Yhteisrakentaminen vauhtiin Raisiossa ja Ruskolla – sähköverkkoa ja valokaapelia samaan kaivantoon Lounais-Suomessa

MEDIATIEDOTE

13.03.2019 klo 07:58
Caruna ja Telia Finland ovat sopineet uudenlaisesta yhteisrakentamishankkeesta, jonka aikana rakennetaan tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti sekä sähkö- että valokuituverkkoa. Ensimmäiset hankkeet käynnistyvät Lounais-Suomessa Raisiossa ja Ruskolla kevään aikana.

Kesällä 2019 alkavat kaivinkoneet avata kaivantoja, joihin sijoitetaan samaan aikaan sekä sähkökaapelia että teleoperaattorin valokuitua. Kun kuitu rakennetaan yhteistyössä sähköverkon maakaapeloinnin kanssa, asukkaiden on mahdollista hankkia kotiinsa nykyaikaisin ja luotettavin internet-yhteys.

Valokuidun ja sähköverkon yhteisrakentaminen tulee mahdolliseksi, sillä Caruna siirtyy rakentamaan aiempaa lähemmäs asiakkaiden pihoja. Järeä keskijänniteverkko on jo pääosin siirretty maan alle ja nyt alkaa koteihin ja yrityksiin sähköä jakelevan pienjännitteisen sähköverkon maakaapelointi.

Kymmenien tuhansien asiakkaiden sähkönjakelu paranee entisestään

Yhteistyön alkaessa kaikkiaan noin tuhat kilometriä nykyistä ilmajohtoa vaihdetaan säävarmaan maakaapeliin, minkä seurauksena 30 000 asiakkaan sähkönjakelu Lounais-Suomessa paranee entisestään vuoteen 2022 mennessä. Uutta yhteistyössä on se, että samalla Caruna suunnittelee ja rakentaa myös valokuituverkon Telian puolesta alueille, joilla on tarvetta parantaa internet-yhteyksien toimivuutta.

"Sähkö- ja valokuituverkkojen yhteisrakentamista ei ole koskaan aiemmin Suomessa tehty tässä laajuudessa. Aiemmin energiayhtiöt ja teleoperaattorit ovat rakentaneet yhdessä vain noin 10–20 % hankkeista, kun jatkuvaa ja toimivaa yhteistyön mallia ei ole ollut", Carunan sähköverkon suunnittelusta vastaava johtaja Ville Karttunen toteaa.

Pientalojen kiinteistä laajakaistaliittymistä vain noin 7 % on toteutettu kokonaan valokuidulla kotiin asti. Carunan ja Telian aloittama yhteistyö parantaa valokuidun saatavuutta erityisesti pientaloalueilla.

Yhteisrakentamisella on merkittävä vaikutus Suomen digitalisoitumiseen

Laadukkaiden verkkoyhteyksien varmistaminen on sekä Carunalle että Telialle tärkeää.

"Rakentamisalueen kunnille toimiva valokuituverkko on kilpailutekijä, joka voi houkutella kuntaan uutta liiketoimintaa ja investointeja. Asukkaille tämä merkitsee kehittyviä sähköisiä palveluja sekä työn että vapaa-ajan osalta", Telia Finlandin Avoimen Kuidun liiketoimintajohtaja Sanna Mutka sanoo.

Kun yhteishanke pääsee Ruskolla ja Raisiossa käyntiin, näissä kunnissa asukkaille tarjoutuu tilaisuus hankkia kotiinsa valokuituyhteys. Mahdollisuus kuidun hankintaan ei koske koko kunnan aluetta, mutta Telia ja Caruna tiedottavat niitä kotitalouksia, joille valokuitu tulee tarjolle.

”Kevään aikana yhteisrakentamisalueilla kiertää Telian valokuituasiantuntijoita, jotka tiedottavat asukkaille valokuidusta ja sen tuomista mahdollisuuksista”, Sanna Mutka kertoo.

 

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon