiin, joiden kulutus on pientä, ja liittymisteho enintään 500 W.

Pienten erikoiskohteiden sähkönsiirrossa kohteeseen ei liitetä sähkömittaria kulutuksen seuraamiseksi, vaan laskutus perustuu liitettävän laitteen tehoon.

Sähkönkäyttöpaikan pääsulakekoko on alle 25 A.

Kysy pienliittymistä lisää asiakaspalvelustamme.

Lue lisää sähköliittymistä ja -siirtotuotteista.

Jos käytät paljon sähköä pienjänniteverkossa, tämä on oikea tuote sinulle. Tyypillisiä suuren sähkönkulutuksen kohteita ovat esimerkiksi tuotantoyritys, maatila, teollisuuslaitos tai muu toimija, jonka kulutus on yleensä alle 100 MWh vuodessa.

Tehosiirrossa kulutuksen mittausjakso on yksi tunti, ja maksu määräytyy kuukausittaisen huipputehon mukaan. Minimiveloitus on 40 kW:n tehon mukaan. Voit valita kahdesta siirtotuotteesta. Tehosiirto 1 PJ:n hinta on sama vuorokauden- ja vuodenajasta riippumatta. Tehosiirto 2 PJ:ssä on edullisempi hinta kesäajalle, talviöille ja sunnuntaille.

Sähkönkäyttöpaikan pääsulakekoko on yli 63 A.

Palvelut

Lue lisää tilapäisestä sähköliittymästä verkkosivultamme.

Tarvitset määräaikaisen sähköliittymän esimerkiksi työmaan sähköistämiseen tai rakentamisen ajaksi, kun tontilla ei vielä ole omaa sähköliittymää. Saatat tarvita tilapäissähköä myös silloin, kun pysyvän sähköverkon rakentaminen on vielä kesken.

Määräaikainen sähkönsiirto soveltuu väliaikaiseen käyttöön, eikä se edellytä varsinaisen liittymissopimuksen solmimista. Siirtotuotteena on aina Yleissiirto tai Tehosiirto 1 PJ isommissa kohteissa. Määräaikaisessa sähkönsiirrossa perusmaksu veloitetaan kaksinkertaisena.

Sähköurakoitsijasi rakentaa väliaikaisen sähköverkon, asentaa sähkökeskuksen ja tilaa kytkennän yleistietolomakkeella.

Lue lisää liittymän ylläpidosta.

Sähköliittymäsi voidaan sulkea väliaikaisesti ja laittaa ylläpitoon, jolloin sähkönjakelu keskeytyy, mutta liittymissopimus on edelleen voimassa. Yleensä ylläpitoon laitetaan sähköliittymiä, joissa ei kuluteta sähköä vuosiin, esimerkiksi vanhoja taloja, joiden tulevaisuuden käyttötarkoitus on avoinna. Kun liittymä on laitettu ylläpitoon, haemme sähkömittarin pois käyttöpaikalta. Sähkömittari palautetaan, kun liittymä otetaan taas käyttöön. Ylläpidon aikana veloitamme normaalia perusmaksua halvempaa ylläpitomaksua.

Sähköliittymä voidaan asettaa automaattisesti ylläpitoon, kun uutta sähköliittymää ei ole kytketty jakeluverkkoon kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun liittymä on ollut verkkoyhtiön puolesta kytkettävissä.

Jos uudiskohteen tai remonttikohteen sähköt ovat olleet pois käytöstä, kytkemme sähköt päälle, kun saamme tiedon uuden sähkösopimuksen voimaantulosta. Sähköt on kytkettävä päälle myös tilanteessa, jossa maksamaton lasku on aiheuttanut sähköjen katkaisun tai huoneiston edellinen asukas on katkaissut sähköt.

