Tarvitsetko lisää tietoa?

Sähkönsiirtolasku

Onko sinulla kysyttävää sähkönsiirtolaskusta? Alla olevasta linkistä voi olla sinulle apua. Lue lisää uudesta sähkönsiirtolaskusta >

Caruna vastaa alueesi sähkönjakelusta, sähkön mittauksesta ja sähkönsiirron laskutuksesta. Valitsemasi sähkönmyyjä myy sinulle sähköenergian ja lähettää siitä oman laskunsa.

Sähkönkäyttö mitataan automaattisesti etämittarin avulla ja laskut perustuvat kulutukseen. Omakotiasujilla ja muilla suurimmilla sähkönkäyttäjillä sähkölaskujen loppusumma vaihtelee kuukausittain eniten ja laskut ovat talven lämmityskaudella suurempia kuin kesäaikaan. Toisaalta voit vaikuttaa oman sähkölaskusi suuruuteen kiinnittämällä huomiota kulutustottumuksiisi.

Tiesithän, että voit seurata omaa energiankulutusta energiaseurantapalvelussamme? Klikkaa tästä linkistä ja lue lisää.

Sähkölasku muodostuu kolmesta osasta

  • Sähkönsiirto. Siirtomaksuilla sähkönsiirtoyhtiö, kuten Caruna, huolehtii sähkön siirtämisestä kuluttajalle, sähköverkon rakentamisesta, kunnossapidosta, sähkön mittauksesta, asiakaspalvelusta sekä ympärivuorokautisesta vikapäivystyksestä. Lue lisää hinnoittelustamme.
  • Sähköenergia (myynti)Voit ostaa sähköenergiasi miltä tahansa sähkönmyyjältä. Voit halutessasi kilpailuttaa sähköenergian ja valita sinulle sopivimman sähkönmyyjän. Sähkönmyyjiä voi vertailla esimerkiksi Energiaviraston Sähkönhinta-palvelussa.
  • Verot muodostuvat sähköverosta ja arvonlisäverosta. Arvonlisäveroa maksetaan sekä sähköenergiasta että sähkön siirrosta. Paikallinen sähkönsiirtoyhtiö laskuttaa verot aina sähkön siirtohinnan yhteydessä.

Eräpäivä ja laskujen määrä

Laskun eräpäivä on aina 14 päivää sen päiväyksestä.

Sähkönkäyttö vaikuttaa laskujen määrään. Vähemmän sähköä kuluttaville suosittelemme pidempää laskutusväliä ― neljä tai kuusi laskua vuodessa. Suuremmalla kulutuksella (esimerkiksi sähkölämmittäjillä) kuusi tai 12 laskua vuodessa voi olla parempi vaihtoehto. Voit muuttaa laskujen lukumäärää milloin tahansa.

Laskutusvaihtoehdot

E-lasku

E-lasku on sähköisessä muodossa oleva lasku, jonka saat omaan verkkopankkiisi. Maksaminen on helppoa ja nopeaa, kun sinun ei laskua maksaessasi tarvitse näppäillä laskun viitenumeroa, saajan tilinumeroa eikä laskun summaa. Voit tarkistaa laskun erittelyn verkkopankissasi ja hyväksyä laskun maksettavaksi. Tutustu oman pankkisi ohjeisiin ja tee sopimus verkkopankissa.

Näin teet uuden e-laskusopimuksen:

  • Mene verkkopankkiisi ja valitse laskun lähettäjistä Caruna Oy.
  • Anna laskutuksen yksilöintitiedoksi sopimusnumerosi. Sen löydät laskultasi tai voit pyytää sen asiakaspalvelustamme.

Laskutusyhtiön vaihtumisen vuoksi pyydämme kaikkia e-laskuasiakkaitamme vahvistamaan e-laskujen vastaanoton uudelta laskutusyhtiöltä (Caruna Oy) verkkopankissa. Huom. OP:n asiakkaiden ei tarvitse tätä tehdä, sillä laskutustiedot siirtyvät automaattisesti uudelle laskutusyhtiölle.

Suoramaksu

Jos sinulla ei ole verkkopankkia, voit sopia pankkisi kanssa suoramaksusta. Saat silloin paperilaskun postitse etukäteen tiedoksesi ja pankki veloittaa laskun summan tililtäsi automaattisesti eräpäivänä. Pankeilla on suoramaksua koskevat omat käytäntönsä, ja niistä kannattaa ottaa selvää omasta pankista.
 
Laskutusyhtiön vaihtumisen vuoksi kaikkien suoramaksuasiakkaidemme on tehtävä uusi suoramaksusopimus omassa pankissa. Uusi laskutusyhtiö on Caruna Oy. Huom. OP:n asiakkaiden ei tarvitse tehdä uutta suoramaksusopimusta, sillä nykyiset sopimukset siirtyvät sellaisenaan uudelle laskutusyhtiölle.

Sähköpostilasku

Voit valita sähkönsiirtolaskun vastaanottotavaksi myös sähköpostilaskun. Mikäli haluat laskun sähköpostiisi, ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja teemme muutoksen. Palvelemme ma—pe klo 8—16.

Yrittäjän e-lasku

Voimme tehdä yrityksesi kanssa verkkolaskusopimuksen. Sitä varten tarvitsemme seuraavat tiedot:

  • Y-tunnus
  • Osoitetiedot
  • Verkkolaskutusosoite
  • Verkkolaskujen operaattori

Nämä tiedot saatuasi tai tarkastettuasi, voit kääntyä asiakaspalvelumme puoleen ja teemme yrityksesi kanssa verkkolaskutussopimuksen.

Lasku postitse

Jos mikään edellä mainituista vaihtoehdoista ei sovi sinulle, voit vastaanottaa laskun myös postitse.

Caruna Oy löytyy nyt myös Netpostin kirjeiden lähettäjistä. Jos sinulla on Netposti käytössä ja saat meiltä laskun postitse, Posti lähettää laskun Netpostiisi muutama päivä ennen kuin se tulee sinulle kotiin. Lue lisää Netpostista Postin sivulta.

Tarvitsetko lisää maksuaikaa?

Jos et voi maksaa laskua viimeistään eräpäivänä, otathan yhteyttä asiakaspalveluumme ennen kuin lasku erääntyy. Voimme antaa veloituksetta lisää maksuaikaa enintään 30 päivää alkuperäisestä eräpäivästä. Maksuajalta perimme viivästyskorkoa 7 prosenttia.

Voimme myös jakaa laskun osiin, jolloin teemme kanssasi maksusopimuksen ja veloitamme siitä viisi (5) euroa. 

Jos sinulla on laskutukseen liittyvää kysyttävää, asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään.

Katso video: sähkönsiirtolaskun ulkoasu uudistui

Caruna Oy:n ja Caruna Espoo Oy:n laskuttajayhtiö vaihtui syyskuun alussa Caruna Oy:ksi. Muutoksen myötä myös laskun ulkonäkö uudistui. Katso videolta, miltä uusittu lasku näyttää, ja mistä löydät laskun maksamista varten tarvittavat tiedot.

 

Maksumuistutukset ja perintä

Yhteistyökumppanimme Intrum Justitia hoitaa perinnän maksumuistutuksesta alkaen. Jos jo erääntynyt laskusi on vielä maksamatta, saat ensin maksumuistutuksen. Jos muistutuslasku jää maksamatta, se siirtyy perintään.

Mikäli sinulla on kysyttävää maksumuistutuksesta, perinnästä tai katkaisuvaroituksesta, Intrum Justitialla autetaan sinua kaikissa kysymyksissäsi.

Intrum Justitian asiakaspalvelu:

Puh. 09 229 118 92, ma—pe klo 7.30—20.00, lauantaisin klo 9.00—16.00.
Sähköpostiosoite: ryhma118@intrum.com

Oma Intrum -verkkopalvelu on avoinna ympäri vuorokauden. Kirjaudu palveluun osoitteessa www.intrum.fi. Kirjautumistiedot löydät Intrum Justitian maksumuistutus- tai perintäkirjeestä.