Sähkönjakelun viat ja häiriöt

Toiminta vikatilanteessa

Näin toimit sähkökatkon aikana

Jos sähköt katkeavat laajemmalta alueelta, häiriö on yleensä jo tiedossamme ja korjaustoimenpiteet aloitettu. Häiriökartaltamme näet tiedossamme olevat runkoverkon viat ja suunnitellut keskeytykset.

Joskus sähkökatko saattaa johtua oman asuntosi tai asuinkiinteistösi sähkölaitteen viasta. Tällöin kiinteistön omistaja on vastuussa viankorjauksesta ja kustannuksista. Jos vain osa taloudesta on sähköttä, tarkista ensin pää- ja ryhmäsulakkeet sekä mahdolliset vikavirtasuojat. Vaihda tarvittaessa palanut sulake uuteen. Tarkista myös, onko naapurillasi sähköt.

Tunnista nollavika - se voi aiheuttaa hengenvaaran

Vaurioituneissa sähköverkoissa saattaa esiintyä niin sanottu nollavika, joka voi aiheuttaa hengenvaaran. Tämän vuoksi nollavikaan tulee suhtautua vakavasti.

Nollaviassa nollajohdin katkeaa ja voi pahimmillaan aiheuttaa jännitteen nousun 230 voltista 400 volttiin, joka voi rikkoa kodin sähkölaitteita ja saattaa aiheuttaa sähköiskun vaaran. Vika voi aiheuttaa myös tulipalovaaran, jos sähkövirta yrittää hakea purkautumistietä rakennuksen rakenteista. Sähköverkon nollavika aiheutuu yleensä pienjänniteverkon riippukierrekaapelien kannatusköyden eli PEN-johtimen katkeamisesta puiden kaatuessa sähkölinjalle. PEN-johdin on metallinen kaapeli, jonka varassa vaihejohtimet riippuvat pylväiden välillä.

Jos nollavika on sähköverkon puolella, vaarallista kosketusjännitettä rakennuksessa pienentää hyvä maadoitus. Mikäli haluat tarkistaa rakennuksesi maadoituksen, ole yhteydessä sähköurakoijaasi.

Nollavian tunnistat näistä merkeistä:

 • Jotkut valot palavat poikkeuksellisen kirkkaasti, tai jotkut normaalia himmeämmin ja valon voimakkuus vaihtelee varsinkin muiden sähkölaitteiden käynnistyessä tai sammuessa.
 • Sähkölaitteet toimivat oudosti, lamppuja saattaa rikkoutua.
 • Saat sähköiskun metallikuorisesta laitteesta.
 • Sähkökeskuksesta kuuluu "särinää" ja pauketta, ja saatat haistaa palaneen käryä.

Mitä teen jos epäilen nollavikaa?

 • Ota yhteyttä Carunan vikapäivystyksen numeroon 0800 195 011, jos epäilet nollavikaa. Otathan huomioon, että myrskytilanteissa vikapäivystysnumeromme voi ruuhkautua.
 • Ennen puhelua sähköt kannattaa turvallisuussyistä katkaista sähköpääkytkimestä. Ole varovainen ja käytä esimerkiksi nahkahanskoja sähköjen katkaisussa, sillä sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen.

Vikailmoitusnumero palvelee 24 tuntia vuorokaudessa

Jos sähkökatko koskee vain rajattua aluetta, eli omaa kiinteistöäsi ja mahdollisesti naapuriasi, vika voi olla pienjänniteverkossa. Pienjänniteverkon vioista saamme tiedon ensisijaisesti asiakkailtamme.  Epäillessäsi pienjänniteverkon vikaa tai jos sinulla on tiedossa tarkka vikapaikka (esimerkiksi puu sähkölinjalla), voit soittaa Carunan vikailmoitusnumeroon 0800 1 95011. Numeroon voit ilmoittaa myös havaintosi ja huomiosi vian aiheuttajasta.

Suurhäiriötilanteet

Suurhäiriötilanteissa, kun sähkökatkoja on laajoilla alueilla, korjaustyöt saattavat kestää kauan. Tällaisissa tilanteissa kannattaa harkita siirtymistä esimerkiksi sukulaisten tai tuttavien luokse odottelemaan sähköjen palautumista, etenkin jos taloudessasi on vanhuksia tai pieniä lapsia.

Laajoissa häiriötilanteissa monilla radiokanavilla kerrotaan tilannetietoja. Sähkönjakelun tilaa ja ajankohtaisia tiedotteita voi myös seurata Carunan verkkosivuilla.

Muita vinkkejä sähkökatkon varalle

 • Älä mene hissiin.
 • Sulje kaikki auki jääneet sähkölaitteet, jotta et unohda niitä päälle sähkökatkon jälkeen.
 • Älä turhaan avaa jääkaapin ja pakastimen ovea. Talvipakkasella pakasteet voi viedä myös kylmään tilaan säilöön.
 • Kylmänä aikana sulje ovet ja ikkunat hukkalämmön estämiseksi.
 • Ole rauhallinen, korjaamme viat mahdollisimman nopeasti.
 • Muista turvallisuus! Maahan pudonneet sähköjohdot ovat vaarallisia ja niistä pitää pysyä vähintään 20 metrin päässä.

Oheisesta liitteestä voit lukea lisää vinkkejä miten selvitä pitkästä sähkökatkosta.

Katso myös alla olevasta videosta miten toimia jos sähkökatko yllättää.