Uudiskohteissa suoritamme kytkennän paikan päällä. Kytkennän tilaa sähköurakoitsijasi yleistietolomakkeella (urakoitsijan työtilaus). Jos kohteessa on jo voimassa oleva sähkösopimus, kytkentä tehdään automaattisesti, esimerkiksi kun maksamaton sähkölasku on maksettu.

Tarvitset pikakytkennän, kun sähköt on saatava päälle kuluvan päivän aikana sähkönkäyttöpaikkaan, josta sähköt on katkaistu.

Sähkönmyyntiyhtiö lähettää meille sanomalla tiedot sopimuksesta, jonka jälkeen lähetämme sopimuskumppanille automaattisesti tekstiviestin kytkentää varten. Kiireellisessä tapauksessa sähkönmyyntiyhtiö voi ilmoittaa sopimuksesta myös puhelimitse, jolloin sähköt saadaan päälle heti ja sopimustiedot tarkistetaan myöhemmin, kun sanoma tulee perille.

Sähköturvallisuus

Jos suoritat tontillasi kaivuu- tai rakennustöitä tai aiot kaataa puita sähköjohtojen lähellä, ota meihin ensin yhteyttä. Autamme sinua toimimaan turvallisesti sähköverkon läheisyydessä.

Kun teet kaivutöitä, velvollisuutesi on varmistaa, ettei kaivureitilläsi ole aiemmin asennettuja maakaapeleita tai muita sähköverkon osia. Kaapeleiden sijainnin selvittämiseksi sinun on tilattava meiltä maksuton kaapelinäyttö. Sijaintitiedot saat noin kolmen työpäivän kuluessa tilauksestasi.

Jos haluat kaataa puita kiinteistölläsi ilmajohtojen läheisyydessä, ota ensin yhteyttä paikalliseen metsuriin, joka arvioi, miten työ voidaan suorittaa turvallisesti. Ota sen jälkeen yhteyttä asiakaspalveluumme noin kaksi viikkoa ennen töiden aloittamista. Annamme pienjännitejohdon lähellä sijaitseville puille kaatoluvan puhelimitse.

Jos metsuri arvioi, että sähkölinja pitää kaadon ajaksi laskea alas tai että puut sijaitsevat keskijännitelinjojen (pylväässä kolme johdinta) läheisyydessä, lähetämme asentajan paikalle puunkaadon ajaksi. Puunkaadon suorittaa aina valitsemasi ammattitaitoinen metsuri.

Lisää tietoa turvallisesta työskentelystä ja neuvoja saat asiakaspalvelustamme.

Kun työskentelet sähköverkon läheisyydessä – esimerkiksi teet kaivutöitä alueella, jossa kulkee sähkökaapeleita – ota meihin yhteyttä hyvissä ajoin etukäteen. Tarjoamme erilaisia maksuttomia ja maksullisia palveluita taataksemme turvallisen työskentelyn sähköverkon lähellä. Näitä ovat neuvonta, valvonta, kaapeleiden väliaikainen suojaus, tukeminen tai siirtäminen sekä jännitekatkot.

Sähköverkon muutostyöt

Joskus kiinteistön remontointi tai uudisrakentaminen edellyttävät muutoksia sähköverkkoomme tai sähkömittariin.

Jos olet asennuttanut taloosi uuden mittauskeskuksen, mutta sähkömittarisi on edelleen vanhassa keskuksessa, siirrämme sähkömittarin uuteen keskukseen. Uudiskohteessa asennamme sähkömittarin pääkeskukseen.

Sähkömittarin asennuksen tai siirron tilaa meiltä sähköurakoitsijasi täyttämällä verkkosivuillamme yleistietolomakkeen (urakoitsijan työtilaus). Mittareihin kohdistuvia töitä voi tehdä vain meidän valtuuttamamme sähköasentaja.

Taloyhtiön sähkösaneerauksessa uusitaan yleensä taloyhtiön mittauskeskus, jolloin kaikkien huoneistojen sähkömittarit vaihdetaan keskukselta toiselle. Samassa yhteydessä huoneistojen vanhat yksivaiheiset sähkömittarit saatetaan vaihtaa kolmivaiheisiin.

