Uutishuone

Yhä useampi innostuu aurinkosähköstä – Carunan verkkoon liitetty ennätysmäärä aurinkosähköjärjestelmiä

Yhä useampi innostuu aurinkosähköstä – Carunan verkkoon liitetty ennätysmäärä aurinkosähköjärjestelmiä

Aurinkosähkön pientuotanto Carunan verkkoalueella jatkaa vauhdikasta kasvuaan. Carunan verkkoon on liitetty tänä vuonna jo tähän mennessä yhtä paljon aurinkosähköjärjestelmiä kuin viime vuonna yhteensä, 707 kappaletta. Voimakasta innostusta pientuotantoon esiintyy erityisesti kotitalouksien keskuudessa. Kotitalouksissa järjestelmien määrä on kasvanut 63 % vuodenvaihteen tilanteeseen verrattuna. Yrityksillä kasvua vuodenvaihteeseen verrattuna on 54 %.

Carunan sähkönsiirtoverkkoon liitettyjen aurinkosähköjärjestelmien määrä on tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla noussut samoihin lukemiin kuin viime vuoden aikana yhteensä. Caruna on liittänyt vuonna 2017 tähän mennessä verkkoonsa 707 uutta aurinkosähköjärjestelmää. Pientuottajista 90 prosenttia on kotitalouksia ja loput yrityksiä.

”Asiakkaamme ovat nyt erityisen kiinnostuneita tuottamaan itse aurinkosähköä. Yleisesti puhutaan jo niin sanotusta naapurustoilmiöstä, sillä moni innostuu, kun näkee paneelit naapurin katolla ja kuulee hyviä kokemuksia. Suosiota selittävät myös aurinkopaneelien hankinnan helppous ja oman tuotannon ympäristöystävällisyys”, Carunan palvelupäällikkö Tiia Selonen kertoo.   

Suosituimpia paneelit ovat Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Niitä löytyy useita kymmeniä myös esimerkiksi Carunan verkkoalueen pohjoisimmista osista Pohjois-Pohjanmaalta ja Etelä-Lapista. Carunan sähkönsiirtoverkossa on tällä hetkellä yhteensä 1 830 aurinkosähköntuottajaa. Aurinkosähkön tuotantoteho on 12,6 MW, joka tarkoittaa noin 50 000 aurinkopaneelia ja vastaa noin 500 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Pientuotannon aloittaminen entistä helpompaa

Pientuottajan näkökulmasta paneelien käyttöönotto on helpottunut entisestään, sillä maankäyttö- ja rakennuslakiin tuli muutoksia toukokuun alusta lähtien. Uudistuneen lain mukaan muiden kuin kaupunkikuvaan tai ympäristöön merkittävästi vaikuttavien aurinkopaneelien ja -keräimien asentaminen ja rakentaminen voidaan lähtökohtaisesti toteuttaa ilman kunnan myöntämää toimenpidelupaa.

”Haluamme omalta osaltamme tehdä uusiutuvan energian tuotannosta asiakkaillemme mahdollisimman sujuvaa ja helppoa. Käynnissä olevien verkonparannustöidemme avulla rakennamme sähköverkkoamme sellaiseksi, että se kestää paremmin energiajärjestelmän muuttumisen ja näin ollen mahdollistaa myös aurinkopaneelien liitettävyyden”, Carunan toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny sanoo.

Ennen tuotannon aloittamista Carunan ja sen urakoitsijoiden on tärkeää saada tieto verkkoon liitettävästä pientuotannosta. Sen jälkeen Caruna tarkastaa laitteiston liitettävyyden sähköverkkoon ja antaa kytkentäluvan. Näin myös pientuottaja voi aloittaa oman sähköntuotantonsa turvallisin mielin.

Lue lisää aiheesta