Viisi vinkkiä pienempään sähkölaskuun – tuuletatko kotisi oikein?

Artikkeli
Kulutustottumuksia tarkkailemalla voi huomata, mikä kerryttää omaa sähkölaskua. Tässä viisi tapaa, joilla voi helposti vähentää sähkönkulutusta, pienentää päästöjä ja säästää rahaa.

1. Sammuta sähkölaitteet ja irrota töpselit käytön jälkeen

Viihde-elektroniikan laitteet kuluttavat valmiustilassa turhaan energiaa. Kun lopetat telkkarin katselun, sammuta laitteen virta kokonaan. Irrota myös laturit pistorasiasta, kun kännykän tai läppärin akku on latautunut täyteen.

Kätevä tapa sammuttaa yhdellä painalluksella valmiustilassa oleva TV ja keskeyttää laturien turha lataaminen on kytkeä laitteet virtakytkimelliseen jatkohtoon. Kun et tarvitse laitteitasi, voit katkaista kaikista jatkojohdossa olevista vempaimista virran yhtä kytkintä painamalla.

2. Laske sisälämpötilaa ja tuuleta huoneistoa oikein

Tuuleta fiksusti, kun kotona on kuuma. Voit välttää lämmitysenergian karkailun, kun tuuletat tehokkaasti ristivedon avulla. Ruuankäry katoaa parhaiten ikkunat kerralla ja kunnolla avaten. Jos huomaat pitäväsi ikkunoita jatkuvasti raollaan, laske mielummin kodin sisälämpötilaa pattereista.

Huomaat kevennyksen sähkölaskussasi, jos lasket huonelämpöä yhdellä asteella. Lämpötilan laskuun tottuu yleensä viikossa, vaikka ajatus viileämmästä kodista saattaa alkuun arveluttaa. Saatat myös huomata, että yöunesi paranevat, sillä hieman viileässä on parempi nukkua. Kodin yleinen sisälämpötilan suositus onkin 20-21 astetta, sekä makuuhuoneen suositus on 18-20 astetta.

3. Sammuta lamput ja suosi luonnonvaloa

Sammuta valot, kun poistut huoneesta. Muista myös sammuttaa valot huoneista, joissa et vietä aikaa. Etenkin eteiseen ja kylpyhuoneeseen saattaa usein jäädä lamppu palamaan pitkäksikin aikaa – ja täysin turhaan. Suosi energiatehokkaita led-lamppuja.

Muista myös hyödyntää luonnonvaloa. Pese ikkunat ja avaa verhot. Vaaleat seinät sekä peilit myös heijastavat valoa peremmälle huoneistoon. Myös lasitetut vitriinit ja kaapit päästävät valon kulkemaan lasituksen läpi.

4. Lämmitä sähkösaunaa harkiten

Saunomista rakastavat voivat säästää sähkölaskussa nauttimalla kevyemmät löylyt tai vähentämällä saunailtoja viikossa. Jos viikonloppuna otat kunnon löylyt, niin arkena voit rentoutua hieman viileämmässäkin saunassa.

Myös suihkuhuoneen lattialämmitystä voi säätää pienemmälle. Kokeile, huomaatko eroa eri asetusten välillä, tai koita sammuttaa kylpyhuoneen lattialämmitys kesäksi kokonaan.

5. Kestävämpää kodinhoitoa ja puhdasta pyykkiä

Viimeisenä vinkkinä: tarkasta pyykinpesun tottumuksesi. Jos peset pyykin 40 asteessa 60 asteen sijasta, sähkönkulutus puolittuu. Jos puolestaan peset pyykin yli 85 asteisessa vedessä 60 asteen sijasta, sähkönkulutus kaksinkertaistuu.

Myös kuivausrumpu kuluttaa sähköä. Puoliksi täytetty rumpu kuluttaa suunnilleen 20 prosenttia enemmän sähköä kuin täysi. Silityskuivaus vie puolestaan 30 prosenttia vähemmän sähköä kuin kaappikuivaus.

Pyykkikorin kannattaa siis antaa täyttyä rauhassa – ja vaatteita voi kuivata, raikastaa ja tuulettaa myös kotipihalla tai parvekkeella.

Tarkkaile omaa sähkönkulutusta sovelluksen avulla

Voit ladata kännykkääsi Caruna Plus -sovelluksen, mikä auttaa seuraamaan omaa sähkönkulutusta. Voit tutustua sovelluksen energiaseurantaan, mikä näyttää sähkönkulutuksesi jopa tunnin tarkkuudella. Samalla voit tarkistaa, kuka tarjoaa edullisimman sähkönjakelutuotteen kotiisi.

Lue lisää