Sähköntoimitus voidaan katkaista ja sähkömittari kytkeä väliaikaisesti pois verkosta esimerkiksi ulkoseinän remontin tai puunkaadon vuoksi tai laitteiston vian selvittämiseksi. Jos kiinteistön sähkölaitteistoon ei tehdä muutoksia, sähkön käyttäjä voi tilata huoltokatkon suoraan Carunalta. Jos sähkölaitteistoon ollaan tekemässä muutoksia, ota yhteys sähköurakoitsijaasi, joka tilaa jännitekatkon meiltä.

Jos kiinteistöön ei tarvita enää sähköä, nyt tai tulevaisuudessa, kannattaa sähköliittymä purkaa. Pelkkä muutto ei vaadi liittymän purkamista, vaan tällöin riittää sähkönmyyntiyhtiön kanssa tehdyn sähkösopimuksen irtisanominen. Sähkönjakelu voidaan keskeyttää lyhytaikaisesti asettamalla liittymä ylläpitoon.

Voit purkaa sähköliittymäsi tilauslomakkeella. Tarvitset liittymätunnuksen ja tiedon liittymän koosta. Nämä tiedot saat asiakaspalvelustamme.

Liittymän irtisanomisaika on yksi (1) kuukausi. Jos haluat ottaa liittymän uudelleen käyttöösi, tee uusi liittymissopimus kanssamme. Tästä perimme hinnaston mukaisen liittymismaksun.

Liittymiskaapeli on liittymissopimuksessa määritetyn liittämiskohdan ja mittauskeskuksen välinen johto-osuus. Sen asentamisesta vastaa sähköurakoitsijasi, joka tilaa myös liittymiskaapelin kytkennän yleistietolomakkeella (urakoitsijan työtilaus).

Määritämme tarkemman liittämiskohdan tonttisi rajalle, mutta emme tee muutoksia liittymiskaapeliisi. Liittymiskaapelin uusimisen myötä päivitämme liittymissopimuksesi. Uuden kaapelin kunnossapitovastuu ja omistus jäävät sinulle.

Kytkemme uuden liittymiskaapelin sähköverkkoon noin kahden (2) viikon kuluessa kytkentätilauksen vastaanottamisesta.

Voimme siirtää sähköpylvään, ilmalinjan, kaapelin, jakokaapin tai muun sähköverkon osan esimerkiksi, jos paikalle ollaan rakentamassa tie tai rakennus.
 
Jos haluat muuttaa sähköverkon sijaintia, pyydä meiltä tarjous muutostyöstä hyvissä ajoin. Tee mahdollisimman tarkka kuvaus muutostarpeesta. Voit hahmotella toiveesi esimerkiksi asemakaavakuvaan tai kartalle ja lähettää sen meille. Selvitämme vaihtoehdot muutoksen toteuttamiselle, teemme sinulle tarjouksen ja annamme työlle toimitusajan. Tarjouksen tekeminen vaatii usein paikan päällä tehtävää suunnittelutyötä. Hyväksyttyäsi tekemämme tarjouksen, tilaamme työn urakoitsijaltamme. Laskutamme muutostyön tarjouksen mukaisesti työn valmistuttua.
 
Huomioithan, että sinun tulee olla siirrosta yhteydessä myös muihin mahdollisiin johdonomistajiin, esimerkiksi puhelinjohtojen ja katuvalojen osalta.

Tieto- ja neuvontapalvelut

Tieto- ja neuvontapalveluistamme saat apua kaikissa sähkönsiirtoon liittyvissä asioissa. Voit mm. seurata sähkönkulutustasi sekä saada tietoa sähkökatkoista, sähkölaskustasi ja oman sähkönkäyttöpaikkasi mittauksesta.

Keskeytykset ja viat

Automaattinen karttapalvelumme näyttää tiedossamme olevat runkoverkon häiriötilanteet ja suunnitellut työkeskeytykset verkkoalueillamme. Kartassa näkyy myös vian arvioitu kestoaika.

Karttapalvelu saa ilmoitukset runkoverkon vioista automaattisesti. Karttapalvelussa eivät näy pienjänniteverkon viat, jotka sijaitsevat jakelumuuntajan ja sähkönkäyttöpaikan välillä.

Ota keskeytysilmoitukset käyttöösi Caruna Plussassa.

Haluaisitko tiedon sähkökatkosta myös silloin, kun et ole kotona? Ota käyttöösi maksuttomat Caruna Sähkövahti -ilmoitukset. Saat kännykkään tai sähköpostiin ilmoituksen suunnitelluista työkeskeytyksistä sekä yllättävistä sähkökatkoista runkoverkossa. Voit tilata ilmoitukset useampaan puhelinnumeroon tai sähköpostiosoitteeseen.

Voit ilmoittaa sähkönjakelun viasta maksuttomaan vikailmoitusnumeroomme, joka on auki ympäri vuorokauden kaikkina viikonpäivinä. Voit myös täyttää vikailmoituslomakkeen verkkosivuillamme. Ennen vikailmoituksen tekemistä on kuitenkin hyvä tarkistaa omat sulakkeet.

Esimerkkejä ilmoitettavista vikatilanteista ovat:

 • sähköt ovat kokonaan tai osittain pois
 • puu makaa sähkölinjalla
 • sähköjohto on poikki tai liian alhaalla
 • maakaapelit näkyvät maan pinnalla
 • sähköpylväs on poikki tai kallistunut
 • auto on osunut jakokaappiin
 • nollavika (valot vilkkuvat, himmenevät tai kirkastuvat, sähkölaitteet käyttäytyvät oudosti tai rikkoutuvat, sähköiskuja suihkussa)
 • muu sähköön liittyvä hengenvaara.

Laskut, sopimukset ja kulutus

Energianseurannan avulla voit seurata sähkönkulutustietojasi. Pääset tutkimaan tietoja kirjautumalla tunnuksillasi sähköisiin palveluihimme.

Palvelu auttaa sinua selvittämään, mihin kotona tai muussa sähkönkäyttöpaikassa kuluu sähköä. Voit tarkastella sähkönkulutustietoja eri ajanjaksoilla koko sähkönsiirtosopimuksen voimassaolon ajalta ja jopa tunnin tarkkuudella. Energiaseuranta näyttää kulutustietosi myös euroina.

Voit asettaa palveluun hälytyksiä, esimerkiksi kun kulutus ylittää asettamasi rajan. Voit myös lisätä kulutustietoihin omia merkintöjä ja muistilappuja esimerkiksi kulutuspiikkikohtiin.

Voit seurata sähkönkulutustasi maksuttomassa energiaseurannassa ja saada apua sähkönkulutuksesi vähentämiseksi.

Jos kulutuksesi on lisääntynyt, etkä keksi syytä kasvulle, kulutusneuvonta voi auttaa selvittämään mahdollisia syitä sähkönkulutuksen kasvun tai kulutuspiikin taustalla.

Kohonneen sähkönkulutuksen voi aiheuttaa esimerkiksi remontointi, uusi sähkölaite, sähköisen lattialämmityksen tai varaavan lämmitysjärjestelmän säädöt tai vikaantuminen, runsas saunan käyttö tai öljylämmityksen sähkövastus.

Mikäli tarvitset kulutusneuvontaa, ota yhteys asiakaspalveluumme.

Lue lisää tuotteen vaihtamisesta.

Sähkönsiirtotuotteet on jaoteltu sähkönkulutuksen mittaus- ja hinnoittelutavan mukaan Yleis-, Kausi-, Yö- tai Tehosiirtoon. Valitse oikea tuote ja mittaustapa sähköntarpeesi ja kulutuksesi mukaan.

