Ylijännitteet ovat jopa 20 kertaa suuremmat kuin normaalit käyttöjännitteet – kodin laitteistot voivat vahingoittua

ARTIKKELI

09.12.2019 klo 15:34
Ylijännitteet voivat syntyä joko suoraan tai lähelle kiinteistöä osuneesta salamaniskusta. Ukkosylijännitteet voivat kulkeutua kiinteistöön syöttävästä sähköverkosta, kiinteistön pihajohdoista, puhelinjohdoista, antennijohdoista sekä tiedonsiirtojohdoista. Ylijännitteitä ja niiden aiheuttamia vahinkoja voi estää oikein toteutetulla ylijännitesuojauksella.

Ota käyttöön ylijännitesuojaus

Ylijännitesuojauksen vaatimus kohdistuu pääsääntöisesti haja-asutusalueelle ja kaupunkiympäristön ulkopuoliselle alueelle. Ylijännitesuojaus tarvitaan alueilla, joissa kiinteistöä syöttävä sähkönjakeluverkko on pääosin ilmajohtoa. 

Kokonaan maakaapeloidussa kaupunkiympäristössä vaarallisten ylijännitteiden riski on pieni. Kaapeloidun kaupunkiympäristön kohteissa on hyvä kuitenkin suojata turva- ja tietoliikennejärjestelmät. Olemassa olevat kohteet, joissa ei ole ylijännitesuojausta ja riski ylijännitteille on olemassa, voidaan ja on suositeltava suojata jälkikäteen.

Miten ylijännitesuojaus toteutetaan?

Kiinteistön ylijännitesuojauksen voi toteuttaa pää- ja ryhmäkeskuksiin asennettavilla ylijännitesuojilla. Suojausta voi täydentää päätelaitekohtaisilla, esimerkiksi pistorasiaan asennettavilla suojilla. Ylijännitesuojauksen toiminnan kannalta on tärkeää, että kiinteistön maadoitukset ovat myös kunnossa.

Ylijännitesuojaus Carunan rakentamissa mittauskeskuksissa

Caruna arvioi ylijännitesuojauksen tarpeen uusissa liittymissä, joihin Caruna on rakentanut mittauskeskuksen. Arviointi tehdään standardissa kuvatuilla menetelmillä ja tarvittaessa asennamme mittauskeskukseen ylijännitesuojat. Mittauskeskukseen asennettua ylijännitesuojausta voi täydentää pää- ja ryhmäkeskuksiin asennettavilla ylijännitesuojilla sekä päätelaitekohtaisilla ylijännitesuojilla.

Vikaantuneiden ylijännitesuojien toteaminen ja vaihtaminen on kiinteistön haltijan vastuulla. Ylijännitesuojien vaihdon saa tehdä ainoastaan valtuutettu sähköurakoitsija.

Lisätietoa ylijännitesuojauksesta

Ylijännitesuojaukseen liittyvissä asioissa on hyvä kääntyä valtuutetun sähköurakoitsijan puoleen. Muista myös varmistaa, että muun muassa antenni- ja aurinkosähköjärjestelmäsi on ylijännitesuojattu.

Lisätietoa ylijännitesuojauksesta saat esimerkiksi TUKES:n sivuilta.

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon