Energiaseuranta

Carunan energiaseurantapalvelu
Siirry energiaseurantaan

Energiaseurantapalvelu

Energiaseurantapalvelusta näet oman sähkönkulutuksesi vuoden, kuukauden, viikon, viikonpäivän tai tunnin tarkkuudella. Palvelu auttaa sinua selvittämään, mihin kotonasi kuluu sähköä ja miten olet onnistunut sähkön säästämisessä.

Sähkönkulutustiedot päivittyvät palveluun heti seuraavana päivänä. Voit myös asettaa palvelussa merkinnän esimerkiksi ilmalämpöpumpun tai uuden kodinkoneen hankinnasta ja seurata, miten muutokset vaikuttavat sähkönkulutukseesi.

Energiaseurantapalvelu on sinulle maksuton ja käytettävissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Voit tarkastella sähkönkulutustietojasi mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Esimerkkikuva energiaseurannasta.

Näin saat energiaseurantapalvelun käyttöösi

Jos olet Carunan asiakas

  • Rekisteröidy ensin Carunan sähköiseen asiointipalveluun. Rekisteröitymistä varten tarvitset verkkopankkitunnukset sekä voimassaolevan sähköpostiosoitteen. Yritysasiakkaana voit vaihtoehtoisesti rekisteröityä myös asiakasnumero- ja käyttöpaikkanumero yhdistelmällä, jotka löydät laskultasi.
  • Kun olet luonut itsellesi tunnukset, voit kirjautua palveluun jatkossa Carunan verkkosivuston aloitussivulta.

​Edustusoikeuden antaminen toiselle käyttäjälle

  • Kirjaudu sisään sähköiseen palvelukanavaan. 
  • Paina oikeasta yläkulmasta omaa nimeäsi
  • Valitse "Käyttäjätilin tiedot" ja syötä edustajasi käyttäjätunnus

​​Jos et ole Carunan asiakas

Jos sinulla on lupa asioida Carunan sähköisissä palveluissa jonkun toisen henkilön tai esimerkiksi edustamasi taloyhtiön puolesta, rekisteröidy pankkitunnuksillasi Carunan sähköisiin asiointipalveluihin. Näet edustettavat asiakkuutesi omalla käyttäjätililläsi.

Sähkönsäästövinkit

Miten säästät sähköä kotona

Kodin sähkönkulutusta on helppo pienentää muuttamalla omia toimintatapojaan. Pienetkin muutokset tuovat hyvin säästöjä. Nappaa säästövinkit alta!

Säästä lämmityksessä ja ilmanvaihdossa

Voit säästää energiaa alentamalla huoneiden lämpötiloja, tiivistämällä ikkunat ja ovet ja tuulettamalla nopeasti ristivedolla. Yhden asteen lämpötilan alentamisella voit säästää lämmityskuluissa jopa viisi prosenttia.

Sähkön säästövinkkejä lämmitykseen

Suora sähkölämmitys

Tarkasta, toimiiko termostaatti. Vanha mekaaninen termostaatti voi hidastua ja reagoida hitaasti lämpötilan muutoksiin, jolloin huoneen lämpötila voi vaihdella paljon, ja sähkönkulutus kasvaa.

Öljy-, pelletti-, hake- ja puulämmitys

Kun polttoaine loppuu, lämmitys siirtyy yleensä sähkövastuksille. Myös poltinvika tai tukokset lämmittimessä saattavat käynnistää sähkövastukset. Huolehdi, että polttoainetta on riittävästi ja huolla lämmitin säännöllisin väliajoin, ettei sen teho heikkene.

Lämpöpumput

Voit säästää energiaa oikean tehoisella lämpöpumpulla ja sijoittamalla sen sopivaan paikkaan. Lisäksi on tärkeää muistaa lämpöpumpun säännöllinen huolto, suodattimien vaihto ja oikeanlaiset asetukset.

Jotta maalämpöpumppu toimii energiatehokkaasti, on sen oikeanlainen mitoitus tärkeää. Osamitoitetussa maalämpöpumpussa osa lämmöstä tuotetaan jollain muulla lämmitysmuodolla, esimerkiksi sähkövastuksella. Täysmitoitetussa maalämpöpumpussa lämpö tuotetaan kokonaisuudessaan maalämmöllä, mutta on mahdollista, että kovimmilla pakkasilla varalämmitys kytkeytyy päälle.

Erilaisista lämpöpumpuista lisätietoa löytyy esimerkiksi Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen ja Motivan verkkosivuilta.

Lattialämmitys

Sopiva lattialämmityksen lämpötila on 20—24 astetta. Lattialämmityksen tarkoituksena ei ole lämmittää koko kylpyhuonetta, vaan saada lattian pinta hieman lämpimäksi. Lattian pinnan lämpötilan voit tarkastaa esimerkiksi pintalämpömittarilla.

Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto

Kesällä koneellisen tulo- ja poistoilmanvaihdon jälki- ja esilämmitys kannattaa kääntää pois päältä. Energiatehokkaan toiminnan kannalta on hyvä huoltaa ilmanvaihtokone säännöllisin väliajoin.

Muita sähkön säästövinkkejä kotiin

Jääkaappi ja pakastin

Kylmälaitteet ovat keittiön suurimpia energiasyöppöjä, mutta yksinkertaisten toimenpiteiden avulla niidenkin kulutusta voi vähentää jopa kolmanneksella.

