Säävarma sähköverkko

Säävarma sähköverkko

Säävarma sähköverkko

Anna palautetta työmaasta Voit antaa palautetta esimerkiksi työn jäljestä tai työmaan siisteydestä. Käsittelemme palautteen mahdollisimman pian, jonka jälkeen alueella toimiva urakoitsija on sinuun yhteydessä. Valitse yhteydenottolomakkeella aiheeksi verkonparannustyömaat. Siirry palautelomakkeelle >

Kohti säävarmaa sähkönjakelua

Caruna jatkaa investointeja sähköverkkonsa parantamiseksi, jotta asiakkaat voivat luottaa sähkönjakeluun myös tulevaisuudessa.

Tehtävämme sähkönjakeluyhtiönä on huolehtia 1,5 miljoonan suomalaisen sähkönsaannista sähköverkkomme jokaiseen kolkkaan, mökkiin ja majaan.

”Häiriötön sähkönsaanti on perusedellytys kansalaisten arjen sujumiselle ja koko yhteiskunnan toiminnalle. Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, ettei asiakkaidemme tarvitse kärsiä sähkökatkoista”, sähköverkkojohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Vuonna 2017 Caruna investoi sähköverkkoonsa noin 300 miljoonaa euroa, ja vuoden loppuun mennessä noin 70 prosenttia asiakkaista oli säävarman sähköverkon piirissä.

Verkonparannustyöt kartalla →

Sähköverkon investoinnit vuonna 2017

Ilmajohtoverkot maan alle

Lähes puolet Carunan verkkoalueista on metsän peitossa. Ilmastonmuutos vahvistaa säiden ääri-ilmiöitä ja lisää myrsky- ja lumituhoja.

Peräti 70 prosenttia sähkökatkoista johtuu sääilmiöistä, minkä vuoksi ilmajohdoissa kulkevaa verkkoa korvataan maan alle kaapeloidulla sähköverkolla. Muutos parantaa huomattavasti sähkönjakelun luotettavuutta ja tuo varmuutta asiakkaiden arkeen.

Toimintavarmuustavoitteet

”Maan alle kaapeloitu sähköverkko on kymmenen kertaa luotettavampi ilmajohtoverkkoon verrattuna. Sitä eivät tuulet, myrskyt ja kaatuvat puut vaurioita. Lähivuosien aikana taajamissa ja asemakaava-alueilla ei ole enää lainkaan ilmajohtoverkkoja,” Rautiainen kertoo.

Carunan sähköverkko rakennetaan vastuullisesti. Vuonna 2017 kierrätettiin noin seitsemän miljoonaa kiloa purettua verkkoa.

 

Sähköverkko palvelee seuraavat 50 vuotta

Carunan verkonparannushankkeet jatkuvat vielä useita vuosia. Mittavimpia investointeja tehdään Etelä- ja Lounais-Suomeen sekä Satakuntaan, sillä nämä alueet ovat haavoittuvaisimpia syysmyrskyjen alla.

”Nyt rakennettava sähköverkko palvelee seuraavat 40–50 vuotta yhteiskunnan tarpeita. Tulevaisuudessa taajamassa asuvalla yksittäisellä asiakkaalla ei välttämättä ole enää lainkaan säästä aiheutuvia katkoja. Taajaman ulkopuolella katkoja on vähemmän ja ne ovat lyhyempiä”, Rautiainen lupaa.

Kun älykästä sähköverkkoa rakennetaan, otetaan huomioon myös tulevaisuuden käyttötarpeet. Asiakas on jatkossa sekä sähkönkuluttaja että -tuottaja. Sähköverkko palvelee paremmin myös energian pientuottajia ja sähköautoilijoita.