Hinnastot ja sopimusehdot

Sähkönsiirron hinta

Sähkönsiirron hinta

Sähkönsiirron hinta koostuu siirron perusmaksusta ja sähkön kulutukseen perustuvasta osasta. Siirtomaksuilla huolehdimme sähköenergian siirtämisestä tuottajalta sähkön käyttäjälle, sähköverkon rakentamisesta ja kunnossapidosta, sähkönmittauksesta ja ympärivuorokautisesta vikapäivystyksestä. Siirtohintaan vaikuttavat monet eri tekijät, ja sen hinta vaihtelee myös vuorokauden ja vuodenaikojen myötä.

Kaikki sähkönsiirtoyhtiöt laskuttavat sähkölaskulla siirtomaksujen lisäksi sähköveron ja arvonlisäveron, jotka välitetään edelleen valtiolle.

Sähkönsiirron hintamme näet liitteenä olevista verkkopalveluhinnastoista. Valitse hinnasto sen mukaan, kumman verkkoyhtiön alueella käyttöpaikkasi sijaitsee, Caruna Oy:n tai Caruna Espoo Oy:n.

Sähkönsiirtotuotteet

Siirtotuotteella eli tariffilla tarkoitetaan tuotetta, jolla sähkönsiirtoyhtiö laskuttaa sähkön siirtoon liittyvät maksut. Voit valita siirtotuotteen sähkön käyttötarpeesi ja kulutuksesi mukaan.

Yleissiirto

 • Yleisin sähkönsiirtotuotteemme on Yleissiirto. Sähkömittarissa on tällöin käytössä yksi laskulaite. Yleissiirto sopii sinulle, jos et käytä kovin paljoa sähköä. Sitä käytetään yleisesti kerros- ja rivitaloasunnoissa.
 • Yleissiirto on yleensä edullisin vaihtoehto myös omakotitaloihin sekä kesäasuntoihin, joissa ei ole sähkölämmitystä. Yleissiirron hinta on sama vuorokauden- tai vuodenajasta riippumatta.

Yösiirto

 • Yösiirrossa on käytössä kaksi eri hintaa ja siksi myös sähkömittarissa kaksi eri laskuria. Päiväaikana kulutuslukemat kertyvät toiselle laskurille ja yöaikana toiselle.
 • Yösiirto soveltuu parhaiten varaavalle sähkölämmitykselle, kuten lämpövaraajille, varaavalle lattialämmitykselle ja varaavalle vesikiertoiselle lämmitykselle. Tällöin muun muassa lämminvesivaraajaa lämmitetään vain yöaikana. Yösiirron hinta on yöaikana edullisempi.

Kausisiirto

 • Kausisiirrossa on käytössä kaksi eri hintaa, joten sähkömittarissakin on kaksi paikkaa lukemille. Talvipäivisin kulutuslukemat kertyvät toiselle laskurille, ja muuna aikana toiselle.
 • Kausisiirron hinta on edullisempi koko kesäajan (1.4.-31.10.) sekä talviöisin.
 • Kausisiirto soveltuu parhaiten suoralle sähkölämmitykselle (patterilämmitys, suora lattialämmitys, kattolämmitys ja lämpöpumput). Kausisiirtoa kannattaa harkita erityisesti silloin, jos talviaikana on mahdollisuus hyödyntää vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja.

Tehosiirto

 • Tehosiirto-tuotteet on tarkoitettu paljon sähköä käyttäville asiakkaillemme. Keskijännitetehosiirrossa sähkön toimitus tapahtuu 20 kilovoltin keskijännitteellä. Tämä edellyttää, että asiakas itse omistaa muuntamonsa, vastaa sen käytöstä ja siihen liittyvistä asennuksista.
 • Tehomaksun mittausjakso on yksi tunti.
  - Caruna Oy:n ja Caruna Espoo Oy:n tehomaksu määräytyy kuukausittaisen huipputehon mukaan. Tehomaksua veloitetaan pienjännitteellä vähintään 40 kW ja keskijännitteellä 200 kW tehon mukaan.
 • Loistehomaksun perusteena on kuukausittainen loistehohuippu, josta on vähennetty 20 % saman kuukauden pätötehohuipun määrästä.

Sähkövero

Verot muodostuvat sähköverosta ja arvonlisäverosta. Paikallinen sähkönsiirtoyhtiö, kuten Caruna, laskuttaa sähköveron aina sähkön siirtohinnan yhteydessä. Koko sähkölaskun loppusummasta verojen osuus on noin 30 prosenttia.

Kaikki asiakkaamme kuuluvat automaattisesti veroluokkaan 1, elleivät ole muuta ilmoittaneet.

Yrityksen on selvitettävä Tullilta, onko yrityksen toiminta veroluokkaan 2 oikeuttavaa. Veroluokan 2 piiriin kuuluvat sähkön valmisteverosta annetun lain mukaista toimintaa harjoittavat teollisuusyritykset ja ammattimainen kasvihuoneviljely. Jos yritys on Tullin mukaan oikeutettu alempaan veroluokkaan 2, sen on toimitettava tästä kirjallinen vakuutus verkkoyhtiölle.

Sähkövero 1.1.2015 alkaen:
Veroluokka 1: 2,7937 c/kWh, sis. alv 24 %
Veroluokka 2: 0,8717 c/kWh, sis. alv 24 %

Määräaikainen alennus 1.3.2016 – 28.2.2017

Caruna Oy ja Caruna Espoo Oy antavat määräaikaisen 25%:n alennuksen sähkönsiirron  perusmaksuista. Alennus koskee 1.3.2016 voimassa olevan hinnaston perus,- teho- ja loistehomaksuja ja on voimassa helmikuun loppuun 2017 saakka. Caruna Oy:n ja Caruna Espoo Oy:n alennetut perusmaksut sisältävät hinnastot löydät sivun alareunasta.