  • Sijoita kylmälaitteet erilleen lämmönlähteistä kuten patterista ja hellasta.
  • Sulata pakastin säännöllisesti ja tarkista samalla tiivisteiden kunto.
  • Vanhan kylmälaitteen tilalle kannattaa harkita uuden energiatehokkaamman kylmälaitteen hankintaa.

Sauna

Perinteisessä sähkökiukaassa noin puolet saunan lämmitykseen kuluvasta sähköstä kuluu esilämmittämiseen. Saunominen kannattaa siis ajoittaa niin, että mahdollisimman moni saunoo samalla lämmityskerralla.

Jos saunot päivittäin tai lähes päivittäin, heti valmis kiuas on kannattava vaihtoehto. Heti valmis kiuas ylläpitää kivien lämpöä jatkuvasti, minkä sähkönkulutus on noin 2 000—3 000 kWh vuodessa. Heti valmiin kiukaan tiivisteiden kunto on syytä tarkistaa säännöllisesti, koska huonokuntoiset tiivisteet kasvattavat saunomisvalmiuden ylläpitoon kuluvaa sähkönkulutusta.

Lämmin käyttövesi

Lämpimän käyttöveden osuus asunnon energiankulutuksesta on suuri, ja lämpimän veden käyttöön kohdistuvilla säästötoimenpiteillä voit vaikuttaa merkittävästi asumiskuluihin.

Viihde-elektroniikka

Suuri osa televisioiden, tietokoneiden ja muiden viihde-elektroniikkalaitteiden kulutuksesta syntyy, kun laitteet ovat valmiustilassa. Moni laite kuluttaakin käyttöikänsä aikana enemmän sähköä valmiustilassa kuin varsinaisessa käytössä. Vuodessa on 8 760 tuntia ja yhden watin jatkuva kulutus merkitsee vuodessa noin yhtä euroa sähkölaskussa. Kun käytät virtakytkimellä varustettua jatkojohtoa, voit sammuttaa helposti useat laitteet kerralla kokonaan pois päältä.

Valaistus

Valaistuksen osuus suomalaisten kotitalouksien sähkönkulutuksesta on noin viidesosa, kun lämmitystä ei oteta huomioon. Paras neuvo valaistuksen kulutuksen pienentämiseksi on hyvin yksinkertainen: sammuta turhat valot.

Sähkölaitteiden keskimääräiset kulutukset

Näin lasket sähkölaitteiden kulutuksen

Sähkölaitteen kulutuksen voi laskea, kun laitteen teho (watti, W) on tiedossa. Ennen kuin lasket kulutuksen, kannattaa muuttaa laitteen ilmoitettu teho aina kilowateiksi (1000 wattia = 1 kilowatti) ja laitteen käyttöaika tunneiksi (30 minuuttia = 0,5 tuntia). Saat sähkölaitteen energiankulutuksen (kWh) laskettua kertomalla laitteen tehon (kW) sen käyttöajalla (h).

Esimerkki: Viikkosiivouksessa imuroimiseen menee aikaa 1,5 tuntia. Pölynimurin teho on 1 kW. Kulutus on 1,5 kWh.

Olemme listanneet alle yleisimpien kodin laitteiden, lämmityksen ja valaistuksen keskimääräisiä kulutuksia.

Kodinkoneet

Laite Kulutus
Jääkaappi 0,3–0,8 kWh/vrk
Jääkaappi-pakastin 0,8–1,6 kWh/vrk
Pakastin 0,5–1,5k kWh/vrk
Sähköliesi 1–2 kWh/vrk
Mikroaaltouuni 0,12–0,2 kWh/10 min
Kahvinkeitin 0,1 kWh/10 min
Vedenkeitin 0,1 kWh/5 min
Liesituuletin 0,2k Wh/h
Astianpesukone 0,6–1,6 kWh/kerta
Pyykinpesukone 0,6-1,8 kWh/kerta
Kuivauskaappi 2,2–2,8 kWh/3 kg
Kuivausrumpu 2,1 kWh/3 kg

Viihde-elektroniikka

Laite Kulutus
LCD-televisio 32" 0,08–0,19 kWh/h
Plasma-televisio 42" 0,31–0,41 kWh/h
LED-televisio 42 " 0,04–0,1 kWh/h
Pöytätietokone 0,13–0,17 kWh/h
Kannettava tietokone 0,03 kWh/h

Valaistus

Valaistus Kulutus
Hehkulamppu 40 W 0,04 kWh/h
Hehkulamppu 60 W 0,06 kWh/h
Halogeenilamput 7 kpl 10-50 W 0,01 kWh/h
Energiasäästölamppu 11 W 0,01 kWh/h
Energiasäästölamppu 18 W 0,02 kWh/h

Lämmitys

Lämmitys Kulutus
Kiuas, kertalämmitteinen 5,5-10 kWh/kerta
Öljypoltin 200-500 kWh/vuosi
Huoneistokohtainen IV-kone, sähkölämmitys 1200-1800 kWh/vuosi
Lämminvesivaraaja 800-1200 kWh/vuosi
Lattialämmitys 5 m2 käyttöaika 900 kWh/vuosi
Veden lämmitys 1000-1200 kWh/vuosi/hlö