Voit vaihtaa sähkönsiirtotuotettasi kerran vuodessa. Muutos voi olla tarpeen, jos sähkönkulutustottumuksiisi tulee selkeitä muutoksia. Näin voi käydä esimerkiksi rakennuksen laajentamisen tai remontin yhteydessä tai jos kotiisi tulee useampi uusi laite, jotka yhdessä nostavat sähkönkulutustasi. Myös lämmitysjärjestelmän muuttuessa voi olla aiheellista vaihtaa mittaustapaa. Jos sähkönkulutus vähenee, yö- tai kausisiirrolle ei välttämättä enää ole tarvetta.

Jos nykyinen sulakekokosi ei vastaa kulutustottumuksiasi, on järkevää päivittää sulakekoko käyttötarpeisiisi sopivaksi. Voimme päivittää sulakekoon liittymisoikeutesi puitteissa.

Pääsulakepohjien muutoksen tekee oma sähköurakoitsijasi, joka ilmoittaa muutoksen meille yleistietolomakkeella. Muutos 63 ampeerista suurempaan sulakekokoon, tai päinvastoin, useimmiten vaikuttaa mittaustapaan. Tarvittaessa urakoitsijamme vaihtaa mittalaitteen suoraksi tai epäsuoraksi. Oma sähköurakoitsijasi tekee tarvittavat muutokset sähköpääkeskukseen.

Voit muuttaa omia tietojasi Caruna Plussassa

Asiakaspalveluumme voit ilmoittaa muutoksen sähkösopimukseesi liittyviin tietoihin, kuten ilmoittaa uuden laskutusosoitteen, lisätä laskulle tai sopimukselle viitetiedot tai muuttaa sopimuksen aloitus- tai päättymispäivää. Jos haluat muuttaa tietojasi, ota yhteyttä asiakaspalveluumme tai täytä yhteydenottolomake.

Lue tästä lisää laskutuksesta.

Laskuneuvonnasta saat tietoa sähkönsiirtolaskustasi ja voit tehdä muutoksia laskutukseesi. Vastaamme kysymyksiin muun muassa laskun eräpäivästä, laskutusjaksosta, seuraavan laskun erääntymisestä ja laskutuksen epäselvyyksistä. Laskutusneuvontaa saat ottamalla yhteyden asiakaspalveluumme tai lähettämällä yhteydenottopyynnön.  

Laskutusrytmi määräytyy sähkönkulutuksesi mukaan. Voit valita haluatko neljä, kuusi tai kaksitoista laskua vuodessa ja vaihtaa laskutusrytmiä milloin tahansa. Jos et voi maksaa laskua viimeistään eräpäivänä, voit hakea laskulle lisää maksuaikaa Caruna Plussassa ennen laskun erääntymistä.

Muu neuvonta

Jos mittarisi näyttää mielestäsi todellista kulutustasi korkeampia kulutuslukuja, sähkömittarin toiminta voidaan tarkistaa. Ensisijaisesti pyrimme selvittämään, olisiko kohonneen kulutuksen taustalla jokin luonnollinen syy. Nykyaikaiset etäluettavat sähkömittarit ovat erittäin luotettavia, ja mittarivirheet harvinaisia.

Mittarin tarkistuksen suorittaa aina puolueeton kolmas osapuoli, ja tarkistuksesta toimitetaan sinulle pöytäkirja. Jos tarkistuksessa osoittautuu, että mittari oli viallinen, korvaamme ylimääräiset siirtomaksut. Jos taas osoittautuu, että vanha mittari on mitannut sähkönkulutusta oikein, veloitamme mittarin vaihtomaksun hinnaston mukaisesti.

