Hinnastot ja sopimusehdot

Hinnan muodostuminen

Miten sähkönsiirron hinta muodostuu?

Sähkön siirrosta tuottajalta sähkön käyttäjälle huolehtii aina paikallinen sähkönsiirtoyhtiö, kuten Caruna. Sähkönsiirron lisäksi vastaamme alueemme sähköverkoston kunnossapidosta ja rakentamisesta, vikapäivystyksestä ja sähkönkulutuksen mittauksesta.

Carunaan kuuluu kaksi sähkönsiirtoyhtiötä, Caruna Oy ja Caruna Espoo Oy. Caruna Oy vastaa sähkönsiirrosta verkkoalueellaan Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Satakunnassa ja Koillismaalla. Caruna Espoo Oy toimii Espoossa, Kauniaisissa, Kirkkonummella ja Joensuussa. Tarkat alueet näet alla olevasta verkkoaluekartastamme.

Carunan verkkoaluekartta

Caruna Oy ja Caruna Espoo Oy ovat kaksi erillistä sähkönsiirtoyhtiötä, joilla on erillinen hinnoittelu. Sähkönsiirron hinnoittelu on yhtiökohtainen, ja hintoihin vaikuttavat muun muassa paikallisen verkon olosuhteet.

Caruna Oy:n verkko on suureksi osaksi maaseutuverkostoa ja Caruna Espoo Oy:n kaupunkiverkkoa. Kaupunkiolosuhteet ovat yleensä sähkönsiirrolle edulliset, koska kaupungissa asutaan tiiviimmin eikä yhtä asiakasta kohden tarvitse rakentaa niin paljon sähköverkkoa. Kaupungissa sähköverkko kulkee pääasiassa maan alla, joten se on paremmin suojassa sään aiheuttamilta vaurioilta, ja tarvetta verkon korjaamiseen ja huoltoon on vähemmän. Maaseutuolosuhteissa sähköverkkoa sen sijaan joudutaan rakentamaan asiakasta kohden huomattavasti enemmän. Verkko on myös erittäin altis luonnonilmiöille, mikä lisää huomattavasti sen ylläpidon ja korjaamisen kustannuksia.

Video: Sähkön siirto

Katso alla olevasta Energiateollisuus ry:n videosta miten sähkön siirto toimii ja miten sen kustannukset muodostuvat.

 

Mitä tarkoittaa ylijäämä?

Suomessa Energiavirasto valvoo Carunan toimintaa, kehittämistyötä ja sähkönhinnoittelua. Yksi valvontajakso kestää neljä vuotta, jonka ajalle sähkönsiirrosta saatavalle tuotolle määritellään tietty raja.

Jos jakson aikana kertynyt tuotto ylittää valvontamenetelmien salliman määrän, puhutaan silloin ylijäämästä eli tuottoa on käytössä odotettua enemmän. Jos puolestaan nelivuotisen jakson toteutunut tuotto jää alle, on kyse alijäämästä.

Vaikka pyrimme välttämään huomattavaa ali- tai ylijäämää, sähkösiirtoyhtiöiden vuosittaisten kulujen ennustaminen on etukäteen hankalaa. Kuluihin vaikuttavia tekijöitä on paljon, esimerkiksi sääolot. Ali- ja ylijäämän syntyminen on valvontamallissa normaalia ja ne huomioidaan seuraavan valvontajakson hinnoittelussa.

Energiaviraston valvoo kaikkia suomalaisia sähkönsiirtoyhtiöitä ja varmistaa käyttäjille kohtuulliset hinnat ja hyvälaatuisen energiantoimituksen.

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa – katso selkeyttävä video

Havainnollistavalla videolla selvennämme ali- ja ylijäämää, ja kerromme kuinka Energiavirasto varmistaa sähkönsiirron hinnan kohtuullisuuden ja Carunan tuottojen tasaamisen nelivuotisilla valvontajaksoilla.