Annamme tietoja sähkönkäyttöpaikasta sähkönsiirtosopimuksen haltijalle tai tämän valtuuttamalle henkilölle. Voit saada esimerkiksi seuraavat tiedot:

 • sähkönkäyttöpaikan liittymän koko
 • pääsulakekoko
 • kulutusmäärä vuodessa
 • sähkönkäyttöpaikan numero
 • mittarinumero
 • onko sähköt kytketty vai katkaistu
 • onko voimassa olevaa sopimusta
 • onko sähkömittari asennettu vai poistettu

Asiakaspalvelustamme saat opastusta kaikissa sähkönsiirtoon ja Carunan asiakkuuteen liittyvissä asioissa.

Olemme keränneet verkkosivuillemme vastauksia meiltä useimmin kysyttyihin kysymyksiin – käy tutustumassa niihin täällä. Useimmat sähkönsiirtoon liittyvät asiat voit hoitaa kätevästi verkkosivujemme lomakkeiden kautta.

Oman sähkön tuottaminen

Harkitsetko pienimuotoista sähköntuotantoa esimerkiksi aurinkopaneeleilla tai tuulivoimalla? Jos et kuluta itse kaikkea tuottamaasi sähköä, voit myydä ylimääräisen osuuden valitsemallesi sähkönmyyntiyhtiölle, jolloin siirrämme tuotetun sähkön sähköverkkoon.

Voit liittää kotiisi tai kiinteistöösi sähkön pientuotantolaitteiston, esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmän. Pienimuotoiselle sähköntuotannolle on tyypillistä, että kulutat tuottamasi sähkön pääosin itse. Sähkön, jota et käytä itse, voit myydä eteenpäin valitsemallesi sähkönmyyntiyhtiölle.

Mikäli tuotantolaitteistosi on kooltaan useampia kilowatteja, ota meihin yhteyttä etukäteen, jotta voimme arvioida laitteistosi liitettävyyden etukäteen. Samalla varmistamme, että sähköliittymäsi koko ja jakeluverkkomme mitoitus ovat riittäviä.

Sähköurakoitsijasi lähettää sähköntuotantolaitteistosi tiedot meille. Kun olemme varmistaneet laitteiston liitettävyyden jakeluverkkoon, annamme käyttöönottoluvan ja hoidamme mittaus- ja sopimusasiat kuntoon. Voit tehdä sopimuksen ylijäämäsähkön myymisestä valitsemasi sähkönmyyntiyhtiön kanssa.

Siirrämme pientuotannossa, esimerkiksi aurinkopaneeleilla, tuottamasi ylimääräisen sähkön jakeluverkossamme. Kun tuotantolaitteistosi tuottaa hetkellisesti enemmän sähköä kuin kulutat, yli jäävä tuotanto siirtyy automaattisesti jakeluverkkoon.

Mittaamme kaksisuuntaisesti sähkönsiirron sähkönkäyttöpaikkasi ja jakeluverkon välillä. Sähkö, jonka otat jakeluverkosta ja jonka syötät jakeluverkkoon, mitataan erikseen samalla sähkömittarilla. Mittaustiedot tallennetaan mittaustietokantaamme, ja ovat nähtävissä energiaseurantapalvelussamme.

Jos tuotantolaitteistosi teho on yli 100 kVA, veloitamme hinnastomme mukaisen tuotannon siirtomaksun sähköstä, jonka syötät verkkoon. Enintään 100 kVA:n laitteistotehon pientuottajilta ei veloiteta tuotannon siirtomaksua.

Opastamme sinua liittämään sähkön pientuotantolaitteiston, kuten aurinkosähköjärjestelmän, turvallisesti omalle sähköliittymällesi. Neuvomme myös pientuotannon sopimuksiin, sähkönmittaukseen ja laskutukseen liittyvissä kysymyksissä. Lue lisää omasta sähkötuotannosta.

Sähköurakoitsijasi arvioi tuotantolaitteiston liitettävyyden kiinteistösi sähköverkkoon ja vastaa kiinteistösi sähköverkon kytkennöistä. Pientuotantolaitteiston toimittaja neuvoo sinua itse laitteistoon liittyvissä kysymyksissä.